anj-810×456

Faktet që duhet t’i dini për Einstein-in

Spread the love

Albert Einstein është njëri prej gjenie më të mëdhenj që ka jetuar në planetin Tokë.

Sigurisht që keni mësuar për teoritë e tij revolucionare e ndoshta edhe keni lexuar disa nga thëniet e tij më të famshme, por Faktoman sjell për ju 10 faktet kryesore që duhet t’i dini për jetën e gjeniut Einstein.

1 – Albert Einstein u lind në vitin 1879 në Ulm të Gjermanisë.

2 – Kur ishte fëmijë kishte probleme me të folur dhe prindërit e tij mendonin se ai nuk ishte i aftë mendërisht.

3 – Kur ishte pesë vjeçar, babai i tij i dhuroi një kompas. Ishte pikërisht ky kompas që e shtyri Albertin e vogël të interesohej për shkencën.

4 – Einstein vendosi që të mos vishte më çorape pasi gishtat e mëdhenj të këmbës vazhdimisht ia grisnin çorapet.

5 – Në moshën 17 vjeçare, Einstein dështoi që të pranohet në Universitet.

6 – Albert Einstein ka qenë gjeni por ka pasur një kujtesë të dobët.

7 – Atij iu ofrua posti i Presidentit të Izraelit në vitin 1952 por ai e refuzoi atë.

8 – Albert Einstein fitoi çmimin Nobel për Fizikë në vitin 1921.

9 – Vdiq në vitin 1955 në moshën 76 vjeçare.

10 – Pas vdekjes, truri i Einstein ishte hequr nga trupi për autopsi, pa miratimin e familjes.

11 – Einsteini në Shqipëri
E kush mund ta mendonte se fizikanti i madh ka shkelur tokën shqiptare? Dhe jo vetëm kaq. Ai u pajis me pasaportë shqiptare nga mbreti Zog, si një mbrojtje që ai i dha hebreut më të famshëm të shekullit të 20-të. Edhe pse për shumë pak kohë, Einsteini në vitin 1931 ka qëndruar në portin e Durrësit, në pritje të anijes.
There are no comments

Add yours