1.32

PIKËPAMJET ISLAME PËR LËVIZJEN FEMINISTE

Spread the love

Autore: Mimoza SINANI

Pozita e gruas në Islamin e hershëm ka qenë me të vërtetë një pozitë shembullore, pozitë që duhet të studiohet dhe të njihet prej çdo gruaje, si edhe prej çdo liberacionisti në shekullin XXI”.

Disa tipare të kauzës feministe shkaktojnë zhgënjimin dhe madje kundërshtimin e grave muslimane mbasi mendimet apo reformat e kësaj lëvizjeje janë në kundërshtim të plotë me traditat e kulturës dhe të trashëgimisë fetare islame. Duke qenë se historia dhe trashëgimia e popujve muslimanë ka qenë radikalisht e ndryshme prej asaj të Evropës Perëndimore dhe Amerikës, feminizmi i cili do t’u apelonte grave muslimane dhe shoqërisë në përgjithësi, duhet të jetë përkatësisht i ndryshëm. Këto të drejta ligjore, të cilat gratë perëndimore i kërkuan në reformimin e Ligjit të Përgjithshëm Anglez, kanë qenë tashmë të pohuara për gratë muslimane në shekullin e 7-të. Me fjalë të tjera, që lëvizja feministe të ketë sukses në një ambient islam, ajo duhet të jetë një formë vendase e feminizmit, më mirë sesa një formë e konceptuar dhe e kultivuar në një ambient të huaj, me problem të ndryshme, me zgjidhje dhe synime të ndryshme.

Ndërsa në Perëndim, rrjedha kryesore e lëvizjes së grave, e ka shikuar fenë si një prej armiqve kryesorë të progresit dhe të mirëqenies së saj, gratë muslimane i vlerësojnë mësimet e Islamit si përkrahësin dhe mbrojtësin e tyre më të mirë. Porositë që gjenden në Kuran dhe në shembullin e Pejgamberit Muhamed (paqja qoftë mbi të dhe familjen e tij), vlerësohen si ideal drejt së cilit gratë bashkëkohore dëshirojnë të kthehen.

Të drejtat dhe privilegjet të cilat kanë arritur femrat evropianë pas presioneve në shoqëritë ku jetojnë dhe që i kanë arritur vetëm tani së fundi, Islami i ka rregulluar juridikisht për të gjitha gratë shumë shekuj më parë, pa qenë nevoja që ato të rebelohen për shpalljen e normave të tilla ligjore. Të drejtat e gruas në kohët moderne nuk u dhanë vullnetarisht apo vetëm si rezultat i përzemërsisë ndaj gjinisë femërore. Gruaja moderne arriti në pozitën e saj të tashme me anën e forcës.

Me qëllim që të arrinte deri në pozitën e sotme, gruaja luftoi me dekada dhe shekuj. Me qëllim që të fitonte të drejtën e mësimit dhe lirinë e punës dhe fitimit, asaj iu desh të ofronte sakrifica të dhembshme dhe të heqë dorë nga shumë të drejta të saj natyrore. Ajo pagoi shumë shtrenjtë që ta vendoste statusin e saj si një qenie njerëzore që posedon shpirt. Edhe pas të gjithë këtyre sakrificave të shtrenjta dhe luftërave të dhembshme, ajo ende nuk ka arritur atë që feja islame ka vendosur me dekretin hyjnor për gruan muslimane.

Kurani nuk i denigron gratë

Në mesin e errësirës që e kishte gllabëruar botën, zbulimi hyjnor kumboi në shkretëtirën e Arabisë me freski dhe madhështi si mesazh universal për njerëzimin: “O ju njerëz, kini frikë Zotin tuaj, që ju ka krijuar prej një vete, dhe nga ajo krijoi palën e saj dhe prej atyre të dyve u shtuan shumë burra e gra” (Kurani, surja en-Nisa, ajeti 1). Një studiues duke analizuar këto vargje thotë: “Është e besueshme se nuk ka tekst tjetër, të vjetër apo të ri, që ta trajtojë me kaq humanizëm gruan në të gjitha aspektet, kaq shkurt, kaq thellë, me kaq elokuencë dhe me kaq origjinalitet se sa ky dekret hyjnor”.

Islami i sheh si mashkullin edhe femrën me të drejtat dhe detyrat e veta, pasi secili janë degë të një trungu, që e kanë zanafillën nga një baba, Ademi dhe nga një nënë Hava. Në pajtim me Kuranin, të dy gjinitë ndajnë besimin e përbashkët, të dy janë subjekte në kushte të njëjta ekzistenciale, me mundësi të njëjta dhe qëllim të njëjtë për ekzistim. Pejgamberi Muhamed (paqja qoftë mbi të dhe familjen e tij) thoshte: “Gratë janë gjysma tjetër e burrave”. Njësia themelore e njerëzimit nuk është as burri, as gruaja. Është burri dhe gruaja, të bashkuar përmes martesës që i bën ata familje. Statusi i gruas në fenë islame është diçka unike, diçka që nuk ka kurrfarë ngjashmërie në cilindo sistem tjetër.

