6.1

Teoria e Frommit lidhur me personalitetin

Spread the love

Vazhdim

Teoria e Frommit lidhur me personalitetin

Sipas Erich Frommit një personalitet zhvillohet dhe ndërtohet nga mjedisi shoqëror dhe kulturor, i cili, në mënyrë që të mbijetojnë, ai duhet të ndërtojë tiparet e personalitetit si dhe modelet e sjelljes të cilat ia mundësojnë të identifikohen në një mjedis të caktuar shoqëror.

Frommi thekson se kërkesat e mjedisit social janë në kundërshtim me pesë prej këtyre nevojave tipike njerëzore dhe se kolapsi i këtyre nevojave çon në sjellje destruktive. Nga ky vështrim global i Frommit në pikëpamjen e personalitetit, do t’i paraqesim disa shqyrtime interesante:

3 shqyrtimet e Erich Frommit

1. Frommi thekson se njeriu posedon nevoja specifike njerëzore, siç janë ndërgjegjja, arsyeja, vetëdijesimi, imagjinata e që këto nuk hasen në botën shtazore. Në të njëjtën kohë, njeriu ka karakteristika të përbashkëta me kafshët (nevojat fiziologjike, elementet instinktive, instinktet).

2. Faktorët e mjedisit social në formimin e një personi janë shumë të theksuar dhe të vendosura në vendin e parë. Rol të rëndësishëm në zhvillimin e një personaliteti të pjekur i jepet faktorëve njohës, sepse ai tregon për kërkesat që një person mund t’i ketë gjatë zhvillimit të tij, duhet të udhëhiqen me mendje e jo me instinkte të tjera dhe forcave iracionale (libido) siç pretendohet nga Frojdi dhe teoria e tij biologistike.

3. Lëvizësit e brendshëm aktiv dhe motivet, përfaqësojnë dy nevoja specifike njerëzore që lidhen me dëshirën e individit për të demonstruar mundësi potenciale, për t’u vetërealizuar. Bëhet fjalë për kreativitetin, nevojën për të krijuar dhe kapërcyer natyrën e kafshëve dhe nevojën që njeriu të jetë pjesë e botës, e barabartë, e njohur dhe e pranuar.

Roli i faktorëve socialë është veçanërisht i theksuar në zhvillimin e tipareve të personalitetit dhe në mënyrën e organizimit të tyre. Personaliteti është formuar në një mënyrë të tillë që ambienti kulturor të vendosë kërkesat e veta dhe individi në mënyrë racionale përpiqet të zhvillojë dhe mbajë socializmin dhe altruizmin në vetvete. E vërteta është se Frommi gjithmonë flet për një njeri të idealizuar, eprorët, por përtej kontekstit të kushteve të vërteta socio-ekonomike.

Ndryshe nga behavioristët, Frommi nga vizioni i tij për personalitetin thekson se njeriu ka nevojë njerëzore për vetërealizimin (përkryerjen njerëzore) i cili vetërealizim vepron si një motiv i fuqishëm në procesin e punës, të mësuarit dhe zhvillimit të personalitetit. Këto pra janë nevojat për kreativitet dhe njohje nga ana e shoqërisë. Frommi e kurorëzon mendimin e tij se ai nuk është një marrës pasiv i subvencioneve nga bota e jashtme, por ka forca të brendshme që inkurajojnë veprimin dhe qeverisin sjelljen e njeriut. Nëse thellohemi më shumë dhe bëjmë krahasime edhe të teorive tjera psikologjike lidhur me personalitetin, atëherë mund të konkludojmë se teoria e Fromit është shumë e vlefshme dhe e nevojshme për të gjitha qeniet njerëzore.

