3.1

Testamenti i pashkruar i të Dërguarit të Zotit (3)

Spread the love

Vazhdim

Ndoshta autori i artikullit të mësipërm Xhemilud’din Ahmed nuk e kishte të qartë se Umeri po e përdorte “mendjen e tij të pavarur dhe kritike” kundër vetë autoritetit të Kur’anit, i cili thotë: “Është caktuar që kur t’i afrohet vdekja ndonjërit nga ju, në ka pasuri për të lënë, t’u lërë prindërve e të afërmve në një masë të arsyeshme. Ky është një obligim për ata që i druhen Zotit” (Surja el-Behare, ajeti 180).

Por ekziston edhe mundësia, që Umeri t’i jetë kundërvënë të Dërguarit të Zotit, jo nga frika se ky i fundit në momentet e fundit të jetës së tij do ta shkatërronte veprën e tij jetësore (Islamin) duke thënë diçka kundër Kuranit, por nga frika se ai do ta shënonte me shkrim atë që e kishte thënë më parë në Gadir Khumm, para një numri të madh pelegrinësh, duke e prezantuar Ali ibn Ebu Talibin si pasardhësin e tij. Umeri duhej të parandalonte një gjë të tillë me çdo kusht. Një testament i nënshkruar dhe i vulosur nga i Dërguari i Zotit, i cili e shpall Aliun si udhëheqës të ardhshëm të Shtetit Islam, do të ishte një gjë që do ta largonte përgjithmonë Kalifatin nga kandidatët e tjerë.

Profeti tashmë e kishte të qartë qëndrimin e ndjekësve të tij kryesorë kur bëhej fjala për pasardhësinë e Aliut. Teksa ai vetë po dobësohej, mosbindja e tyre shtohej gjithë më tepër dhe bëhej më e qartë. Ekspedita e Usames ishte një rast akoma i freskët në mendje. Përplot zemërim, i Dërguari i kishte mallkuar ata që nuk do t’i bashkëngjiteshin Usames por kjo gjë nuk kishte pasur kurrfarë efekti. Ata ishin po kaq shpërfillës edhe kur ai u kërkoi të dilnin nga dhoma e tij.

Për një mysliman modern, mund të duket krejt e çuditshme që njëri nga shokët e të Dërguarit të thotë se ai flet përçart. Por për këtë sjellje të tyre ka një përshkrim të ngjashëm në Kuran. Me sa mund të shihet, këta shokë të Muhammedit, që thoshin se ai fliste përçart, kishin një shembull të ngjashëm tek paraardhësit e tyre, vëllezërit e Jusufit. Ata kishin thënë se babai i tyre Jakubi, i cili ishte gjithashtu profet, ishte duke bërë një gabim të madh. Ata mendonin se ata ishin më të “mençur” se ai. Kur’ani e përcjell këtë gjë, si vijon: “Ata thanë: “Vërtet babai ynë e do më tepër Jusufin dhe të vëllanë. Por ne jemi një grup i fuqishëm. Vërtet babai ynë është duke gabuar. Vriteni Jusufin ose dëbojeni në një tokë të panjohur, që bekimet e babait tuaj t’ju falen vetëm juve. Pastaj mund të jeni sërish nga të drejtët” (Surja Jusuf, ajetet 8-9).

Ata jo vetëm që i urrenin vëllezërit e tyre të pafajshëm, Jusufin dhe Bunjaminin, por edhe nuk e nderonin dhe e nënçmonin babain e tyre si një mendjelehtë injorant në moshë të thyer. Në të vërtetë, Jakubi ishte mjaft i urtë sa të shihte se djemtë e tij të rinj Jusufi dhe Bunjamini kërkonin mbrojtje dhe të shihte se Jusufi kishte një madhështi shpirtërore. Por për ta, urtësia e tij ishte një çmenduri dhe një mendjelehtësi, pikërisht ngase e prekte egon e tyre, siç  bën rëndom e vërteta. Prandaj u mbështetën në forcën e tyre: dhjetë të fuqishmit kundër Jakubit plak, djaloshit Jusuf dhe Bunjaminit të vogël (Shënim i përkthyesit të Kuranit në anglisht, Abdullah Jusuf Ali).

Duke e shpjeguar pjesën e fundit të vargut të dytë, komentuesi thotë: “Ata thanë me ironi: “Njëherë të shpëtojmë prej Jusufit. Pastaj do të kemi kohë për t’u bërë “të mirë” si ai ose të pendohemi për këtë krim tonin pasi t’i kemi gëzuar të mirat e kësaj pune”.