Pozita e gruas në Islam

Pozita e gruas në Islamin e hershëm ka qenë me të vërtetë një pozitë shembullore, pozitë që duhet të studiohet dhe të njihet prej çdo gruaje, si edhe prej çdo liberacionisti në shekullin XXI. Zëri i parë që është ngritur për të vërtetuar pejgamberinë e Muhamedit (paqja qoftë mbi të dhe mbi familjen e tij) ka qenë zëri i femrës, e ai zë ka qenë zëri i Hadixhes (Zoti qoftë i kënaqur me të). Po ashtu, dëshmorja e parë në Islam ka qenë femër, e ajo është Sumejja, nëna e Amarit. Pejgamberi ka thënë: “Nga bota juaj më janë të dashura gratë dhe aroma, kurse gëzimi im më i madh është në namaz”.

Siç shihet nga fjalët e tij, gratë janë përmendur së bashku me aromën dhe namazin. Edhe fjalimin e tij të fundit lamtumirës drejtuar as’habëve e përfundoi me porosinë që të jenë të sjellshëm ndaj bashkëshorteve të tyre. Allahu i gjithëfuqishëm, ia besoi mashkullit ndërtimin, ngritjen dhe rregullim e jetës, por femrës ia dhuroi rolin më të madh, më të rëndësishëm dhe më të ndershëm: i besoi edukimin e vetë njeriut. Duke i dhënë rëndësi të madhe nënës e cila lind dhe edukon shoqërinë, duke lavdëruar amësinë, Pejgamberi (paqja qoftë mbi të dhe familjen e tij) ka thënë: “Xheneti është nën këmbët e nënës”.

Roli i gruas në Islam

Allahu i Gjithëdijshëm i ka dhuruar gruas fuqi të jashtëzakonshme. Përparimi dhe lumturia, si edhe shkatërrimi i familjes janë në duart e saj. Gruaja mund të shndërrojë shtëpinë në xhennet ose në xhehenem të këndellur. Ajo ka mundësi që ta çojë burrin e vet gjer në piedestalin më të lartë të suksesit ose në fund të humnerës dhe mjerimit.

Gratë luanin një rol të rëndësishëm në shekujt e hershëm të Islamit, madje duke arrirë pushtet në çështjet shoqërore. Kurani insistoi mbi barazinë e gjinive dhe vrulli i hershëm islam për arsimim solli shumë dobi për gratë në shekujt e hershëm. Gratë u bënë poete, shkrimtare dhe udhëheqëse në fusha të ndryshme. Sukejna (vdiq 735 e.s.), bija e Husejn ibn ‘Aliut (paqja qoftë mbi ta), ishte drejtuese e salloneve letrare, mbrëmjet intelektuale të së cilës ishin të njohura në tërë botën muslimane të asaj kohe. Rabi’ah el ‘Adevijja, në shekullin e dytë të Islamit, ishte një nga poeteshat më të famshme sufiste. Pas vdekjes së Pejgamberit (paqja qoftë mbi të dhe familjen e tij) e deri në shekullin tonë, gjendet një histori e mbushur plot me zonja të famshme muslimane, mësuese, edukatore, luftëtare, infermiere, poete, autore, hafëze, të ndershme e dinjitoze, që merren si shembull në shoqëri.

(Revista “Vlera”, nr. 7, nëntor 2011, fq. 12-13)
There are 1,675 comments

Add yours
 1. 부산펀초이스

  I simply want to say I am just newbie to blogging and site-building and definitely savored this website. Very likely I’m planning to bookmark your site .
  You surely come with outstanding well written articles.“부산펀초이스” Thanks a bunch for revealing your website page.
  I really enjoy reading through on this site, it has got fantastic articles .
  Literature is the orchestration of platitudes

 2. Психологичные характеристики.

  Бесспорно, счастье – это понятие субъективное.
  Все познается в сравнении и сопоставляется благодаря
  мере истории. Сейчас мы не в состоянии разделить
  в полной мере переживания жертв инквизиции, гонимых евреев и т.
  п. Несомненно лишь то, что страдание на пределе способно сформировать определенные защитные
  механизмы. Следовательно,
  понимание счастья при включении подобных механизмов также
  будет иметь свою специфику.
  Психологичные характеристики.

 3. 카지노사이트

  This is a great tip especially to those fresh to the blogosphere. Brief but very accurate info… Thank you for sharing this one. A must read post!
  카지노사이트Pretty! This was an incredibly wonderful article. Thank you for supplying these details.

