4.1

Vdekja e të Dërguarit të Zotit (1)

Spread the love

Qëllimet e Muhammedit si i Dërguari i Fundit i Zotit në Tokë ishin:

 • Shkatërrimi i idhujtarisë dhe politeizmit
 • Shpallja e Njëshmërisë absolute të Krijuesit
 • Përpilimi përfundimtar i sistemit fetar dhe ligjor
 • Pastrimi i shpirtrave të burrave e grave
 • Shkatërrimi i padrejtësisë, pabarazisë dhe injorancës
 • Themelimi i një sistemi paqeje dhe drejtësie
 • Krijimi i një sistemi në formën e një shteti politik që do t’i realizonte të mësipërmet dhe që do ta ruante intensitetin e veprës së tij.

Brenda njëzet e tre vjetëve të misionit të tij si i Dërguar i Zotit, Muhammedi i arriti të gjithë këto qëllime dhe pas kësaj, filloi të bëhej e qartë se njësoj si të gjithë të vdekshmit, edhe ai do të ndahej nga kjo botë. Këtë lajm ai e mori së pari në kapitullin Nasr (Ndihma), i cili është kapitulli i 110-të i Kur’anit. Muhammedi e kishte kaluar gjithë jetën në devotshmëri ndaj Zotit dhe në adhurimin e Tij. Por pas shpalljes së këtij kapitulli, angazhimi i tij në adhurim dhe në përgatitje për t’u takuar me Të, u bë më i madh se kurdoherë më parë. Së paku në dy raste, i Dërguari la të kuptohej se vdekja e tij nuk ishte shumë larg.

Në fjalimin e tij gjatë Haxhit të Lamtumirës në Arafat, në ditën e nëntë të muajit Dhil-hixhxhe të vitit të dhjetë pas Hixhrit, ai tha:

Mbase ky është haxhi im i fundit”. Me të përfunduar fjalimin e tij, ai u parashtroi një pyetje pelegrinëve:

Kur të pyeteni nga Zoti juaj për punën time, ç’përgjigje do të jepni?

Pelegrinët u përgjigjën njëzëri:

Ti na përcolle porosinë e Zotit dhe e bëre detyrën tënde”.

Kur e dëgjoi këtë përgjigje, ai e ngriti vështrimin drejt qiellit dhe tha:

Zoti im! Ti dëshmo se e kam kryer detyrën time”.

Gjatë “kurorëzimit” të Ali ibn Ebu Talibit në Gadir Khumm, më 18 Dhil-hixhxhe të vitit të dhjetë pas Hixhrit, ai përsëri foli për mundësinë e vdekjes së tij dhe tha:

Edhe unë jam një i vdekshëm dhe së shpejti mund të thirrem në prani të Zotit tim”.

Dhjetëra mijëra myslimanë i dëgjuan këto fjalë të të Dërguarit dhe të gjithë e dinin se ai nuk do të qëndronte edhe shumë gjatë me ta. Ai vetë e dinte se e kishte përfunduar me sukses detyrën që Zoti i tij ia kishte besuar dhe për këtë arsye, mezi priste që të takohej me Të. I Dërguari i kalonte netët me gratë e tija, duke qëndruar me radhë tek secila. Më 19 Sefer të vitit 11 pas Hixhrit, e kishte radhën të flinte tek Aisheja. Natën, ai shkoi për t’i vizituar varrezat el-Baki, i shoqëruar nga shërbëtori i tij Ebu Muvajhibe, i cili përcjell këtë rrëfim:

I Dërguari qëndroi ndërmjet varreve dhe foli me këto fjalë: “Paqja qoftë mbi ata që janë në këto varre! Ju jeni të bekuar në gjendjen tuaj, në të cilën kaluat nga gjendja e njerëzve të kësaj bote. Sulme shkatërrimtare po vijnë njëra pas tjetrës nga çdo anë si valë errësire, secila më e ligë se tjetra”.

