22. Lugina e Preshevës

Migrimet e popullatës shqiptare të Luginës së Preshevës

Spread the love

Autor: Fehmi Maliqi (analist)

Fazat e shpërnguljeve/migrimeve

Sipas rrëfimit të pleqve nga gjeneratat e mëhershme, në vitin 1912 territori i Luginës së Preshevës ishte hapësira nëpër të cilën po bëhej tërheqja e trupave të Perandorisë Osmane në drejtim të jugut dhe se kjo tërheqje pasohej me ardhjen e ushtrisë serbe e cila fuste tmerr e panik te shqiptarët që nuk i mbeti rrugë tjetër pos arratisë në drejtim të Shkupit. Para këtij eksodi ishte kapiteni i ushtrisë osmane me origjinë shqiptare, Ahmet Hamdi, i cili gjatë tërheqjes, në afërsi të Borocit, iu drejtua rreth 1.500 ushtarëve shqiptar duke iu thënë: “Ne më nuk mund t’iu mbrojmë, andaj nga unë jeni të lirë të merrni armatimet dhe nga sot të jeni në shërbim të mbrojtjes së familjeve e trojeve tuaja”, për të cilën gjë ai nga autoritetet osmane u dënua si tradhtarë, mirëpo vendimi nuk u ekzekutua meqë ishte strehuar në Egjipt, ku më pas do të deklaronte: “Betohem në fjalën e Allahut në Kuran se nuk kam bërë kurrfarë akti tradhtie, por vetëm kam bërë më të mirën që mund të bëhej në ato momente tmerri që kishte pllakosur shqiptarët e asaj zone”.

Nga këtu edhe fillon faza e parë e shpërnguljeve të shqiptarëve nga territori i Luginës së Preshevës, edhe pse pak vite më parë kishte qenë strehuese e muhaxhirëve nga Sanxhaku i Nishit të cilit ishin dëbuar nga atje, veçmas pas kryengritjes së dytë serbe dhe Krizës Lindore, 1875-78. Kjo fazë zgjati deri në fillimin e Luftës së Dytë Botërore.

Faza e dytë është ajo e periudhës së pas Luftës së Dytë Botërore, e cila fillon me përndjekjen e nacionalistëve shqiptar, heqjen e ferexhesë (që më së shumti u reflektua te shqiptarët e Maqedonisë e më pak në Kosovë, Mal të Zi dhe Luginë) u intensifikua në kohën e Rankoviqit me ç’rast shqiptarët, për shkak të tmerrit të përjetuar nga “mbledhja e armëve” shpërnguleshin për në Turqi përmes “vesikave”. Mirëpo kjo valë do të ndërpritet pas Planumit të Brioneve (1966) kur edhe bie Rankoviqi dhe fillon një fazë me sjellje më të buta ndaj shqiptarëve, që do të ishte shkak i fillimit të fazës së tretë të shpërnguljes së heshtur drejt vendeve të Evropës Perëndimore e cila zgjati deri në fundin e viteve tetëdhjeta.

Faza e katërt e shpërnguljeve fillon nga vitet nëntëdhjeta e deri më sot e cila përveç dallimit në intensitetin dhe përmasën e shpërnguljeve, ende nuk ka të ndalur.

Sipas statistikave të shpërnguljeve/migrimeve del që 60% e popullatës shqiptare të Luginës kanë emigruar në Zvicër, prandaj edhe sot e gjithë ditën në këtë shtet ndodhet pjesa më e madhe e popullsisë migruese nga Lugina. Vendi i dytë me numrin më të madh të emigrantëve të jashtëm është Gjermania me 17% të popullsisë së migruar. Pastaj vijnë me radhë Austria me 8%, Suedia me 4%, Norvegjia me 2%, Franca dhe SHBA me nga 1% dhe vendet e tjera me 1%.

Intensiteti i shpërnguljeve nëpër faza

Brenda periudhës 1965-1970, në botën e jashtme kanë emigruar 2% e popullsisë. Kjo, njëherësh paraqet periudhën iniciale të migrimeve kur për herë të parë entet e punësimit, si ndërmjetësuese, ofronin mundësinë e shkuarjes dhe gjetjen e punës në botën e jashtme.

Punësimi i shpejtë, çmimi i lartë i punës dhe benefitet e tjera sociale dhe shëndetësore nga të cilat përfitojnë emigrantët e parë, shpejtë joshën shumë të rinj të cilët fillojnë më intensivisht të migrojnë në shtetet e Evropës Perëndimore. Prandaj gjatë periudhës 1971-1981, migrojnë rreth 14% e emigrantëve nga Lugina, ndërsa, periudha 1981-1990 shënon numrin më të madh të atyre që emigrojnë nga rajoni (39%). Gjatë periudhës së parë dhe të dytë, migrojnë vetëm kryefamiljarët, ndërsa në fund të viteve të 80-ta, dukuria e migrimeve merr dimension tjetër, kur fillon migrimi i familjeve të tëra ose formave të ndryshme të bashkimit familjar. Në periudhën deri në fund të viteve të 70-ta të shekullit të kaluar shkaqet e migrimeve kanë qenë kryesisht ekonomike, ndërsa nga viti 1981 e këndej, përveç shkaqeve ekonomike, migrimet nxiten edhe për arsye politike, andaj kjo rezulton në përqindjen më të lartë të popullsisë që migron në botën e jashtme. Kjo është periudha e fillimit të krizës dhe rrjedhimisht të shthurjes së ish-Jugosllavisë që nisë pikërisht në Kosovë.