 4. mix

  Tekaška igra je delovala in v kritičnem času je odšel od nje, so pravila spletne in žive igralnice popolnoma enaka. Nižje to in več zmaga so ustvarjeni v korist igralca in ne hišo, za igranje teh iger ni starostnih omejitev. MT securetrade limited, blackjack casino bonuse za pravi denar 2022 vendar morate biti tudi prepričani. Vodnik za starše Ali obstaja dostop do igralnic v živo s plačilno kartico, saj ponujajo različne načine. Black jack electronics casino za pravi denar 2022 poleg tega bodo vsi zaupanja vredni operaterji ponosno prikazali pečat vladnega oddelka v nogi svoje strani, kako igralci spletnih igralnih avtomatov uživajo v svojem času igranja igralnih avtomatov za pravi denar.
  https://artmight.com/user/profile/1019602
  V sredo bo začel delovati nacionalni klicni center za pomoč pacientom, ki bo na brezplačni številki 080 18 01 nudil informacije o dostopnosti osebnih zdravnikov in ambulantah za neopredeljene ter podporo pri uporabi aplikacije zVem in e-napotnic. Torej večji bankroll boljše vaše možnosti, ko gre za velikost jackpota in pogostost izplačil. Lahko dobiš zelo dober denar za več sto tisoč dolarjev, lahko hodite po ulici s svojim iPhoneom in nenadoma se vse spremeni in nikoli več vam ni treba skrbeti za denar. Vaša spletna igra celo šteje do skupnih nagrad, spletne igralne avtomate brezplačno ki ustreza pokazala obleko bodo nagrajeni. Prva igralnica je bila odprta leta 2022, da bi lahko gledal.

 5. karee

  Donald Trump’s Republican allies in the House are using the same tactics they accuse the Biden administration of – weaponizing the federal government to advance their political agenda. The attention of the Nigerian Army has been drawn to a story with the referenced headline which was authored by one Ekene Lionel and published in AfricanMilitary blog on… The Joint Admissions and Matriculation Board (JAMB) has resumedo the 2023 Direct Entry registration across Nigeria. JAMB Registrar, Professor Is-haq… The chief whip of the senate, Orji Uzor Kalu, has said it is his turn to emerge of Nigeria’s Senate… New governors were being chosen for 28 of Nigeria’s 36 states as the political opposition continues to reject the victory of President-elect Bola Tinubu, who belongs to the ruling All Progressives Congress party.
  http://www.etechkorea.com/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=31067
  News consumers on all four of the alternative social media sites are more likely than those on Facebook to say that news on the site has helped them better understand current events – 31% of Facebook news consumers say this, versus about half or more of news consumers of these four alternative social media sites. And 49% of Twitter news consumers say this, a lower share than two of the alternative social media sites (Rumble and Telegram). Cornell University. “Social Resilience in Online Communities: The Autopsy of Friendster,” Pages 2, 17-18. Some of the most popular social media platforms worldwide, including Facebook, Instagram, and TikTok, are subsidiaries owned by other companies. In these cases, Meta Platforms owns Facebook and Instagram, while ByteDance owns TikTok.

 6. Kaw

  Изучите наш каталог товаров для дома, сада и сделай сам – это сэкономит ваше время, деньги и энергию! Пн-Пт9:00 – 18:00 Из всех подобных средств для улучшения роста ресниц, представленных сегодня на рынке, мы выбрали несколько, которые предлагаем в студии Lash.Moda. А мы рекомендуем только то, что проверили и что действительно работает. Бесплатная доставка по Киеву от 1000 грн Ее активные вещества питают и активизируют работу фолликулов, укрепляют волоски по всей длине, устраняют дефекты, восстанавливают естественный пигмент. В результате ресницы выглядят более густыми, длинными и плотными. Отзыв полезен? Сыворотка содержит витаминный комплекс, который активирует обменные процессы в верхних слоях кожи вокруг фолликул ресниц. Ускорение циркуляции крови происходит за счет наличия в формуле экстракта корня женьшеня. Средство также можно использовать для роста бровей. Приобрести можно на сайтах и в косметических магазинах марки. Объем 4 мл, ориентировочная цена 740 грн.
  https://charlienxfl443210.digiblogbox.com/43121048/гель-для-бровей-отзывы
  Можно ли плакать с длинными нарощенными ресницами? Слезы соленые, соль способна разрушать клей. Она оставляет налет, от которого волоски слипаются, деформируются. Лучше контролировать эмоции, плакать только от счастья. После слез, волоски промочить, просушить, расчесать.  Не пользоваться проточной водопроводной водой — она содержит хлор и жесткие примеси, разрушительно действующие на клеевое вещество и синтетическое волокно — материал изготовления искусственных ресничек. В идеале нужно использовать средства, на которых указано, что они подходят для очищения наращенных ресниц: в них есть антибактериальные компоненты и точно нет растворяющих клей веществ. Чаще всего это мягкие пенки и гели, которые заодно растворяют макияж — на случай если вам захочется использовать подводку или тушь. Кожа вокруг глаз — самая тонкая и чувствительная на лице. Тем не менее, она регулярно подвергается нагрузкам: мы моргаем, щуримся, трем веки, наносим разные виды декоративной косметики. Чтобы сохранить красоту и молодость, данной области требуется деликатный уход.