Vazhdon

Autore: Ikballe Berisha Huduti

(Revista “Vlera”, nr. 26, maj/qershor 2018, fq. 29)
There are 731 comments

Add yours
 1. Cami Halısı Artvin

  After all, what a great site and informative posts, I will upload inbound link – bookmark this web site? Regards, Reader. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 2. Cami Halısı Bingöl

  Everything is very open and very clear explanation of issues. was truly information. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 3. Cami Halısı Bolu

  After all, what a great site and informative posts, I will upload inbound link – bookmark this web site? Regards, Reader. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 4. Cami Halısı Aydın

  Everything is very open and very clear explanation of issues. was truly information. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 5. Cami Halısı Amasya

  Thank you great post. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 6. Cami Halısı Antalya

  I really love to read such an excellent article. Helpful article. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 7. Cami Halısı Ağrı

  Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 8. Cami Halısı Adana

  Thank you for great article. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 9. Cami Halısı Burdur

  Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 10. cami halısı balikesir

  Thank you great posting about essential oil. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 11. Cami Halısı Afyon

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 12. Cami Halısı Ankara

  After all, what a great site and informative posts, I will upload inbound link – bookmark this web site? Regards, Reader. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 13. Cami Halısı Bilecik

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 14. Cami Halısı Bitlis

  Thank you great posting about essential oil. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 15. Cami Halısı Adıyaman

  Nice article inspiring thanks. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 16. Cami Halısı Kocaeli

  Thank you for content. Area rugs and online home decor store. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 17. Cami Halısı Konya

  After all, what a great site and informative posts, I will upload inbound link – bookmark this web site? Regards, Reader. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 18. Cami Halısı Manisa

  Everything is very open and very clear explanation of issues. was truly information. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 19. Cami Halısı Rize

  Thank you for great information. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 20. Cami Halısı Hatay

  Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 21. Cami Halısı Mersin

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 22. Cami Halısı içel

  Thank you for great article. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 23. Cami Halısı izmir

  Nice article inspiring thanks. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 24. Cami Halısı Kütahya

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 25. Cami Halısı Tokat

  Great post thank you. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 26. Cami Halısı Kırsehir

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 27. Cami Halısı Isparta

  I really love to read such an excellent article. Helpful article. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 28. Cami Halısı Sivas

  Great post thank you. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 29. Cami Halısı Tekirdağ

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 30. Cami Halısı Mardin

  Thank you great post. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 31. Cami Halısı Sinop

  Everything is very open and very clear explanation of issues. was truly information. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 32. Cami Halısı Mugla

  Thank you for great content. Hello Administ. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 33. Cami Halısı Malatya

  After all, what a great site and informative posts, I will upload inbound link – bookmark this web site? Regards, Reader. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 34. Cami Halısı Kayseri

  Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 35. Cami Halısı Samsun

  Thank you great post. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 36. Cami Halısı Kars

  Thank you for content. Area rugs and online home decor store. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 37. Cami Halısı Siirt

  Thank you great posting about essential oil. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 38. Cami Halısı Muş

  Everything is very open and very clear explanation of issues. was truly information. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 39. Cami Halısı Nevşehir

  Thank you for great information. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 40. Cami Halısı Ordu

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 41. Göbekli cami halısı

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 42. Cami Halısı Niğde

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 43. Cami Halısı Eskişehir

  Thank you great posting about essential oil. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 44. Cami Halısı Erzurum

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 45. Cami Halısı Çanakkale

  Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 46. Cami Halısı Giresun

  Thank you for great information. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 47. Cami Halısı Bursa

  Thank you for content. Area rugs and online home decor store. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 48. Cami Halısı Erzincan

  Thank you for great content. Hello Administ. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 49. Cami Halısı Çorum

  Great post thank you. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 50. Cami Halısı Gümüşhane

  Everything is very open and very clear explanation of issues. was truly information. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 51. Cami Halısı Hakkari

  Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 52. Cami Halısı Denizli

  Thank you for great information. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 53. Cami Halısı Edirne

  Nice article inspiring thanks. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 54. Cami Halısı Elazığ