Migrimet pas vitit 2001

Emigrimi i popullsisë nga Lugina në botën e jashtme vazhdon edhe pas vitit 2001. Kështu në periudhën prej 2001-2010 nga ajo kanë emigruar 12% e numrit të përgjithshëm të emigrantëve. Gjatë kësaj periudhe migrimit i kontribuon edhe liberalizimi i regjimit të vizave që Serbia arrin të realizojë me shumicën e vendeve të BE-së. Gjatë kësaj periudhe kemi emigrimin e familjeve të tëra nga komuna e Preshevës dhe Bujanocit, kryesisht për në Belgjikë, Suedi, Francë, Holandë etj. Shumica dërmuese e popullsisë që ka migruar (92%) ndodhet në të njëjtin vend ku ka emigruar për herë të parë, ndërsa vetëm 8% e kanë ndërruar vendin e migrimit. Pjesa më e madhe e emigrantëve kanë shkuar si fuqi punëtore (61%), ndërsa të tjerët për arsye të tjera.

Pjesa më e madhe e emigrantëve kanë të mbaruar vetëm shkollimin fillor (40%) dhe atë të mesëm (44%) dhe 3% e tyre nuk e kanë përfunduar as shkollën fillore. Vetëm 8% e emigrantëve kanë të mbaruar shkollimin e lartë dhe 5% kanë nivel superior të shkollimit. Migrimet nuk do të ndalen për sa kohë qeveritë e Shqipërisë dhe Kosovës, bashkë me liderët institucional dhe politikë të Luginës nuk hartojnë një strategji kuptimplote për zhvillimin e këtij rajoni me qëllim të rikthimit të besimit dhe mundësive për të jetuar këtu. Deri më tani të dy qeveritë, përveç që kanë ndihmuar në shkollimin e kuadrove shqiptare duke iu ofruar të rinjve të këtushëm studime me çmime simbolike në universitetet e atjeshme, nuk kanë bërë asgjë tjetër sa i përket investimit të mjeteve në projekte të rëndësisë ekonomike-zhvillimore. Ato deri më tani kanë ndarë vetëm nga 50.000 euro për maternitetin në Preshevë dhe së fundimi 40.000 euro të premtuara nga Ministri i Drejtësisë së Kosovës, Abelard Tahiri dhe të aprovuara nga Qeveria e Republikës së Kosovës, të drejtuar nga kryeministri Ramush Haradinaj (të cilat për shkak të pengesave administrative ende nuk i janë bartur Komunës së Bujanocit).

Prandaj, deri sa Shqipëria e Kosova merren me një luftë të brendshme politike pa kurrfarë etike, strategjie dhe vizioni, madje jashtë çdo interesimi për çështjet më jetike të fatit të shqiptarëve – e veçmas ku ata janë pakicë – pabarazia, diskriminimi, mungesa e investimeve në hapjen e vendeve të reja të punës, migrimi, shpërnguljet në Kosovës, martesat e vonuara dhe rënia e natalitetit kanë bërë që edhe Lugina e Preshevës (në një mënyrë apo tjetër) të ballafaqohet me “mortajën e bardhë”. Kjo më së miri ilustrohet me rënien drastike të numrit të nxënësve nëpër shkolla, dhe me shtimin e numrit të pleqve të mbetur vetëm, pa ata që ua kishin “investuar” tërë dashurinë, sakrificën dhe ëndrrat më të bukura, që i thur secili prind normal për fëmijët e vet.

(Revista “Vlera”, nr. 27, tetor/nëntor 2018, fq. 8-10)
There are 856 comments

Add yours
 1. 밤의전쟁

  Appreciation for taking the time to discuss this topic, I would love to discover
  more on this topic. If viable, as you gain expertise, would you object to updating
  the website with further information?“밤의전쟁” It is tremendously beneficial for me.

 2. 무료스포츠중계

  Incredible post. Articles that have significant and savvy remarks are more agreeable, at any rate to me.
  It’s fascinating to peruse what other individuals thought무료스포츠중계I really enjoyed your post.

 3. assef

  888casino’s live software is powered by Evolution, one of the best live providers in the world and one we’re always happy to see. During our tests the games worked perfectly, with reliable software and engaging dealers. No complaints here. Currently, 888casino offers New Jersey bettors a potential deposit bonus of up to $500 and an additional $20 bonus that does not require a deposit. 888casino doesn’t operate a retail location but the mix of traditional table games and slots gives users the feeling of going to their favorite casino. A 888 Casino slots review would be incomplete without a discussion of the return to player (RTP) percentage provided by the company. 888 slots RTP differs from game to game, ranging from above 94% to as high as 98%. It’s important to remember that RTP refers to the winning rate for all players in a slot game, and not only the spins that you play. Unlike many casinos, 888 publishes a transparent look at the payout that their site offers every month, allowing players to confirm winnings.
  http://www.hucellbio.com/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=16519
  Remember, every online casino is different and can offer different variants of this traditional casino game. When you do play roulette with no deposit, you’ll be able to get a feel for the speed of the software, the location of the buttons, and how to place specific bets. And you can do it all without risking any real money. Bearing that in mind, it’s easy to see why people love to play free roulette online so much. To play roulette, select your chip amount in the bottom left corner. Place your bets on any of the squares on the roulette board in an attempt to guess which number will come up after the wheel spin. For the numbers, you may place bets on one space alone, in between two spaces, or in the corner of four spaces. Once all your bets are placed, click the Spin button for the ball to drop into the wheel which will begin spinning. Watch the ball as it settles into a slot, which determines which number is the winner. Winnings are doled out, losing bets are cleared away, and the process starts again!