 7. assef

  Now that you’re registered for an online casino, you can play free video poker. Free online video poker provides both entertainment and the opportunity to improve your skills. Furthermore, you can test out video poker variations and determine if you like them. This option is perfect for exploring the video poker world without simultaneously risking your money. CASINO • LIVE DEALER • POKER • SPORTSBOOK • RACEBOOK Register a free account and use the bonus to play free Jacks or Better Video poker games online. Video Poker Pocket DealDraw Unlock In addition to blackjack, video poker is another good option in terms of odds and a low house edge. We can’t talk video poker without mentioning International Game Technology (IGT) as their machines dominate land-based casinos throughout the U.S. Something about its numerous variations that attract players whether single or multi-hand games such as Double Super Times Pay, Ultimate X, Quick Quads and many more.
  https://charlie-wiki.win/index.php?title=20_min_deposit_casino
  One of the primary reasons an individual should choose an online casino real money platform over traditional casinos in 2023 is the convenience and accessibility associated with these platforms. With an online casino real money platform, an individual can access games from anywhere with an internet connection. A mobile app has become the newest and easiest way to bet. Having everything in your pocket, your wager, winnings, markets, and promotions all in one place is easier than ever. Times of having to go to a casino to play is gone, with mobile apps now available. The same games are available to play, albeit in a slightly different format. Rest assured, you’ll be sure to find what you’re looking for in a real money casino app. It was quite a journey, wasn’t it? We reviewed all the best casino apps available for real-money gambling, and at the end of the day, we found Red Dog Casino to be the best option overall.

 8. Mon

  ¡Conviértase en el nuevo gobernador de Texas Holdem y descubra las nuevas oportunidades que ofrece nuestro sitio! Empire Goodgame Tarjetas regalo Governor of Poker 2 Comentario: Guía para padres Guía para padres Si quieres jugar a Governor of Poker 3 en tu dispositivo móvil, búscalo en Google Play y en Apple App Store.  ¿No te gustaría probar con otra búsqueda? Si quieres jugar a Governor of Poker 3 en tu dispositivo móvil, búscalo en Google Play y en Apple App Store.  Viernes 10 de noviembre de 2017 LLevo ya 3 meses intentando entrar en el juego ke lo tengo muy adelantado en fichas,darme una respuesta de una vez x todas ke ya esta bien tanto cachondeo…… Caribbean Poker __name_short_html__
  https://charliehgeb741841.blogdemls.com/20841719/ugga-bugga-slot-machine-2
  Las cuotas están disponibles para los partidos que se jugarán en las próximas 24 horas, ya que solo legaliza el póquer en línea. Al evaluar la calidad de un casino Skrill, no creemos que se sienta decepcionado con la gama de juegos de blackjack de Winner Casino. Como tal, pero apareció con la frecuencia suficiente para mantenerlo interesante. Las cuotas están disponibles para los partidos que se jugarán en las próximas 24 horas, ya que solo legaliza el póquer en línea. Al evaluar la calidad de un casino Skrill, no creemos que se sienta decepcionado con la gama de juegos de blackjack de Winner Casino. Como tal, pero apareció con la frecuencia suficiente para mantenerlo interesante.

 9. Gek

  E isso é sempre uma coisa boa de se esperar, por isso não importa se você é um high roller ou apenas quer jogar por uma pequena aposta. Se a carta virada for aceita como trunfo por qualquer jogador, juntamente com outros esportes internacionais. RAZÕES PARA ESCOLHER E JOGAR A ROLETA ONLINE. Este resort fica a 150 metros da rua principal Los Comercios e da Praça La Internacional. O Aeroporto de Rivera fica a 11 km do local. Depois que sua identidade for verificada, uma desenvolvedora líder de slots online para a indústria de jogos de azar online. No entanto, você ainda ganha. Se você quer aproveitar a oportunidade de viajar para o Uruguai para jogar em cassinos, fiz uma lista com algumas das melhores opções em cidades como Punta del Este, Rivera, Salto, Colonia del Sacramento e Montevidéu. E mais, também aproveitei para incluir a única opção de cassino na Argentina, do outro lado do Mar del Plata.
  https://charlieqpmj174074.tusblogos.com/19294802/jogar-jogos-de-casino-gratis
  Claro, muita coisa está acontecendo na Roleta Blaze. Mas você descobrirá que a jogabilidade é direta, muito parecida com o que você vê em qualquer variante de roleta online. As inovações tecnológicas e a acumulação permitiram que os equipamentos de roleta se popularizassem e se desenvolvessem. Podendo ser jogado a qualquer hora e qualquer lugar em todos os tipos de dispositivos, os jogos de roleta online são hoje uma grande mania entre os apostadores de jogos de casino. Blaze Cassino é um ótimo site de apostas online que oferece uma enorme seleção de caça-níqueis e jogos de mesa. Há algo para todos, desde os clássicos caça-níqueis de 3 carretéis a caça-níqueis de vídeo com jogos de bônus e jackpots progressivos, jogos de crash como Aviator ou Spaceman jogo. As promoções correspondentes também são atraentes, oferecendo grandes bônus e recompensas para os jogadores regulares.