Në këtë pikë, një studiues i historisë do të pyeste përse Muhammedi nuk e diktoi testamentin e tij pak më vonë, pas këtij dështimi fillestar. Pa dyshim, duhet të ketë pasur edhe raste të tjera, në të cilat u mblodhën ndjekësit e tij dhe ai mund ta shfrytëzonte njërin prej tyre. Të pranojmë se Muhammedi do të mund të diktonte një testament më vonë. Por çfarë mund ta pengonte Umerin dhe përkrahësit e tij nga të thënit se ky testament ishte përpiluar në gjendje të “pavetëdijshme” ose duke folur “përçart” dhe se shih për këtë arsye, ishte i papranueshëm për shoqërinë myslimane?

Muhammedi s’kishte dëgjuar ndonjë gjë më të shëmtuar që nga koha e Ebu Xhehlit dhe nuk kishte shumë dëshirë t’i dëgjonte sërish këto fjalë, veçanërisht në një kohë kur ishte në shtratin e vdekjes. Andaj, ai u hoqi dorë nga kjo përpjekje. Plani i Umerit do të funksiononte edhe sikur Muhammedi të kishte diktuar një testament. Për ta racionalizuar sjelljen e Umerit, mbrojtësit e tij thonë se në atë kohë, feja ishte përsosur dhe kompletuar dhe se për këtë arsye, një  testament i tillë ishte i panevojshëm. Është më se e saktë se ishte kompletuar dhe përsosur Islami por kjo s’do të thoshte assesi se edhe shoqëria myslimane (ummeti) ishte e përsosur dhe se mund ta linte mënjanë udhëzimin profetik duke pretenduar se nuk i kanosej ndonjë rrezik për të devijuar nga e Vërteta.

Marrë nga libri “Ritregim i historisë së Islamit dhe myslimanëve”, autor: Sejjid Ali Asghar Razvi, përktheu: Numan Mustafa, shtëpia botuese: “Dielli”, Prishtinë, qershor 2013, fq. 378-381.
There are 4,581 comments

Add yours
 1. Cami Halısı Bolu

  Everything is very open and very clear explanation of issues. was truly information. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 2. Cami Halısı Artvin

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 3. Cami Halısı Bingöl

  Thank you great post. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 4. Cami Halısı Amasya

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 5. Cami Halısı Aydın

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 6. Cami Halısı Ağrı

  Nice article inspiring thanks. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 7. Cami Halısı Burdur

  Thank you great posting about essential oil. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 8. Cami Halısı Ankara

  Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 9. Cami Halısı Antalya

  Thank you for great article. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 10. Cami Halısı Bilecik

  After all, what a great site and informative posts, I will upload inbound link – bookmark this web site? Regards, Reader. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 11. Cami Halısı Adana

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 12. Cami Halısı Bitlis

  Thank you for content. Area rugs and online home decor store. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 13. Cami Halısı Afyon

  Everything is very open and very clear explanation of issues. was truly information. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 14. Cami Halısı Adıyaman

  Thank you for content. Area rugs and online home decor store. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 15. Cami Halısı Rize

  After all, what a great site and informative posts, I will upload inbound link – bookmark this web site? Regards, Reader. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 16. Cami Halısı Manisa

  Thank you for great content. Hello Administ. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 17. Cami Halısı Hatay

  I really love to read such an excellent article. Helpful article. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 18. Cami Halısı Konya

  Thank you great posting about essential oil. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 19. Cami Halısı izmir

  Thank you great posting about essential oil. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 20. Cami Halısı Tokat

  Everything is very open and very clear explanation of issues. was truly information. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 21. Cami Halısı Isparta

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 22. Cami Halısı Mersin

  Everything is very open and very clear explanation of issues. was truly information. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 23. Cami Halısı Kahramanmaraş

  Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 24. Cami Halısı Malatya

  Good info. Lucky me I reach on your website by accident, I bookmarked it. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 25. Cami Halısı Sivas

  Thank you great post. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 26. Cami Halısı Tekirdağ

  Thank you for content. Area rugs and online home decor store. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 27. Cami Halısı Kayseri

  Thank you for great article. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 28. Cami Halısı Mugla

  Thank you for great information. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 29. Cami Halısı Sinop

  Great post thank you. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 30. Cami Halısı Samsun