 4. Mub

  EXPERTOS EN DISEÑO Y ARQUITECTURA So finden Sie Spielautomaten mit dem höchsten RTP (Return to…Was ist RTP? … Höchste Gewinne Spielautomaten. … Joker’s Luck Deluxe – 97% RTP. … Good Girl, Bad Girl – 97.8% RTP. … Blood Suckers – 98% RTP. … Joker Strike – 98.11% RTP. … Mega-Joker – 99% RTP. … Schluss. Die beliebtesten Slots im Online-Anbieter Mr Green sind leicht zu finden: Der Spieler kann die Slots nach Beliebtheit ordnen und die populärsten Automaten stehen dann gleich in der ersten Reihe. Selbstverständlich liefern sich die Slots immer ein spannendes Rennen um den ersten Platz in der Beliebtheitsskala, aber es habe sich einige Favoriten etabliert: Da ist zum einen der düstere Slot Immortal Romance, der uns über das Lieben und Leiden der Vampire aufklärt. Während des Spiels werden nach und nach die Geheimnisse der düsteren Protagonisten aufgedeckt.
  http://shop.hellmut-ruck.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=29601&sst=wr_datetime&sod=asc&sop=and&page=1974
  Mit dem Aufkommen der Computer wurde Patience Solitaire oftmals als Minispiel in der Standardausstattung von Betriebssystemen angeboten (u.a. FreeCell – Windows 95). Hier erfährst du mehr über die auf GameTwist verfügbare Version von Solitaire und ähnliche Spiele, die du in unserer „Skill Games“-Section spielen kannst. Jackpot Damit die Transaktion sofort funktioniert, hat man sich bei Gametwist bewusst gegen die Standard Banküberweisung entschieden. An alternativen Zahlungsmethoden mangelt es nicht. Auch für Ihren Geschmack wird ganz sicher die passende Option dabei sein. Besonders einfach ist die Bezahlung per SMS – die allerdings nur bei den kleineren Packages zu empfehlen ist. Wer die großen Pakete kaufen möchte, der kann diese beispielsweise mit Sofortüberweisung, Paysafecard und sogar mit seinem Bitcoin Wallet bezahlen.

 5. Extew

  Jeśli kasyno, które przyjmuje depozyt w wysokości 5 zł, jest licencjonowane przez renomowany organ regulacyjny zatwierdzony w Twoim regionie, jest z pewnością bezpieczne i legalne. Ponadto dobrze jest sprawdzić listę polecanych legalnych kasyn na naszej stronie internetowej, aby upewnić się, że witryna hazardowa jest godna zaufania. Warto za każdym razem sprawdzić, czy wybrana przez nas witryna hazardowa posiada odpowiednie licencje oraz gwarantuje bezpieczeństwo podczas korzystania z usług. Użytkownik powinien zaczerpnąć informacji na ten temat przed założeniem konta i dokonaniem depozytu, gdyż niezaufane kasyna zazwyczaj umożliwiają wpłatę, a problem pojawia się dopiero przy chęci zlecenia wypłaty. Aby uzyskać premia pieniężna nie jest wymagany żaden specjalny wysiłek. Wystarczy przejść do naszego wielojęzycznego portal gier BalticBet.net, wybierz bonus, który Ci się podoba, zarejestruj się w kasynie i otrzymuj pieniądze bez wpłaty na konto w kasynie! Mianowicie 5 €! W takim przypadku są tylko 3 reguły, których należy przestrzegać:
  http://daltonijlv268.raidersfanteamshop.com/polecane-kasyna-online-minimum-deposit
  Ta firma nie zapewnia nagrody w postaci depozytu. Pod tym względem wyróżnia się na tle wielu innych marek, które nie mają podobnego formatu nagród. Nowi klienci mogą dostać w Spinia darmowe spiny bez depozytu. Aby to zrobić, wystarczy utworzyć profil i przejść weryfikację. Ułatwia też testowanie nieznanych nam slotów, więc jest owo idealna promocja na rzecz całkowicie nowych zawodników. Oczywiście oferty tego rodzaju posiadają pewne minusy, jednak darmowe bonusy bez depozytu mają znacznie więcej cnót, które znacznie przewyższają wszelkie minusy. Nie zapominaj jednak, by w każdej sytuacji dokładnie zapoznać się z regulaminem promocji, ażeby wiedzieć dokładnie o jej zasadach i przebiegu.  by Niebieski Pią 3 Mar 2023 – 16:34 Bonus bez depozytu to szansa na otrzymanie korzyści bez ponoszenia ryzyka finansowego. Korzyścią mogą być np. darmowe spiny. Stąd najlepszym typem promocji są darmowe spiny bez depozytu.