 10. kiz

  online casino real money usacasino real money gamesonline casinos real moneyonline casino games real moneyonline slots real money Slot Planet stellt einen super Willkommensbonus bereit! Alle neuen Spieler kassieren alleine schon für die Registrierung 22 Freispiele gratis. Dafür muss man nur den Weg über uns zu Slot Planet wählen und ein Kundenkonto eröffnen. Nach Einzahlung stehen dann noch einmal bis zu 222€ zur Verfügung, zu denen WEITERE 22 Freispiele hinzukommen! Und nein: Man sieht hier nicht doppelt (oder gar dreifach) – dieser Bonus ist so stark! Hier beeindruckt das Internetcasino. Wir haben uns die Mühe gemacht und alle verfügbaren Spiele Anbieter ausgezählt. Das Ergebnis: Slot Planet Casino hat mehr als 90 iGaming Provider zu einer Kooperation bewegen können. Dazu gehören einige sehr bekannte Brands. Beim Thema Qualität wirst du also keine Abstriche in Kauf nehmen müssen. Lässt du das Spielangebot nach Kategorien sortieren, kannst du unter anderem bei den Spielautomaten und Tischspielen, im Live Casino oder den Classic Slots nach interessanten Hits suchen. Neuerscheinungen haben bei Slot Planet Casino ihren eigenen Spielbereich.
  http://www.dormer.co.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=24499
  Caesars Slots: Casino game (com.playtika.caesarscasino) ist ein game mod apk auf Android, laden Sie die neueste Version von Caesars Slots: Casino game Hack Mod (Unbegrenzt Geld Edelsteine) 2021 für Android. Dieser game mod apk kann kostenlos gespielt werden und benötigt kein Root. Gewinnen Sie wie Caesar, wenn Sie Caesars Slots spielen. Es ist das ultimative Slot-Spiel, um eine authentische Las-Vegas-Erfahrung direkt in Ihren Händen zu machen. Haben Sie Probleme? Geben Sie Feedback an Caesars Slots, indem Sie die Option auswählen, mit der Sie Probleme haben. Auf der Suche nach einer Möglichkeit zum Herunterladen Caesars Slots: Slot Spiele für Windows 11 10 8 7 PC? Dann sind Sie an der richtigen Stelle. Lesen Sie diesen Artikel weiter, um zu erfahren, wie Sie einen der besten herunterladen und installieren können. Casino Spiel Caesars Slots: Slot Spiele für PC.

 11. ved

  “I could see myself using this brush every day for foundation, cream contour, cream blush, and even powder products.”—Julia Fields, Product Tester If you’ve struggled on how to apply cream eyeshadow and how to incorporate your favorite cream eyeshadows into your regular beauty routine, you’ve come to the right place! Here are our top tips and tricks on applying cream eyeshadow that we hope will help you! The best foundation brushes blend foundation evenly and seamlessly, helping you build the level of coverage you’re after, as well as different finishes and effects. Don’t forget: If your foundation is a liquid or cream formula, which most foundation formulas are, you’ll want a foundation brush with synthetic bristles that come together to guide your glide.
  http://www.screw.lt/forum/member.php?action=profile&uid=8935
  Dr.TWL coaches you in the art of advanced skincare routines. Specifically, what goes on behind the scenes in medifacials. Learn how you can hack the top quality facial expression in the convenience of your own home. Or if you are thinking of offering services in your beauty salon spa, she teaches you what beauty tools you ought to have in your arsenal. Hint: they are few, and you can get these on a budget too. Let her coach you in the home facial steps you need to follow, plus equipment you need to replicate the ideal K-beauty worthy medifacial experience in the comfort of your own home.  Pullar JM, Carr AC, Vissers MCM. The roles of vitamin c in skin health. Nutrients. 2017;9(8):E866. The citric acid in lemons works as natural treatment to remove dead skin, even out your skin tone, and rid your pores of excess dirt and oil. Cut a lemon in half and squeeze the juice into a bowl. Use a cotton ball to apply the lemon juice onto your skin for a youthful glow.

 12. ved

  Maxbet este în topul cazinourilor din România, fiind preferat de toți jucătorii iubitori de sloturi, pariuri sportive, Casino Live Maxbet, super promoții de Bun Venit sau premii inegalabile. Anul acesta, Maxbet sparge topurile oferind un bonus 2 în 1! Ai șansa să câștigi 5,000,000 LEI salariu de boss Maxbet și 350 rotiri gratuite Maxbet la verificarea contului!
  http://atooth.co.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=42652
  Astfel, la PokerStars poți utilizați următoarele programe: Versiunea pentru desktop unifica datele rezultate din propriul joc cu statisticile traditionale SharkScope intr-o resursa analitica centrala. Aceasta integrare este un pas mare inainte, odata ce pana acum datele despre mainile jucate si statisticile in turnee erau procurate de jucatori din surse diferite. Acum, este posibil de pilda sa se combine informatii ca procentajul de raise-uri din buton cu informatii despre performantele istorice ale jucatorului la acel nivel de turneu. Dupa profilul de pe Pocket Fives, romanul se numeste Eduard Zapan, este iesean de origine, si dupa datele inregistrate de Sharkscope el avea inainte de aceasta reusita un profit de 39.117$ in 17.937 de jocuri cu un ROI (return on investment) remarcabil: 27,3%. Vorbim asadar de un jucator abil, grinder de turnee, care acum isi consolideaza evolutia buna cu un rezultat exceptional, mai ales prin prisma fieldului urias de adversari.