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 55. Onwin Güncel Giriş

  Thank you great posting about essential oil. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 56. Onwin Giriş

  Thank you for great information. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 57. Onwin Giriş

  Thank you for great content. Hello Administ. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 58. Onwin

  Good info. Lucky me I reach on your website by accident, I bookmarked it. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 59. Onwin Giriş

  Great post thank you. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 60. Onwin

  After all, what a great site and informative posts, I will upload inbound link – bookmark this web site? Regards, Reader. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 61. Onwin

  Everything is very open and very clear explanation of issues. was truly information. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 62. Onwin Güncel Giriş

  Thank you great post. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 63. Onwin Güncel Giriş

  Nice article inspiring thanks. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 64. Onwin

  Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Onwin , Onwin Giriş , Onwin Güncel Giriş , Onwin Yeni Adres , onwin

 65. Onwin

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Onwin , Onwin Giriş , Onwin Güncel Giriş , Onwin Yeni Adres , onwin

 66. Onwin

  After all, what a great site and informative posts, I will upload inbound link – bookmark this web site? Regards, Reader. Onwin , Onwin Giriş , Onwin Güncel Giriş , Onwin Yeni Adres , onwin

 67. Cami avizeleri

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

 68. Cami Halısı

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

 69. 바카라사이트

  Does running a blog like this take a large attention-grabbing discussion is worth comment.
  It’s difficult to find knowledgeable people using the same blog platform 바카라사이트”Anyways I am here now and would just like to say thank you for a marvelous post It’s on a completely different subject but it has pretty much the same layout and design.

 70. 강남풀싸롱

  i have learn several just right stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting I just would like to give you a huge thumbs up for the great info you have right here on this post.“강남풀싸롱” Nice blog here! Also your site rather a lot up fast! we concentration on quality! We finalize our work space and hamper within your budget no matter what kind of programme you have in mind!

 71. Stephan Lasorsa

  Generally I don’t learn post on blogs, however I would like to say that this write-up very pressured me to take a look at and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, very nice post.

 72. situs slot terpercaya

  Thanks for sharing superb informations. Your site is very cool. I’m impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and just could not come across. What a great site.

 73. Cepbahis

  Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Click on the Keyword to Enter the Website. Cepbahis

 74. habanero rtp

  I cling on to listening to the news broadcast talk about getting boundless online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you advise me please, where could i find some?

 75. slot hoki

  Wonderful website. Lots of useful information here. I am sending it to a few friends ans also sharing in delicious. And obviously, thanks for your sweat!

 76. Casibom

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Click on the Keyword to Enter the Website. Bahsegel

 77. Casibom

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Click on the Keyword to Enter the Website. RoyalBet

 78. Royalbet

  Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Click on the Keyword to Enter the Website. Cepbahis

 79. 성인웹툰

  i just would like to give you a huge Perfect piece of work
  this internet site Aspect Window replacement In addition to installing abode improvement products that compel your serene “성인웹툰” Can I get your associate earn several just right stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting.

 80. surgawin slot

  Fascinating blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog stand out. Please let me know where you got your theme. Bless you

 81. Fenomenbet

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Hacklink Panel Hacklink

 82. Lashawnda Vranek

  Hi there would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m looking to start my own blog soon but I’m having a tough time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!

 83. Bet Forum

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Onwin , Onwin Giriş , Onwin Güncel Giriş , Tiklayin. Onwin

 84. Casino Forum

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Onwin , Onwin Giriş , Onwin Güncel Giriş , Tiklayin. Onwin

 85. Bahis Forum

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Onwin , Onwin Giriş , Onwin Güncel Giriş , Tiklayin. Onwin

 86. ultrabet

  Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Website Giriş için Tıklayin. onwin

 87. sweet bonanza

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Hacklink Panel Hacklink

 88. slot88

  Great V I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs and related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 89. Mosque Carpet

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Hacklink Panel Hacklink

 90. aankoop van desyrel in Gent

  It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this outstanding blog!
  I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.