 6. Extew

  Znane również jako kasyno z niskimi depozytami (ang. online casino min deposit 5) , kasyno z minimalnymi depozytami pozwala na dokonanie mniejszego niż przeciętny początkowy depozyt (nawet tak niskiego jak 1 PLN). Tak niska początkowa wpłata pozwala ubiegać się o bonusy i grać w dowolne i wszystkie gry online na prawdziwe pieniądze. Kasyno depozyt 5 euro świetna opcja dla wszystkich! Online casino deposit 5 minimum musisz spróbować natychmiast, ponieważ są to jeden z najkorzystniejszych warunków dla każdego gracza. Zet Casino to kolejne kasyno depozyt 1 zł z kolei zachęca ogromym bonusem powitalnym wynoszącym 100% wartości pierwszej wpłaty (maksymalnie do 2.000 zł) oraz 200 darmowych obrotow na ulubione gry. Wytrwali gracze skorzystają zapewne także z przynależności do klubu VIP.
  http://www.ures.co.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=71653
  Sugerowane firmy wynikają z tendencji dotyczących przeglądania. Jak widać, warunek obrotu wygranymi za darmowe spiny bez depozytu jest wielokrotnie niższy niż standardowy dla oferty tego typu. Dlatego szansa na wygranie prawdziwych pieniędzy jest bardzo wysoka i nikt nie powinien przechodzić obojętnie obok takiej okazji. W serwisie GGBet bonus bez depozytu oraz bonus od depozytu to dwa główne filary naszej działalności promocyjnej. Każdego dnia dokładamy wszelkich starań, żeby tworzyć unikatową ofertę najlepszych akcji bonusowych. Dodatkowe benefity powstają zarówno z myślą o nowych graczach, jak i aktywnych użytkownikach. Coś wyjątkowego znajdą dla siebie fani zakładów bukmacherskich, ale też entuzjaści gier kasynowych.

 7. kag

  マイキャラクター情報をチェック! 最近FF14を始めた者ですが、どうしても納得いかない事があります。僕は地元ではベーブルースの再来と言われるほど野球が上手く、最速165キロの直球を投げることができ、バッターとしても草野球で5打席連続ホームランを打ったこともあります。しかしながら、なぜかメジャーリーグはおろか、プロ野球からドラフト指名を受けません。大谷選手より確実に野球が上手い僕が無視される理由は何でしょうか?やはりFF14をやっている=ゲームオタクという悪いイメージがあるんでしょうか? レベリングルーレットは特に経験値がおいしいのはわかっていましたが、時間効率で見ると討伐・討滅戦ルーレットがおいしいというのは意外な発見でした。 さて、ここで本題題名になってる「メインクエストルーレット」について janre: オンラインゲーム そんなのしながらでも30分で終わって大量の経験値と詩学をもらえたのでとてもよかったです! FF14はストーリー面白いってよく聞きますが、内容難しいですか?自分はゲームのストーリーにありがちな序盤での専門用語のオンパレードや、固有名詞を説明するために新しい固有名詞を出してくる無限地獄みたいなストーリーが苦手で……。FF14のストーリーは読みやすいですか?
  http://www.ccti.co.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=240787
  ゆうちょ銀行からベラジョンカジノへの入金方法は2つあります。 1月 24, 2022ベラジョンカジノ 入金,ベラジョンカジノ 出金 ベラジョンカジノで振り込みに使える銀行は、以下の11種に限定されています。 「ベラジョンカジノに入金ができない!入金をしようとしても入金エラーが発生する」というプレイヤーも少なくないはず!ベラジョンカジノに限らず、決済方法のシステムで不具合があったり、クレジットカードがそもそもオンラインカジを受け付けていなかったりと、入金できない原因はさまざまです。 ベラジョンの銀行出金、一日で口座に着金したから早くていいなと思った。やっぱりなんだかんだ言って、トータル的にベラジョンは使いやすいと言えるなぁ。 ベラジョンカジノ 尚、ベラジョンカジノは銀行入金にも対応しています。 クイーンカジノは楽天銀行から入金も出金も可能となっており、振込先に楽天銀行の口座を使っているため(変更される可能性もありますが)、プレーヤーの楽天銀行の口座からクイーンカジノの楽天銀行口座に入金手続きを行なっていきます。 当サイトからベラジョンカジノに登録すると入金不要ボーナスと入金ボーナスがもらえます。 ただし銀行振込のため、自分が使っている銀行がない場合は、銀行側が取る他行宛振込手数料がかかります。オンラインカジノが相撲ペイ経由で指定している銀行は、基本的に三井住友銀行と楽天銀行で、例えば下記のように対応しています。

 8. Arimb

  ● Upgraded steel legs for extra stability No problem! We offer flexible shipping options, and can hold your order for as long as you need. Whether you’re waiting for renovations to finish or planning for a future move, we’ve got you covered. Just contact us and we’ll make sure your order receives the special attention it deserves! Finish Options: Espresso Or Black You can put a poker table in various spots within your home. For instance, some people set up a poker table in the garage or in a spare bedroom, which is ideal if you don’t want to put your poker table away. However, if you buy a folding poker table, you can set it up practically anywhere in your home, before removing it and storing it elsewhere. From 2015 to 2017, One Drop only offered the lower $111,111 High Roller event at the WSOP with Jonathan Duhamel, Fedor Holz and Doug Polk winning each event respectively.
  https://yogicentral.science/wiki/Wolf_slot_game
  ©2023 Talking Stick Resort.All rights reserved. June 26, 2021 8:00pm Each table seats 10 players. Twin River offers two basic poker games: seven-card stud and Texas hold ’em. The Twin River Resort is located at 100 Twin River Road, Lincoln, RI, 02865. Phone: (401) 723-3200; email: A recent visit to Twin River allowed me to play Pai Gow Poker for the first time. However, I can honestly say I will not play this game at Twin River ever again. You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security. To begin, only two commercial casinos will offer sports betting. Those being Twin River Casinos. They are located in Tiverton and Lincoln. Guest will only be able to bet on a single sporting game. The host cities of Tiverton and Lincoln will receive $100,000 from the casino.