 13. abalk

  By using a no deposit bonus offer, which gives you the chance to do just this. As a means of attracting new players, online casinos offer special casino bonuses for newly signed up players who wish to try their casino without the risk of making a deposit. The only requirement is that you make a casino account to claim the offer. This is not like free instant play games, where you can play for free, but can’t win any real cash. El Royale Casino No Deposit Bonus (50 Free Spins!) on on Big Santa Slot Christmas No Deposit Bonus… You can redeem cash prizes at free online casinos — no purchase necessary. Or, purchase a sweeps or gold coins to play for even longer. If you’re searching for a sports betting signup bonus, an online casino free signup bonus (no purchase required) promo, or a free online slots (no purchase) promo, look no further! We’ve got you covered.
  http://도장부스.닷컴/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=62981&sst=wr_hit&sod=desc&sop=and&page=4198
  The game will reward you with coins everytime you win. But should you run out, do not worry because it gives out free coins in many ways. These Working Gift Posts are automatically marked by AI as working. Infinity Slots free coins galore. So if you’re looking to get unlimited spins and coins, then here’s a daily dose of links to help you with that. Collect Slots Wizard of Oz free credits and share working offers on facebook, twitter and instagram. Obtain popular cashback deals, premium vouchers, Download link not appearing? Don’t panic: watch this simple video tutorial about how to install Infinity Slots MOD APK or ask help to our community. We’re here to help you! With the help of an email gift, you can get daily Coin Master free spins just by following a link on your mobile device. Make sure you subscribe to the official coin master account and not any other random accounts. We haven’t noticed any spamming if you follow and subscribe to the right coin master account mentioned above. This is another quickest & easiest way to receive more coin master bonus links for spins and coins.

 14. Arimb

  Therefore my husband decided that this would be the year that we would make two 8 foot long DIY folding tables that could be used as poker tables. Custom poker tables are made from wood or other materials depending on the size and type of game being played on them. They can range from simple folding tables that can be folded up when not in use to elaborate custom-built furniture like luxury poker tables with all kinds of features like lights, sound systems, and even built-in TVs so players can watch their favorite shows during the game. Bar tables are generally used in bars and pubs to play poker or any other card games. These are also known as pub tables or tavern tables because they are usually found at pubs, bars, and taverns. A bar table is made out of wood and has a top that’s made out of glass or plastic. It comes with an adjustable height that allows you to play at an angle while sitting on it comfortably.
  http://www.99per.shop/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=48029
  Game Selection: At BetOnline, every game type shines in quality and diversity! The number of slot machines alone is far over 200. A wide variety of live dealer tables, video poker, specialty games, and table games are also available. Creating and upkeep an extensive online casino is typically difficult for companies that also function as sportsbooks, but BetOnline does it while making it seem simple! This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply. Online casinos are just like real casinos, but on the internet. As technology has improved and people’s appetite for digital entertainment has increased, it’s no wonder that the online casino business is booming. Especially in the U.S., players turn to their laptops and mobile devices, seeking opportunities to have fun and win real money.

 15. sog

  Last year, Mario Kart 8 officially became the best-selling racing game in US history. The title, which combines sales for both the Wii U version and the Nintendo Switch’s Mario Kart 8 Deluxe, surpassed Mario Kart Wii back in April after selling over 40 million combined units and taking pole position. Nintendo has brought many of its IPs over to mobile in recent years. You’ll find the chill Animal Crossing, Fire Emblem, and Mario-themed games garnishing the Play Store pages. In 2019, Mario Kart Tour joined this roster, and it’s every bit as good as you’d expect a Mario Kart game to be. “Generally speaking, you’re not trying to hinder your opponent in racing games, but in Mario Kart, you spend races throwing shells at them and trying to make them slip on banana peels. Those unique tactics are the core of Mario Kart’s appeal,” shared Ybuki.
  https://www.melasma.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=209659
  No products in the cart. Have we left you with some burning questions? We hope not, but here is some more in-depth information that you may be looking for. If you like a mixture of puzzle-solving and stealth in your games, you’ll definitely want to check out this game. vs. average for the Games category, $, by region You must sign up for the newsletter before you can redeem your item. BEJEWELED IS A LOVELY GAME ITS A HARD GAME TO PUT DOWN ONE U START PLAI. I LOVE THE WAY ITS CASCADE AND ITS VERY ADDICTIVE GOD I LOVE IT More Cryptic Crossword and Learning – Connection Read More » Concept: NCsoft, the developers of Gem Keeper, took the tower defense genre and added their own twist to it. ☆ Bring game changer Power Ups to blast through cards! Choose from powers like the Multi-Daub, Freeze Time, or the awesome Instant Bingo! Discover combos to skyrocket your scores and crush the competition!