  I look forward to new updates and will talk about this site
  with my Facebook group. Chat soon!

 91. buspar sur ordonnance prix à Bruxelles

  Hey there I am so happy I found your web site, I really found
  you by mistake, while I was looking on Digg for something else, Regardless I am here now and would just like to say thank you for a marvelous post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I
  don’t have time to go through it all at the minute but I have saved it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up
  the awesome job.

 92. LarryFoumn

  [url=https://propecia1st.science/#]order cheap propecia without insurance[/url] order propecia without a prescription

 93. LarryFoumn

  ed treatment drugs [url=https://cheapestedpills.com/#]treatments for ed[/url] best non prescription ed pills

 94. mupirocin online kaufen in Österreich

  When I initially left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I get 4
  emails with the exact same comment. Perhaps there is a way you are able to remove me from that service?
  Thank you!

 95. Mattie

  Just want to say your article is as amazing. The clearness in your post is simply spectacular and that i could suppose
  you are an expert in this subject. Well along with
  your permission allow me to grab your feed to keep updated with
  coming near near post. Thank you a million and please continue the gratifying work.

 96. JameslAr

  where to get generic mobic prices [url=https://mobic.store/#]mobic generics[/url] can you buy cheap mobic pills

 97. MichaelrhymN

  zithromax coupon [url=http://azithromycin.men/#]zithromax 500mg over the counter[/url] where can i get zithromax

 98. Ethereum Contract Wizard

  I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a great blog like this one nowadays..

 99. Frankie

  Great article! That is the kind of information that are meant to be shared around
  the web. Disgrace on Google for now not positioning this publish upper!
  Come on over and discuss with my website . Thanks =)

 100. Alejandra

  With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My
  website has a lot of exclusive content I’ve either created
  myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over
  the web without my agreement. Do you know any techniques to help protect against content from being ripped off?
  I’d certainly appreciate it.

 101. Natalia

  Good post. I learn something new and challenging on sites I
  stumbleupon everyday. It will always be useful to read through articles
  from other writers and practice something from other websites.

 102. Karry

  Undeniably consider that that you stated. Your favorite justification appeared to be at the
  net the easiest factor to consider of. I say to you, I definitely get annoyed while other folks consider issues that they plainly do not recognise about.

  You managed to hit the nail upon the highest as smartly as outlined out the whole thing without having side-effects , other people
  could take a signal. Will likely be again to get more.

  Thanks

 103. acheter acortral en Suisse

  obviously like your web site but you have to check the spelling on several of your posts.
  Many of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell
  the reality on the other hand I’ll certainly come back again.

 104. achat stendra 100 mg Belgique en ligne

  Good day! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
  Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but
  I can figure things out pretty quick. I’m thinking about setting up my
  own but I’m not sure where to start. Do you have any ideas or suggestions?
  Thank you

 105. commander motipress Belgique

  Hi there I am so thrilled I found your webpage, I really found you by
  accident, while I was searching on Aol for something else, Nonetheless I
  am here now and would just like to say many thanks for a incredible post and a all round thrilling blog
  (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at
  the minute but I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please
  do keep up the superb work.

 106. brunibutol zonder voorschrift verkrijgbaar in België

  Greetings from Carolina! I’m bored to tears at work so
  I decided to browse your website on my iphone during
  lunch break. I really like the knowledge you present here and can’t wait to take a
  look when I get home. I’m surprised at how quick your blog loaded on my phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, very good site!