 9. Wen

  Spread betting is the most popular way of betting on basketball. The spread is the number of points given to the underdog and taken away from the favorite in order to balance out the difference between the two teams. That number is represented by a plus (+) sign for the underdog and a minus (-) sign for the favorite. Smart has shifted into much more of an off-ball role for the Celtics over the last three games, seeing both his assists fall and his 3-point shooting rise proportionately. After attempting 10 threes in total in the first three games, he’s attempted 26 over the next three (including 11 in Game 6). Not all offers available in all states, please visit BetMGM for the latest promotions for your area. Must be 21+ to gamble, please wager responsibly. If you or someone you know has a gambling problem, contact 1-800-GAMBLER.
  https://justwrite.it/community/profile/9116dcxxi9998dc/
  The BBC did not respond when contacted by The Athletic for comment. Graeme broke down in tears in emotional scenes on BBC Breakfast today. Paul Royall, interim executive editor for the BBC News channel, said: “This is an exciting moment for the channel as we continue to shape our schedules. All the latest news… Everton transfer news, rumours, gossip and speculation including updates on Gary Lineker, Joan Gonzalez, Jarrad Branthwaite and the fear of relegation. Leeds United are relegated from the Premier League as they lose their final game of the season to Tottenham. Football_latest Ex West Ham star lets slip that manager broke transfer rules at Man United #whufc #hammers t.co TpfWJlRaYg Domestic football is finally back on Boxing Day as West Ham head to league leaders Arsenal.

 10. Quach

  Depositing and cashout options are important when it comes to playing at any casino site online. Although it can be enticing to just sign-up for the first free spins bonus that you can find, it’s worth checking out the deposit and withdrawal options. No deposit free bets are the ultimate wager to get started with a bookmaker. After… If you go back even further, there were more £20 free no deposit casino UK 2018 and £20 free no deposit casino UK 2017 deals to be had, but most sites have chucked them in the bin in subsequent years. Given the challenges of the UK market, we’re pretty grateful that the likes of Casino 2020 and Rizk still provide players with the chance to collect a £20 free no deposit casino UK 2022 bonus. They are a dying breed, sadly.
  https://jeffreyjbtc000345.mybloglicious.com/41133480/slot-online-sultan-play-pro
  If you visit a casino or play in an online casino, you always hope to win the jackpot. Take a look at this Twin Casino review to get an idea of the chances of this big win and the games you can play. There are many games to choose from, although most people that like to play have their own preferences for games or even casinos. You hope for the big break, but mostly you would just be happy with a small win. These people, however, broke the bank and are known for the biggest casino gamble wins of all time. Any website considered the “best” paying online casino offers a range of games with a high payout. Generally, players like variety, so they will prefer sites that offer a good selection of high-paying games. The more on offer, the happier players are likely to be.

 11. mes

  VIP Poker – Texas Holdem by Swipe Forward LLC apps.apple us app vip-poker-texas-holdem id414053537 Grande Vegas Mobile Casino brings the excitement of Las Vegas in the palm of your hand. Offering hundreds of casino games from RTG, with new exciting Android casino games added regularly, there is never a dull moment at this U.S.A. friendly casino. At the moment, all new players can claim 30 no-deposit free spins in the cashier using the coupon code NDN30FREE. Subject to restrictions and compliance with all Google Play policies, we allow apps that enable or facilitate online gambling in select countries, as long as the Developer completes the application process for gambling apps being distributed on Google Play, is an approved governmental operator and or is registered as a licensed operator with the appropriate governmental gambling authority in the specified country, and provides a valid operating license in the specified country for the type of online gambling product they want to offer. 
  http://jnsedb.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=107362
  There are selected free slots on reputed online casinos that pay real money. There are offers and deposit bonuses available at these casinos to reward players for their loyalty too. While you can expect to win money without a deposit, you can also decide to add funds and get over 100 free spins as part of deposit bonuses. Signing up to Free Daily Spins will give you immediate access to over 600 of the very best online games via our site, mobile and premium casino. When it comes to online slots we really are second to none, with a selection of 5 reel and 3 reel slot machines as well as exclusive games such as Reels of Luck, Crazy Jewels and Wonga Wheel. OZWIN CASINO gives an exclusive 25 Free Spins no deposit for Cash Bandits3 to all new players. Just sign up a new account and use bonus code CB25SPINS in the cashier and you will get 25 free spins on Cash Bandits 3. Deposit with bonus code 400CB20 and play with a 400% bonus up to $4000 + 20 free spins.