  Thank you for great article. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 31. Cami Halısı Sakarya

  Everything is very open and very clear explanation of issues. was truly information. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 32. Cami Halısı istanbul

  Thank you for great content. Hello Administ. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 33. Cami Halısı Kars

  Great post thank you. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 34. Cami Halısı Mardin

  Thank you great posting about essential oil. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 35. Cami Halısı Ordu

  After all, what a great site and informative posts, I will upload inbound link – bookmark this web site? Regards, Reader. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 36. Cami Halısı Muş

  Thank you for great information. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 37. Cami Halısı Siirt

  Nice article inspiring thanks. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 38. Göbekli cami halısı

  Thank you for great article. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 39. Cami Halısı Eskişehir

  After all, what a great site and informative posts, I will upload inbound link – bookmark this web site? Regards, Reader. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 40. Cami Halısı Çanakkale

  Good info. Lucky me I reach on your website by accident, I bookmarked it. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 41. Cami Halısı Erzurum

  Thank you for content. Area rugs and online home decor store. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 42. Cami Halısı Gümüşhane

  Thank you for content. Area rugs and online home decor store. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 43. Cami Halısı Giresun

  Everything is very open and very clear explanation of issues. was truly information. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 44. Cami Halısı Erzincan

  Thank you for great information. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 45. Cami Halısı Çorum

  Thank you great posting about essential oil. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 46. Cami Halısı Bursa

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 47. Cami Halısı Denizli

  Great post thank you. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 48. Cami Halısı Hakkari

  Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 49. Cami Halısı Edirne

  Good info. Lucky me I reach on your website by accident, I bookmarked it. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 50. Cami Halısı Gaziantep

  Thank you for great information. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 51. Onwin Giriş

  Great post thank you. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 52. Onwin

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 53. Onwin Giriş

  Thank you for great article. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 54. Onwin Güncel Giriş

  I really love to read such an excellent article. Helpful article. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 55. Onwin

  After all, what a great site and informative posts, I will upload inbound link – bookmark this web site? Regards, Reader. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 56. Onwin Giriş

  Thank you for great content. Hello Administ. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 57. Onwin Güncel Giriş

  Thank you great post. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 58. Onwin Giriş

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Onwin , Onwin Giriş , Onwin Güncel Giriş , Onwin Yeni Adres , onwin

 59. Onwin

  Everything is very open and very clear explanation of issues. was truly information. Onwin , Onwin Giriş , Onwin Güncel Giriş , Onwin Yeni Adres , onwin

 60. Onwin

  After all, what a great site and informative posts, I will upload inbound link – bookmark this web site? Regards, Reader. Onwin , Onwin Giriş , Onwin Güncel Giriş , Onwin Yeni Adres , onwin

 61. Cami Halısı

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

 62. 부산펀초이스

  I simply want to say I am just newbie to blogging and site-building and definitely savored this website. Very likely I’m planning to bookmark your site .
  You surely come with outstanding well written articles.“부산펀초이스” Thanks a bunch for revealing your website page.
  I really enjoy reading through on this site, it has got fantastic articles .
  Literature is the orchestration of platitudes

 63. Royalbet

  Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Click on the Keyword to Enter the Website. Cepbahis

 64. csgo boost

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Click on the Keyword to Enter the Website. RoyalBet

 65. Casibom

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Click on the Keyword to Enter the Website. Bahsegel

 66. Cami Halıları

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Click on the Keyword to Enter the Website. RoyalBet

 67. onwin

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Onwin , Onwin Giriş , Onwin Güncel Giriş , Tiklayin. Onwin

 68. Bahis Forum

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Onwin , Onwin Giriş , Onwin Güncel Giriş , Tiklayin. Onwin

 69. Bahsegel Forum

  Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Onwin , Onwin Giriş , Onwin Güncel Giriş , Tiklayin. Onwin

 70. onwin

  Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Website Giriş için Tıklayin. onwin

 71. Bahis Forum

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Website Giriş için Tıklayin. casibom