Muhammed Husejn Hajkal thotë se sëmundja e të Dërguarit filloi në mëngjesin e kësaj nate, domethënë më 20 të muajit Sefer. Më tej, ai thotë: “Pikërisht atëherë njerëzit filluan të merakoseshin dhe ushtria e Usames nuk lëvizi. Por fjalët e përcjella nga Ebu Muvajhibe vihen në dyshim nga shumë historianë, të cilët besojnë se sëmundja e Muhammedit nuk mund të ishte arsyeja e vetme që e ndalte ushtrinë dhe se një tjetër shkak ishte dëshpërimi i shumë personave, duke përfshirë disa nga paria e muhaxhirëve dhe ensarëve, në lidhje me udhëheqësinë e ushtrisë”. (“Jeta e Muhammedit”, Kairo, 1935).

Me sa shihet, ngjarja vijuese duhet të ketë ndodhur në mëngjesin e ditës së njëzetë të muajit Sefer. Sir William Muir thotë: “Një natë, i Dërguari eci deri drejt varrezave në dalje të qytetit. Atje, ai qëndroi duke medituar dhe duke u lutur për të vdekurit. Në mëngjes, duke kaluar pranë derës së Aishes, e cila vuante nga kokëdhimbja, ai e dëgjoi zërin e saj: Oh koka ime! Muhammedi hyri brenda dhe tha: Jo Aishe, unë jam ai që duhet të qajë për kokën e tij”. Pastaj vazhdoi me një zë të butë: Por a s’do të doje të vdisje derisa unë jam gjallë akoma, që të mund të lutem për ty dhe pastaj, pasi të të mbështjellin me qefin, të të zbresin në varr?”. “I ndodhtë dikujt tjetër kjo gjë!, u përgjigj Aisheja. Jo mua! Pastaj shtoi: Por kjo është ajo që ti dëshiron. Mund ta paramendoj se si, pasi ta kesh bërë gjithë atë dhe të më kesh varrosur, do të vije menjëherë në shtëpinë time dhe do ta kaloje natën duke u argëtuar me njërën nga gratë e tjera tuajat”. I Dërguari qeshi me thumbimet e Aishes por sëmundja i ishte rënduar aq shumë sa nuk mundi t’i përgjigjej me një ton të ngjashëm”. (“Jeta e Muhammedit”, Londër, 1877).

Vazhdon

Marrë nga libri “Ritregim i historisë së Islamit dhe myslimanëve”, autor: Sejjid Ali Asghar Razvi, përktheu: Numan Mustafa, shtëpia botuese: “Dielli”, Prishtinë, qershor 2013, fq. 390-392.
There are 148 comments

Add yours
 1. mix

  Everything in life is luck Domovina d.o.o.Cesta v log 11,1351 Brezovica pri Ljubljani Bonus in privlačni jackpoti Od prihoda pandemije koronavirusa brez primere leta 2020 so se udarni valovi čutili v številnih panogah. Ob zaključku naše recenzije igralnice Wazamba lahko slovenskim igralcem zagotovimo, da gre za vrhunsko spletno mesto. Obiskovalci imajo na voljo raznolike igre na srečo odličnih proizvajalcev, obetajoče bonuse, možnost izbire različnih jezikov na strani, ogromno bančnih načinov in odzivno tehnično podporo. Splošni pogoji igranja Z obiskom te strani potrjujete, da ste starejši od 18 let, in dajete privolitev za nastavitev piškotkov. Piškotke koristimo za izboljšavo vaše izkušnje brskanja, nudenje osebnih oglasov in vsebin ter za analizo našega prometa. Preberite več
  http://bernellkorea.co.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=30697
  Une élégance qui se démarque Divje lestve vam bodo pomagale tudi pri vzpenjanju na mizo za plačilo nagrad, če stavite na en plein. Licenca, nasveti za zmago blackjack v igralnici 2022 boste stavljeni znesek denarja pomnožili 35-krat. Na drugih področjih so bili nekateri igralni avtomati preprosto odstranjeni, dokler nekdo končno ne zmaga. 410441 | PLEINE FLEUR NON-REFENDUE AINSI QUE CÔTÉS FLEUR, À L’ÉTAT SEC , DE CUIRS ET PEAUX DE BOVINS OU D’ÉQUIDÉS, ÉPILÉS (SAUF AUTREMENT PRÉPARÉS) | 10 % | 2 | Samo preglejte menjalni tečaj, brezplačna programska oprema za strategijo ruleta da si oglejte promocije. 12. maja sem se odločil, ki so na voljo in se odločijo v eno. Je nám líto, tento produkt není dostupný. Zvolte prosím jinou kombinaci.

 2. karee

  The big advantage to using MarketerHire over other freelancing websites is that they have a talent team is dedicated to finding and recruiting the best marketers to freelance on their platform. They have a rigorous freelancer screening process and accept less than 5% of the marketers that apply for their platform. This saves businesses time and money as they have faster implementation and higher retention times. “We’ve used just about every internet marketing company in Atlanta and in 2010, Blueprint was just another vendor. It didn’t take long to realize that they are the absolute best in this city! They now manage 100% of our marketing initiatives and we LOVE it!” When it comes to designing your marketing agency’s website, it’s important to put your best foot forward. Showcasing top-notch work helps potential clients see just what your agency is capable of—and what they might expect if they choose to work with you.
  https://www.nav-bookmarks.win/nfl-news-now
  Pinterest and Instagram are similar to Tumblr. They are all social media sites where you can chat and promote but they don’t have groups around a common theme like Facebook. Great post. I think the fact that you bring up the “buy it” button is fantastic. What’s different about Pinterest as opposed to other social media (like Instagram or Facebook), is that its content is linked to the native hosting website, as opposed to being embedded within the post or linking to a business profile. Which probably makes it much better for advertisers to have a direct channel to their merchandise (as you noted above). I didn’t actually know that they had implemented the “buy it” button, but it seems to be set up well since the content is so directly connected to its window in Pinterest.

 3. Kaw

  2 134₴ Купить массажёр для тела можно в нашем интернет-магазине не выходя из дома. Для заказа нужно позвонить по номеру, указанному на сайте. Доставим ваш товар по Екатеринбургу совершенно бесплатно. Есть противопоказания. Прежде чем приобрести массажер, следует получить консультацию врача. Перечень функций, выполняемых массажером для тела, не ограничивается банальным расслаблением. Он оказывает комплексное воздействие: Предлагаем вам лично ознакомиться с ассортиментом ручных и электромассажёров и посетить один из салонов медтехники в вашем городе. В нашем шоу-руме есть тест-драйв А также такие товары как: ручные массажеры, массажные ролики для ног и не только. Звоните! Выберите ваш регион Предлагаем вам лично ознакомиться с ассортиментом ручных и электромассажёров и посетить один из салонов медтехники в вашем городе.
  https://www.qantumthemes.com/helpdesk/forums/users/8323cdxii9662cm/
  Политика конфиденциальности Вы выбрали: – Обеспечивает длительную фиксацию Говоря о таком сочетании, как брови и воск, нельзя всё же не сказать о депиляции бровей с помощью него. Коррекция бровей горячим воском – салонная процедура, но провести её можно и в домашних условиях. Этап требует определенных навыков. Коррекция бровок проводится с помощью воска для удаления волос, пинцета или нитки. Очень важно выбрать правильную форму, которая соответствует типу лица, его пропорциям. Перед тем, как удалить лишнюю растительность, постройте макет идеальной бровки: С помощью фиксатора от Manly Pro можно закрепить не только форму бровей, но и нанесенные на них тени. Средство обладает приятной текстурой, легко наносится и распределяется, помогает эффективно зафиксировать волоски. бесцветный фиксатор идеально подойдет для создания естественного макияжа.


Post a new comment