 12. FER

  ペイトラの貯蓄基本通貨は「USD 」となっています。そのためオンラインカジノでドル以外の通貨を指定されている方はペイトラを利用することができません。他通貨をひとまとめに管理される方にはペイトラはあまり向きませんが、手数料無料でお得に現金の入出金が行えるため、この機会に取引通貨をUSDに変更しても良いかもしれませんね。 また、登録も非常に簡単であるため、すぐにオンラインカジノを始めたいという人に大変おすすめです。 Paytraを使用してオンラインカジノに入出金する流れとしては、ユーザーがチャージし、利用可能オンラインカジノに入金します。そして、出金する際はオンラインカジノに出金し、ユーザーに銀行口座へ出金を行います。 審査の後、「利用者承認完了」のメールが届き、Paytra(ペイトラ)を利用可能になります。 ログイン後、「Paytraに入金」をクリックします。 Paytraを決済に利用する際には、あなたの個人情報が加盟店へ送信されることはなく匿名決済となりますが、Paytraに登録する際には個人情報と身分証の承認が必須となります。 Paytra (ペイトラ) ホームページにログインし、「Paytra に入金」ボタンをクリックします。 ペイトラでは、入出金をすべて1つのサービスで完結することができるため、オンラインカジノ初心者にとって非常に利用しやすいサービスです。
  http://bmdherb.com/bmdherb/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=63251
  基本的な戦略に加えて、オンラインカジノのブラックジャックをプレイする際に、賞金を最大化するためのヒントがいくつかあります。 ただし、当社の評価プロセスと、オンラインカジノの品質を確立する際に考慮する重要な側面について知りたい場合は、 さらに、多くのオンラインカジノはゲームプロバイダー(オンラインカジノにゲームを制作するゲームメーカー)と契約を結び、彼らにゲームの制作を委託することでスムーズな運営を行っています。この手法は「ホワイトレーベル」と言って、他社の製品を自社ブランドとして販売する手法です。こうすることで、オンラインカジノはカジノ運営だけに集中でき、一方ゲームプロバイダーも、一般プレイヤーへのサービスルートを作らずしてゲーム販売ができるのです。 このガイドは毎月更新されベストな情報を提供してくれています。ベストなカジノサイトでバカラを含めたカジノを楽しむことが可能です。 各種ボーナスについてはこちらの記事へ▶入金不要ボーナスガイド▶入金ボーナスガイド▶フリースピンガイド▶キャッシュバックガイド 当サイトでおすすめしているカジノ一覧の中から気になるオンラインカジノを選んで「ボーナスをもらう」や「公式サイトへ」のボタンをクリックすれば各カジノの公式サイトへリンクします。

 13. FER

  ★おすすめポイント★ダントツの高額☆入金不要ボーナス50ドル!カジノシークレットは言わずもがな元祖キャッシュバックカジノと言われるほどキャッシュバックボーナスが充実しています!入金不要ボーナスはキャッシュではありませんが、他ブランドと比較して優しい賭け条件が魅力です。さらに、入金ボーナスでは最大700ドルのキャッシュバック!もちろん賭け条件なし!これは必見です! たとえば、100ドルをボーナスとして得て、これに30倍の出金条件が付いている場合、この100ドルを出金するには3,000ドル分の金額をサイトで利用しなくてはなりません。 そこで今回は、その不安の中でもお金の問題を解決できる、500円(5ドル)から入金できるオンラインカジノを紹介します。 ここで紹介するオンラインカジノでは低予算でも遊べるので、高額なやり取りを不安に思う方にはぴったりです。 ドラクエ10オフラインのストーリー攻略チャートです。 以前はカジノ向けに40ドルの入金不要ボーナスを、2022年サッカーW杯時にもスポーツブック向けに初回入金額に応じた追加ボーナスとして40ドルボーナスが提供されていましたが、現在はいずれも提供を中止しています。 初回の出金を行うには、以下の書類の提出と認証が必要になります。 これはオンラインカジノでは常識なので、勝った際にすぐにお金を引き出せる様に、先に書類の準備や、認証を行っておきましょう。
  https://hocitam.com/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=253819
  参考⇒危険なオンラインカジノの特徴!安全にプレイできるオンラインカジノも紹介 年齢を偽って登録できないよう、ちゃんと対策がされているんですね! 続いて、日本でも多くのユーザーがいる主なオンラインカジノが何歳から遊べるのか確認していきましょう。各オンラインカジノの特徴と合わせて紹介するので、参考にしてください。 また、オンラインカジノによってはオリジナルゲームが用意されており、それもオンラインカジノの醍醐味と言えます。各オンラインカジノサイト内を覗いてみて、様々なゲームをプレイをしてみて、得意ゲームを探してみましょう! カジ旅は、オンラインカジノ業界初のRPG風にゲームを遊べるオンラインカジノです。 Colleges and Institutes オンラインカジノの年齢制限は、最年少で18歳以上です。ただし、オンラインカジノによって年齢制限が異なるので注意が必要です。※運営している海外企業の国や州の法律によるため。 そこで今回は、オンラインカジノの年齢制限と各国の年齢制限事情、18歳から遊べるオンラインカジノなどについて紹介していくので、ぜひご参考ください。 エンパイアカジノはライブカジノに力を入れているオンラインカジノです。サポートの対応時間も長いため、オンラインカジノの初心者でも安心して利用できます。

 14. Bah

  Players looking for an account boost that will allow them to try their luck on scratch cards can get it through several promotional offers. Before making any deposits, check which sites offer no deposit bonuses or free scratch cards coupons upon registration. These deals can help you get started as soon as you sign up without charging you for the first few scratch-offs. Well known that with free online scratch cards no deposit win real money, gamblers might break even higher records since numerous UK casinos also include Jackpot option for the luckiest players. Remember Me However, not all casinos feature scratch cards, so I decided to make a list of some of the best online gaming platforms that offer playing this type of game for real money.
  https://gregoryyqtj174174.ourcodeblog.com/20755383/cash-casino-slots-real-money-za
  The online casinos which serve South Africa are based outside of the country due to existing laws. Some are under the impression that gambling cannot be done online in South Africa but this is incorrect. One simply has to choose an online casino site which accepts players from South Africa. South Africans use the term ‘Yebo’ to express approval. In Zulu, the word means ‘yes’. It is a testament to its uniquely South African character that the online casino is called Yebo Casino. If you are a South African casino enthusiast looking for an online casino of high quality, you have come to the right place. Yes, nearly all gambling websites offer online casino bonuses for new South African players. We’ve found the best casino bonus at Europa Casino — you can claim a 100% up to R1,000 bonus on your first deposit and a further R24,000 in your first year of playing here.

 15. où trouver du ancivin

  Wow that was strange. I just wrote an incredibly
  long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless,
  just wanted to say wonderful blog!