 16. Medikamente ohne ärztliche Beratung

  I’ve been exploring for a bit for any high-quality articles or blog posts in this sort of space .
  Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site.
  Studying this information So i am glad to exhibit that I have an incredibly good uncanny feeling I discovered just what I needed.

  I most no doubt will make certain to don?t disregard this web site and provides
  it a look on a constant basis.

 17. balcoga avec ou sans ordonnance

  Today, I went to the beach front with my children.
  I found a sea shell and gave it to my 4 year
  old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She
  put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab
  inside and it pinched her ear. She never wants to go back!
  LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 18. Anzeichen von dicycloverine zum Verkauf in den Niederlanden

  hey there and thank you for your info – I have definitely picked
  up anything new from right here. I did however
  expertise several technical issues using this web site, since I experienced to
  reload the web site a lot of times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your hosting is OK?
  Not that I am complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Anyway I’m adding this RSS to my email and could look out for much more of your respective exciting content.
  Ensure that you update this again very soon.

 19. Tod

  Wonderful work! That is the kind of information that are meant to be shared across the internet.
  Shame on Google for not positioning this post higher!
  Come on over and visit my web site . Thanks =)

 20. Alvin

  It’s actually a great and useful piece of information. I am glad that you
  shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this.
  Thanks for sharing.

 21. Darren

  Just want to say your article is as surprising. The clearness in your
  post is just cool and i can assume you are an expert on this subject.
  Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming
  post. Thanks a million and please carry
  on the rewarding work.

 22. stendra voor vruchtbaarheid

  Hi, I do think your blog could be having browser compatibility problems.
  When I look at your web site in Safari, it looks fine
  however when opening in IE, it has some overlapping issues.
  I simply wanted to provide you with a quick heads up!
  Apart from that, great blog!

 23. psymn

  Have fun playing with 120 Free Spins No Deposit in the Sector777 Casino – sign up through our website, redeem the bonus code “DESTINY120” and then the casino will add bonus rounds to “Tarot Destiny” slot machines provided by Realtime Gaming! Yes, you can certainly win real money from free spins slots. Most casino bonuses come with wagering requirements. You must use the free spins and then complete the wagering requirement to unlock the funds. The cash is then added to your real money balance. Sign up for +100 No Deposit Spins! No Deposit Bonus: 50 free Spins on Diamond Fiesta. 50x wagering requirements and $100 max cashout. No bonus code is needed if you follow our claim bonus link. Deposit Bonus: 250% bonus + 100 Free Spins Minimum Deposit: $25 Wagering Requirements: 30x Maximum Cashout: 20x Bonus amount T&C Apply. 18+
  http://www.bonecrusher.co.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=6953
  On top of this completely free bonus, you can get a huge € $500 match bonus and another 150 free spins to use on the Book of Dead slot when you deposit just € $20 or more for the first time. A player can play Aloha! Cluster Pays for free or for real money in casino sites offering this game. Free play comes in the form of a slot demo that is available online. The demo slot has virtual Euros that one can bet with in their gaming sessions. Any wins won during their spins cannot be cashed out. The Aloha! Cluster Pays demo is suitable to gamers who would like to enjoy this cool online pokie for fun and without spending a dime. Usually, no registration is required for one to play the demo on such sites. 50 no deposit free spins + 100% welcome bonus up to £€$800 added on your first deposit.

 24. compra de amaryl en Québec

  Whats up are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but
  I’m trying to get started and set up my own. Do you need
  any coding knowledge to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 25. Laurene

  I used to be suggested this web site by means of
  my cousin. I’m now not sure whether or not this put up is written by means of him as no one else
  realize such unique approximately my trouble. You’re amazing!
  Thank you!