 72. 儿童色情片

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. 国产线播放免费人成视频播放 儿童色情片

 73. Fub

  Obiekt położony przy placu Piłsudskiego. Ciekawe oraz wygodne hotelowe lobby. Urządzone w stylu XX wieku pokoju. Dwa podwójne łóżka i przestronna łazienka. Pyszne śniadania i duży wybór dań. Sauna oraz basen ze szklanym sufitem, co dodaje uroku i pogłębia wielkość. Nie mam zastrzeżeń do tego miejsca. Nie istnieje w Warszawie kasyno, które zamykałoby swoje podwoje przed graczami spragnionymi hazardowych emocji. Wszystkie otwarte są 24 godziny na dobę przez siedem dni w tygodniu. Victoria hotel, hotel twoich snów Tutaj jak w telewizorze Masz niebo i stereo raj Dziś twa szansa, możesz złapać ją sam” – śpiewał wiele lat temu zespół Kombi. Bo, rzeczywiście, w latach 70. i dalej 80., hotel Victoria był miejscem wyjątkowym na mapie Warszawy. Taką namiastką wielkiego świata w stolicy komunistycznego państwa, w którym wciąż ciężko było o cytrusy i markowe ubrania. – Jedyny luksusowy hotel w mieście – zauważa Jerzy Dziewulski, były antyterrorysta.
  https://www.itray.co.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=929307
  Darmowy Bux w CSGO500 to nic innego jak monety na innych stronach z ruletką i CS:GO. Strona CSGO500 oferuje 1000 darmowych buxów na start. Darmowe 2.50zł 3 darmowe skrzynki Darmowy Bux w CSGO500 to nic innego jak monety na innych stronach z ruletką i CS:GO. Strona CSGO500 oferuje 1000 darmowych buxów na start. Każdy lubi darmowe rzeczy. Liczne witryny hazardowe CS:GO oferują darmowe bonusy, aby przyciągnąć nowych użytkowników. Możesz użyć tych bonusów, aby spróbować wygrać skórki bez wpłaty. Aby otrzymać darmowe monety, użyj naszego kodu polecającego (jeśli został podany). Na poniższej liście znajdują się strony na których możesz otwierać skrzynki. Działa to tak dokładnie tak samo jak w CS:GO. Pamiętaj, że możesz użyć darmowego kodu, dzięki któremu otworzysz skrzynkę za darmo bez potrzeby wpłacania skinów.

 74. clopidogrel vrij verkrijgbaar in Bolivia

  Wonderful blog you have here but I was curious about if you knew of any community forums that cover the same topics discussed here?
  I’d really like to be a part of community where I can get responses from other knowledgeable
  individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please
  let me know. Many thanks!

 75. Rulet Siteleri

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

 76. commander astelin à Monaco

  Hi exceptional website! Does running a blog such as this require a lot of work?

  I’ve very little expertise in coding but I had been hoping to start my own blog
  soon. Anyway, if you have any ideas or tips for
  new blog owners please share. I know this is off topic however I simply needed to ask.
  Cheers!

 77. mectizan en línea sin receta

  I feel this is among the most significant info for
  me. And i am satisfied reading your article. But should
  statement on few normal things, The web site style is wonderful, the articles is in reality nice :
  D. Excellent activity, cheers

 78. reactine disponible en farmacia

  Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea
  shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She
  put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I
  had to tell someone!

 79. butenafine 1% ohne Rezept in Amsterdam erhältlich

  Magnificent goods from you, man. I have understand your stuff prior to and you are simply extremely
  magnificent. I really like what you have acquired here, really like what you’re saying and
  the way in which through which you are saying it. You are making it
  enjoyable and you still care for to stay it sensible.
  I cant wait to read far more from you. This is really a tremendous site.

 80. Julie

  What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely helpful and it has helped me out loads.
  I’m hoping to give a contribution & assist different users like its helped me.
  Great job.

 81. Rolland

  I like the helpful information you provide in your
  articles. I’ll bookmark your weblog and check again here regularly.

  I’m quite sure I’ll learn a lot of new stuff right here!
  Best of luck for the next!

 82. Chara

  Great post. I was checking continuously this blog and I’m inspired!
  Extremely useful info specially the last phase 🙂 I deal with such info much.
  I was looking for this certain information for a very lengthy time.
  Thank you and good luck.

 83. Mittie

  Hello this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or
  if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get
  guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 84. Maik

  Great beat ! I wish to apprentice whilst you amend your website,
  how could i subscribe for a blog web site?
  The account helped me a appropriate deal.

  I had been tiny bit familiar of this your broadcast offered shiny
  transparent concept

 85. acheter du algix

  Hey just wanted to give you a quick heads up. The text in your article seem to be running off the screen in Opera.
  I’m not sure if this is a format issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know.