 16. Preis von urispas in Österreich

  Nice post. I was checking continuously this blog and I am impressed!

  Very helpful info specifically the last part 🙂 I
  care for such info much. I was looking for this particular information for a very long time.
  Thank you and good luck.

 17. LarryFoumn

  natural ed remedies [url=http://cheapestedpills.com/#]buy ed pills online[/url] erectile dysfunction pills

 18. pharmacie vendant du fexofenadine

  Please let me know if you’re looking for a author for your weblog.
  You have some really good posts and I think I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please blast me an e-mail if interested. Many thanks!

 19. Lilliana

  Cool blog! Is your theme custom made or did you download it
  from somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog jump out.
  Please let me know where you got your theme. Thanks a lot

 20. Antonia

  If some one wishes to be updated with hottest technologies afterward he must be pay a quick visit this web site and be up to date everyday.

 21. Hermine

  Oh my goodness! Incredible article dude!
  Many thanks, However I am having troubles with your RSS.

  I don’t understand why I am unable to subscribe to it.
  Is there anybody having similar RSS issues? Anybody who knows the answer can you kindly respond?
  Thanx!!

 22. Owen

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew
  of any widgets I could add to my blog that automatically
  tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite
  some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.

  Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your
  new updates.

 23. cipro sin receta en Ginebra

  Superb blog you have here but I was curious about if
  you knew of any user discussion forums that cover the same topics discussed in this article?

  I’d really like to be a part of group where I can get opinions from other knowledgeable people that share the
  same interest. If you have any suggestions, please let me know.
  Thanks!

 24. se puede adquirir famvir en México

  Today, I went to the beach with my kids. I found a sea
  shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She
  put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside
  and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know
  this is totally off topic but I had to tell someone!

 25. psymn

  Score big playing all-new Vikings games like slots, keno, scratchers and more—available only in Mystic Slots! A technology enthusiast. Fascinated for technology. Currently a student of Computer Engineering, passioned for Chinese world of Smart Devices and their innovation in the pricing and quality. I like to take photos and venture myself in natural places. Yes, online casinos usually offer a free-to-play app version of all their mobile games with virtual play money chips. This puts you under no pressure to deposit and it’s a perfect way to try out the games and see which ones you want to take a real shot at. The best site to play NetEnt slots on Android is PlayAmo Casino. Read more here To create this guide, our team played casino games for real money on over 30 online gambling apps that accept US players. We tested their table games and the best real money slots online in the USA on both Android and Apple devices. In the end, we narrowed it down to the top real money casino apps available in 2023.
  http://suntent.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=65715
  As a globally active full-service provider, NOVOMATIC is active in all segments of the gaming industry, offering a comprehensive omni-channel portfolio of products. Bonus Rounds – no doubt the most appealing feature of the Book of Ra game is the free Bonus Rounds. Three “Golden books” Scatter symbols anywhere on the 5 reels trigger the Free Spin Bonus Feature. Specifically, the first time 3 “Golden Books” appear on the screen, the player wins 10 free spins and a Special Bonus Expanding Symbol that is used in the free spins. Free spins can be re-triggered during the Free Spins game, and there is no limit to the number of re-spins a player can earn. The next title in our Book of Ra free slots ranking is Book of Ra Magic. It is also created by Greentube, following the success of its predecessors. This slot machine has 5 reels, 3 rows and 10 paylines. The Book of Ra Magic offers an RTP of 95.03% and high variance.

 26. Freddie

  What’s up to all, for the reason that I am actually eager of
  reading this website’s post to be updated daily.
  It contains fastidious information.

 27. achat clexane de la marque Mylan

  Hmm it appears like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum
  it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying
  your blog. I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing.

  Do you have any tips and hints for inexperienced blog writers?
  I’d definitely appreciate it.

 28. Curtisnox

  buy medications online without prescription: canada meds com – best canadian pharmacy to buy from
  canada meds online – interpharm.pro A touchstone of international pharmacy standards.

 29. Luther

  Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!
  Extremely useful information specifically the last part
  🙂 I care for such information a lot. I was seeking this certain information for a
  long time. Thank you and best of luck.

 30. acquista avanafil in Italia

  You actually make it appear so easy together with your
  presentation however I to find this matter to be really something which I think I’d never
  understand. It seems too complex and very wide for me.
  I’m having a look forward in your subsequent submit,
  I will attempt to get the grasp of it!

 31. Candy

  Just want to say your article is as amazing. The clarity in your post is simply cool
  and i could assume you’re an expert on this subject.

  Fine with your permission allow me to grab your feed to keep updated
  with forthcoming post. Thanks a million and please
  continue the gratifying work.

 32. transipeg disponible en pharmacie suisse

  Hey there would you mind letting me know which web
  host you’re working with? I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most.

  Can you recommend a good internet hosting provider
  at a fair price? Kudos, I appreciate it!

 33. Aimee

  Whoa! This blog looks just like my old one!
  It’s on a completely different topic but it has pretty much the same page layout and design. Wonderful choice of colors!

 34. elirl

  Tra le tante varianti di video poker gratis senza scaricare proposte comunque, 3 sono in assoluto le più diffuse e amate: il decuces wild, il jacks or better ed il il jokers wild. Questo dà ai giocatori l’opportunità di conoscere lo slot in pace, e questo è tutto tradizionale. Poker en linea gratis senza soldi 2022 slot Boss è senza dubbio dallo stesso pacchetto come accennato in precedenza in linea rosa casinò siti sorella, il che significa che si indovina il colore delle carte a faccia in giù come al solito. Joakim Stockman è il co-fondatore e CEO, e prima di sapere che si può giocare tanto online che vuoi. Se stai cercando le migliori versioni di video poker gratis in circolazione allora sei nel luogo giusto. Trovi qui le demo gratis più popolari online, da giocare come e quanto vuoi.
  http://ahaenuri.org/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=31927
  Ma come si trovano i Casinò che pagano subito? Questa è stata una delle prime domande che ci siamo posti qui a miglioricasinoonlineaams e, dopo numerose ricerche, abbiamo trovato un algoritmo che può essere di grande aiuto ai giocatori, soprattutto a chi decide di interfacciarsi per la prima volta in questo mondo. You can email the site owner to let them know you were blocked. Please include what you were doing when this page came up and the Cloudflare Ray ID found at the bottom of this page. Passiamo poi ad un altro aspetto che ovviamente interessa noi giocatori: il pacchetto di benvenuto. È corretto chiamarlo “pacchetto” perché molto spesso gli operatori non AAMS offrono bonus e promozioni non solo sul primo ma anche sul secondo e terzo deposito.

 35. CharlesStype

  buying from online mexican pharmacy [url=http://mexicanpharmacy.site/#]buy medications in Mexico without a prescription[/url] mexican pharmacy

 36. CharlesStype

  northwest pharmacy canada [url=http://drugsotc.pro/#]canadian online pharmacy no prescription[/url] viagra online canadian pharmacy

 37. Shanna

  Hi! I could have sworn I’ve been to this site before but after reading through some of the post I realized it’s new to me.
  Nonetheless, I’m definitely glad I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 38. Beth

  I’ve been surfing online greater than three hours
  as of late, but I never discovered any attention-grabbing article like yours.

  It is pretty worth sufficient for me. In my view, if all
  webmasters and bloggers made excellent content material as you did, the web will probably be much
  more useful than ever before.

 39. bestel acneplus in België

  Unquestionably consider that which you stated. Your favourite reason seemed to be at the web the
  easiest thing to take into accout of. I say to you, I certainly get irked
  at the same time as other folks think about concerns that they just
  do not realize about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the entire
  thing with no need side effect , people could take a signal.
  Will probably be again to get more. Thank you

 40. TommieSwelf

  buying prescription drugs in mexico online [url=https://mexicanpharmonline.shop/#]mexican drugstore[/url] best online pharmacies in mexico

 41. JohnnyLause

  reputable canadian online pharmacies [url=http://canadapharmacy24.pro/#]canadian pharmacy pro[/url] canadian discount pharmacy

 42. Brandonstype

  how can i get generic mobic without a prescription [url=https://mobic.icu/#]can i purchase mobic pill[/url] how to buy cheap mobic without insurance

 43. Brandonstype

  how to get valtrex over the counter [url=https://valtrex.auction/#]buy valtrex online[/url] 2000 mg valtrex daily

 44. Brandonstype

  cheap valtrex for sale [url=http://valtrex.auction/#]generic valtrex best price[/url] otc valtrex for sale

 45. https://gnula.media

  I used to be suggested this blog through my cousin. I am no longer positive whether or not this publish is written by means
  of him as no one else realize such distinctive approximately my
  difficulty. You’re amazing! Thank you!

 46. prix prochlor Algérie

  Howdy! I know this is kind of off topic but I was wondering
  if you knew where I could find a captcha plugin for my
  comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one?

  Thanks a lot!

 47. Linnea

  Hey! Do you know if they make any plugins
  to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to
  rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success.
  If you know of any please share. Appreciate it!

 48. achat de grisefuline en Belgique

  When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a
  comment is added I get three e-mails with the same comment.
  Is there any way you can remove people from that service?
  Many thanks!

 49. Suivre Téléphone

  Le système Android vous permet de prendre des captures d’écran sans aucun autre logiciel. Mais ceux qui ont besoin de suivre secrètement des captures d’écran à distance ont besoin d’un tracker de capture d’écran spécial installé.

 50. Suivre Téléphone

  Une fois la plupart des téléphones mobiles éteints, la restriction relative à la saisie d’un mot de passe incorrect sera levée. À ce stade, vous pouvez accéder au système par empreinte digitale, reconnaissance faciale, etc.

 51. Tracie

  I’ve been browsing online more than 2 hours today,
  yet I never found any interesting article like yours.
  It is pretty worth enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content as you did, the
  net will be a lot more useful than ever before.

 52. najlepszy sklep

  Wow, wonderful blog structure! How lengthy have you
  ever been running a blog for? you make running a blog glance easy.

  The full glance of your web site is wonderful, as smartly as the content material!

  You can see similar: sklep internetowy and here najlepszy
  sklep

 53. sklep internetowy

  An intriguing discussion is worth comment. I believe that you should
  write more about this topic, it might not be a taboo matter but typically people don’t
  speak about these issues. To the next! Many thanks!! I saw
  similar here: sklep and also here: sklep internetowy

 54. sklep

  Excellent blog right here! Also your web site rather a lot
  up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link in your host?
  I want my web site loaded up as fast as yours lol I saw similar here: Najlepszy sklep

 55. prijs van kemadrin zonder recept

  I loved as much as you’ll receive carried out right here.

  The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish.

  nonetheless, you command get bought an impatience over
  that you wish be delivering the following. unwell unquestionably
  come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 56. najlepszy sklep

  Hello! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not
  seeing very good gains. If you know of any please share.
  Many thanks! You can read similar article here: Najlepszy sklep