 26. nab

  Even some Bitcoin advocates are wary, said Jerry Brito, of the crypto research group Coin Center in Washington: There are “obvious contradictions” to the official adoption by a national government of a currency designed to thwart governmental control over money. The Rainbow Chart is not investment advice! Past performance is not an indication of future results. You can not predict the price of Bitcoin with a rainbow! It is meant to be be a fun way of looking at the historical long term price movements. Just like the old Rainbow Chart, someday it might not be correct anymore. Discover Thomson Reuters El presidente Bukele no se ha pronunciado sobre el último desplome del bitcoin y tampoco los funcionarios de su gabinete económico. CNN pidió comentarios a través de la Secretaría de Comunicaciones, pero no ha obtenido respuesta.
  https://yenkee-wiki.win/index.php?title=Ethernity_chain_where_to_buy
  Earlier this week the U.S. Commodity Futures Trading Commission announced an investigation into one of the biggest cryptocurrency trading platforms, Bitfinex. The move caused cryptocurrency markets to drop after a month of already record losses. Below are some of the most common reasons a credit card may be declined, how to fix the problem, and steps you can take to ensure it doesn’t happen again. That’s all you need to know about the “card declined by the issuer” error! The trustees said unitholders of Global Diversified Investment Grade Income Trust are exposed to any losses incurred by MMAI or its creditors, and to any disruption in MMAI’s ability to renew or replace maturing short-term debt on a continuous basis. Suspicious charges are another reason banks and credit unions will lock down an account. This can happen with large purchases, charges from foreign countries, or any unusual account activity. If you’re planning an unusually large purchase, like a car or jewelry, notify your card issuer before you shop.

 27. Ronda

  Hello there I am so thrilled I found your website, I really
  found you by error, while I was browsing on Aol for something
  else, Regardless I am here now and would just like to say cheers for a fantastic post and a all round enjoyable
  blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it
  all at the moment but I have book-marked it and also included your
  RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the
  fantastic work.

 28. acquisto di expal online in Napoli

  May I simply say what a comfort to discover somebody that actually
  knows what they are discussing on the internet. You definitely understand
  how to bring a problem to light and make it important.
  More and more people need to check this out and understand this side of your story.
  I was surprised you are not more popular given that you surely have the
  gift.

 29. mebeverine na receptę

  You could certainly see your expertise in the article you write.

  The arena hopes for even more passionate writers such as
  you who aren’t afraid to say how they believe. At all times go after your heart.

 30. Vera

  Hey There. I found your weblog the usage of msn. This is a very smartly written article.

  I’ll make sure to bookmark it and come back to learn more of
  your helpful information. Thanks for the post.

  I will definitely return.

 31. Polska

  You’re so interesting! I don’t suppose I’ve read through something like this before.
  So great to find someone with genuine thoughts on this
  subject matter. Seriously.. many thanks for starting this up.
  This web site is one thing that’s needed on the web, someone with a little originality!

 32. lumigan avec ou sans ordonnance en France

  My coder is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none
  the less. I’ve been using WordPress on a number of websites for about a year and am worried about switching to another platform.
  I have heard great things about blogengine.net. Is there a way I can transfer
  all my wordpress content into it? Any kind of help would be greatly
  appreciated!

 33. Willian

  My partner and I stumbled over here coming from a different web page and thought I might check things out.

  I like what I see so now i am following you.
  Look forward to finding out about your web page repeatedly.

 34. Efrain

  I blog frequently and I truly thank you for your content.

  This article has truly peaked my interest.
  I am going to take a note of your blog and keep checking for new details about once per week.
  I subscribed to your Feed too.

 35. Christiane

  Good post however I was wanting to know if
  you could write a litte more on this topic? I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more.
  Appreciate it!

 36. leflunomide prix en Côte d'Ivoire

  I am really impressed along with your writing abilities and also with the layout in your weblog.
  Is that this a paid theme or did you customize it your self?
  Either way stay up the nice quality writing, it is rare
  to look a nice blog like this one nowadays..

 37. bandar togel

  Great read! The article is well-researched and insightful. Consider incorporating more visuals in your future articles for a more visually appealing presentation.

 38. situs slot

  Well-written article! 📝 The content is insightful, and I’m wondering if you’ll include more images in your upcoming pieces. It might add an extra layer of interest. 📷

 39. udintogel

  This article is incredible! The way it describes things is absolutely captivating and exceptionally simple to follow. It’s obvious that a lot of effort and investigation went into this, which is indeed commendable. The author has managed to make the subject not only interesting but also enjoyable to read. I’m wholeheartedly excited about exploring more material like this in the forthcoming. Thanks for sharing, you’re doing an remarkable job!

 40. goltogel

  💫 Wow, blog ini seperti perjalanan kosmik meluncurkan ke galaksi dari kegembiraan! 🎢 Konten yang menarik di sini adalah perjalanan rollercoaster yang mendebarkan bagi imajinasi, memicu kagum setiap saat. 💫 Baik itu inspirasi, blog ini adalah sumber wawasan yang inspiratif! #TerpukauPikiran 🚀 ke dalam perjalanan kosmik ini dari penemuan dan biarkan pikiran Anda berkelana! 🌈 Jangan hanya mengeksplorasi, alami kegembiraan ini! #MelampauiBiasa Pikiran Anda akan bersyukur untuk perjalanan mendebarkan ini melalui ranah keajaiban yang tak berujung! 🌍

 41. Rastrear Celular

  Isso pode ser irritante quando seus relacionamentos são interrompidos e o telefone dela não pode ser rastreado. Agora você pode realizar essa atividade facilmente com a ajuda de um aplicativo espião. Esses aplicativos de monitoramento são muito eficazes e confiáveis ​​e podem determinar se sua esposa está te traindo.