 107. Thomasamulp

  pharmacie ouverte 24/24 [url=https://pharmacieenligne.icu/#]Pharmacie en ligne pas cher[/url] Pharmacie en ligne France

 108. Felixkes

  doxycycline 200 mg tablets [url=http://doxycyclineotc.store/#]buy doxycycline over the counter[/url] buy doxycycline in usa

 109. Felixkes

  buy doxycycline 40 mg [url=https://doxycyclineotc.store/#]buy doxycycline online[/url] best price for doxycycline

 110. Online-Kauf von cytophosphan

  You actually make it appear really easy with your presentation however I find this matter to be actually one thing which I
  believe I would by no means understand. It sort of feels
  too complicated and extremely large for me. I am taking a look forward
  in your next publish, I will try to get the hang of it!

 111. CharlesStype

  mexican pharmacy [url=https://mexicanpharmacy.site/#]buy drugs at mexican pharmacy[/url] buying prescription drugs in mexico

 112. онлайн казино

  В поисках идеального казино для игры на деньги, я обратился к Яндексу, и на первом месте вышел сайт caso-slots.com. Там я обнаружил множество различных казино с игровыми автоматами, а также бонусы на депозит. К тому же, на сайте есть полезные статьи о том, как правильно играть, чтобы увеличить свои шансы на победу!

 113. CharlesStype

  buying from online mexican pharmacy [url=http://mexicanpharmacy.site/#]buy drugs at mexican pharmacy[/url] reputable mexican pharmacies online

 114. arcoxia sur ordonnance

  Hello there! I know this is kinda off topic but I was wondering
  which blog platform are you using for this site?
  I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had
  problems with hackers and I’m looking at alternatives for
  another platform. I would be fantastic if you could point me
  in the direction of a good platform.

 115. prix keflex Algérie

  You could certainly see your skills within the article you write.
  The arena hopes for even more passionate writers like you who are
  not afraid to say how they believe. Always go after your heart.

 116. Lyndon

  I’m not sure why but this website is loading extremely slow for me.
  Is anyone else having this issue or is it a problem
  on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 117. Robertbib

  п»їbest mexican online pharmacies: mexico drug stores pharmacies – п»їbest mexican online pharmacies mexicanpharmacy.company
  my canadian pharmacy reviews [url=https://canadapharmacy.guru/#]canadianpharmacymeds com[/url] trustworthy canadian pharmacy canadapharmacy.guru

 118. cami halısı

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

 119. Hacklink

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

 120. 兒童色情

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

 121. Moshenap

  http://edpills.icu/# erectile dysfunction medications
  prescription drugs without doctor approval [url=http://withoutprescription.guru/#]buy prescription drugs without doctor[/url] how to get prescription drugs without doctor

 122. Casibom Giriş

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

 123. Casibom Giriş

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

 124. Casibom

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

 125. RichardCed

  best ed drugs [url=https://edpills.monster/#]ed meds online without doctor prescription[/url] male ed pills

 126. Casibom

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

 127. Casibom Giriş

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

 128. Charleshon

  generic for doxycycline [url=http://doxycycline.forum/#]Buy doxycycline for chlamydia[/url] where to get doxycycline in singapore

 129. bima kavach

  I have observed that of all sorts of insurance, health insurance coverage is the most dubious because of the issue between the insurance policy company’s necessity to remain afloat and the customer’s need to have insurance coverage. Insurance companies’ earnings on well being plans are extremely low, consequently some businesses struggle to gain profits. Thanks for the thoughts you discuss through this website.

 130. Oma

  A fascinating discussion is worth comment. There’s no doubt that that you should write
  more on this issue, it might not be a taboo subject but usually people do not talk about such issues.
  To the next! Many thanks!!

 131. Sheet Metal Fabrication

  A large percentage of of the things you articulate happens to be supprisingly precise and that makes me wonder why I had not looked at this with this light before. Your piece truly did switch the light on for me personally as far as this particular subject matter goes. Nonetheless at this time there is actually 1 factor I am not too cozy with so whilst I attempt to reconcile that with the actual core idea of the position, let me observe exactly what the rest of the subscribers have to say.Well done.

 132. Casibom

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.


Post a new comment