  The layout look great though! Hope you get the problem solved soon. Many thanks

 86. commander sinequan Belgique

  Attractive section of content. I just stumbled upon your blog
  and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts.

  Any way I’ll be subscribing to your augment
  and even I achievement you access consistently fast.

 87. compra de ethambutol en La Paz

  Have you ever thought about including a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is fundamental and everything.
  However think about if you added some great images or videos to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with images and clips, this website could definitely be one of the greatest in its niche.
  Wonderful blog!

 88. Compra isoniazid en Bélgica

  It’s a pity you don’t have a donate button! I’d
  without a doubt donate to this fantastic blog! I guess for now i’ll settle for book-marking
  and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to new updates and will share this website with my Facebook group.
  Chat soon!

 89. anastrozolum en venta libre en Santiago

  Hello there, I found your site via Google even as searching for a
  related subject, your website got here up, it appears good.
  I have bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, simply turned into alert to your blog thru Google, and located that it is really informative.
  I’m gonna watch out for brussels. I will appreciate if you proceed this in future.
  Many other folks might be benefited from your writing. Cheers!

 90. Polska

  I absolutely love your blog and find the majority of your
  post’s to be just what I’m looking for. Would you offer guest writers to write content for you personally?
  I wouldn’t mind writing a post or elaborating on a lot of the subjects you write
  about here. Again, awesome website!

 91. transabon met medisch voorschrift

  Hiya! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask.

  Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a
  blog article or vice-versa? My blog discusses a
  lot of the same subjects as yours and I feel we
  could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to
  send me an e-mail. I look forward to hearing from you!
  Wonderful blog by the way!

 92. precio de fenolax en Ciudad de México

  Do you mind if I quote a couple of your articles as long
  as I provide credit and sources back to your weblog?
  My blog is in the very same area of interest as yours
  and my visitors would certainly benefit from some of the information you present here.
  Please let me know if this okay with you. Many thanks!

 93. pharmacie du microgynon

  Hi there, just became alert to your blog through Google,
  and found that it’s truly informative. I’m gonna watch out for brussels.

  I will appreciate if you continue this in future.
  Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 94. aciclovir para comprar en México

  After I initially commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are
  added- checkbox and from now on each time a comment is added I
  receive 4 emails with the same comment. Perhaps there is a means
  you can remove me from that service? Thank you!

 95. Lic

  See all events Join us as we delve into the complex world of Dogecoin, exploring the upcoming weekly options, the concentrated ownership, the ongoing legal battle, and what it all could mean for Dogecoin’s price prediction for 2023 – 2025. The Dogecoin community is extremely active, and in the past, raised over $55,000 at the market price at the time to sponsor a Nascar driver, Josh Wise, to run Dogecoin and Reddit paint on the car during a race. Dogecoin news is more popular than ever before due to the involvement from celebrities such as Snoop Dog and Elon Musk, and much more. It also was a part of the Reddit WallStreetBets and TikTok trend where users pumped the coin on Robinhood. Things started to turn south for Dogecoin shortly after Elon Musk gave it his full support. Prices crashed, and then negativity began to surround the meme culture culminating with a person at the Bitcoin Miami conference being detained for screaming “Dogecoin to the moon.”
  http://jpsecurity.co.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=74700
  The Bitcoin ASIC Price Index tracks the price of Bitcoin miners in the ASIC market according to three efficiency tiers. ASIC prices are updated weekly. For example the current network hashrate of Bitcoin is 140 EH s (Exa hashes per second). To convert this value in to TeraHash or PetaHash or GigaHash you can use this tool. So why convert? More markets insights, more alerts, more ways to customise assets watchlists only on the App Furthermore, it is essential to note that the Bitcoin network’s mining difficulty is automatically changed after 2,016 blocks have been mined. Therefore, depending on the number of miners and their total hashing power in the mining network, the difficulty can be adjusted either higher or downwards. So, what is Bitcoin’s current hash rate?

 96. prix du adpas au Maroc

  I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is required to get setup?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet smart so I’m not 100% sure.

  Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
  Thank you

 97. Mazie

  Hello would you mind sharing which blog platform you’re working with?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m having a tough time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different then most
  blogs and I’m looking for something unique. P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

 98. ramipril en venta libre en Portugal

  Hey there would you mind sharing which blog platform
  you’re using? I’m going to start my own blog in the near
  future but I’m having a tough time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.

  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something unique.
  P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask!