razo

Ndryshimet e natyrshme tё trupit nё kohёn e agjёrimit

Spread the love

Ndryshimet e natyrshme tё trupit nё kohёn e agjёrimit

Njё prej pyetjeve mё tё shpeshta pёr njerёzit ёshtё pyetja: Vallё agjёrimi ёshte i dobishёm apo i

dёmshёm? Pёr tu pёrgjigjur kёsaj pyetje , sё pari duhet tё vёrejmё se çfarё ndodh nё trup gjatё

agjёrimit ose thёnё ndryshe, tё njohim “ Fiziologjinё e agjёrimit”

Fizioligjia e agjёrimit

Metabolizmi i ushqimit nё trupin e njeriut ndryshon çdo8 orё pas konsumimit tё vaktit tё fundit

tё ushqimit. Çfarё do tё thotё kjo? Nё kushtet normale glukoza qё ekziston nё trupin e njeriut

dhe qё rezervohet nё mёlçi dhe nё inde, konsiderohet si burim kryesor i energjisё sё trupit. Kur

uria zgjat rreth 8-14 orë, rezervat e glukozёs shterojnë dhe yndyrat si burim i dytё i energjisё

fillojnё tё shfrytёzohen nga qelizat e trupit.

Zakonisht , ky process ndodh gjatё agjёrimit. Por nёse uria zgjatё mё ditё tё tёra, trupi pёr tё

fituar energjinё e nevojshme fillon tё djegё proteinat qё pёrdoren nё strukturёn e qelizave,

indeve dhe skeletit tё trupit dhe kjo padyshim qё ёshtё ё rrezikshme pёr shёndёtin dhё jetёn.

Rastin e fundit e vёrejmё mё shumё tek personat e kequshqyer, tek tё varfёrit ose tek ata qё

kryejnё grevё urie pёr njё kohё tё gjatё. Nё kёtё rast, proteinat qё ndodhen nё inde çlirohen si

pasojё e shpёrbёrjes sё indeve dhe si rezultat, indet shkatёrohen gjatё muajit tё Ramazanit njeriu

distancohet nga ushqimmi vetёm njё muaj dhe afёrsisht 8-14 orё (varet se nё cilin stinё qёllon

muaji i Ramazanit) dhe nё kёtё rast, trupin nё vend qё tё konsumojё glukozё. Konsumn yndyra

si burum kryesor energjie, ndёrsa proteinat nuk preken dhe indet mbeten tё shёndosha Si

rezultat i djegies sё yndyrave, ulet pasha e trupit dhe evitohen sёmundja tё tilla tё diabetit apo

tensioni i gjakut etj.
There are 17 comments

Add yours

Post a new comment