1.1

PREJARDHJA E VITIT TË RI

Spread the love

Shkruan: Mexhid YVEJSI

Hyrje

…Përbehem në Zotin: mos jetoni sikurse jetojnë paganët me mendje të errërsuar, larg nga jeta e Hyut, për shkak të paditurisë që është ndër ta për arsye të trashamanisë së zemrës së tyre. Vetveten e kanë bërë të pandjeshëm, u dhanë mbas shfrenisë, në mënyrë, të shtyrë prej lakmisë, të bëjnë çdo poshtërsi“. (Bibla, Efesianëve, 4:17-20)

Pasha kohën! Njeriu me siguri është në humbje. Përveç atyre që besojnë, porosisin për drejtësi dhe këshillojnë njëri-tjetrin të jenë të durueshëm“. (Kurani, surja el-Asr, ajetet: 1-3)

Pyetja më e shpeshtë që po bëhet këto ditë, në fund të muajit dhjetor, pra, në fund të vitit, është: Ku do ta pritni Vitin e Ri? Shpesh ndodh që pyetja nuk çon te përgjigja, por te pyetjet tjera. Njëra nga pyetjet është edhe kjo: Nga e ka prejardhjen Viti i Ri?

Viti i Ri e ka prejardhjen në Babiloni, Azi. Babilonasit paganë, 4000 vjet më parë, e festonin ndërrimin e viteve në ditën e Pranverës, kur Hëna ishte e plotë, kur nata e dita janë të barabarta, kur natyra rilindë mbas dimrit të gjatë

Prejardhja e Vitit të Ri në Evropë

Viti i Ri në Evropë, në gjithë hemisferën perëndimore edhe përtej Atlantikut, e ka prejardhjen nga Roma antike pagane, para 2000 vjetëve. Në vitin 274, Imperatori romak pagan, Aurelian, e shpalli ditën e 25 dhjetorit: Natalis Solis Invicti (Festa e Diellit të Pamposhtur). Kjo festë kremtohej në gjithë Perandorinë Romake pagane, e cila e ka prejardhjen nga hyu pagan i iranianëve të lashtë, i cili quhej Mithra.

Mithra, prej të cilit lindi religjioni: Mithraizmi, ishte hyu pagan iranian i dritës, që besohej se kishte lindur me 25 dhjetor! Kjo festë pagane kremtohej një javë, prej 25 dhjetorit deri me 1 janar. Kurse 1 Janari kremtohej për nder të hyjnisë Janus, hyu dyerve dhe hyrjeve, prej të cilit ka prejardhjen emri i muajit të parë të vitit-Janari, që është dera, hyerja në Vitin e Ri!

Pra, kjo festë e lashtë pagane, në Perandorinë Romake, zgjaste një javë. Një historian perëndimor, J.M. Wheeler, në librin e tij: Paganism in the Christian Festivals, (Paganizmi në Festat Kristiane) ndër të tjera, shkruan: Të gjithë festonin dhe gëzonin, puna dhe tregtia ishin pezulluar tërësisht. Shtëpitë ishin zbukuruar me bredha, pisha, me dafina dhe me bimë e pemë me blerim të përhershëm; midis miqëve shkëmbeheshin dhurata e vizita. Ishte një periudhë gëzimi dhe dashamirësie dhe populli jepej pas çdo lloj argëtimi…

Përse gëzimi dhe argëtimi?

Pse ndodhnin këto? Pse gëzoheshin, argëtoheshin…? Sepse popujt paganë evropianë besonin se kur ditët shkurtoheshin, e dita më e shkurtër bie me 21 ose me 22 dhjetor, ata besonin se Dielli-zoti i dritës ishte sëmurë dhe porsa dita fillon të zgjatej ata gëzoheshin dhe festonin, duke besuar se Dielli-zoti i tyre po shërohet, po forcohet dhe se pranvera, vera, po afrohet!

Ky besim i verbër pagan ishte i përhapur ndër popujt evropianë, por që ka prejardhje nga egjyptasit e lashtë paganë, të cilët e adhuronin hyun pagan Ra, hyu i agrikulturës, por që vjen nga besim pagan iranian i Mithras, hyu pagan kushtuar Diellit të pamposhtur…!

Kjo është arsyeja e paarsyeshme e pavetëdijshme, pse edhe sot e kësaj dite, në mijëvjeçarin e tretë, në shumë vende të botës, kjo festë kremtohet me madhështi, njerëzit argëtohen, gëzohen, tranohen…!

Përse zbukurimi, dekorimi?

Për nder të kësaj feste pagane zbukurohen, dekorohen, shtëpitë, fshatrat, qytetet me bredha, pisha, me blerim të përhershëm, nga njerëzit e përkohshëm dhe populli, siç dihet, siç shihet, jepet pas çdo lloj argëtimi-deri te shfrenimi. Përse zbukurohen, dekorohen shtëpitë, fshatrat, qytetet, me bredha, pisha? Sepse popujt paganë të Evropës, para krishterimit, besonin se pemët e gjelbërta, siç janë bredhi, pisha, të cilat tërë vitin e ruajnë blerimin e tyre, ngjyrën e tyre, edhe në dimër, kanë diçka hyjnore.

Popujt paganë evropianë besonin në qëndresën e tyre, i adhuronin ato si krijesa hyjnore, që nuk do t’i lënë pasdore. Prandaj, porsa fillonte dimri i dekoronin, i zbukuronin, duke menduar, duke besuar se, meqë ato i qëndrojnë dimrit të ftohtë e të gjatë, do t’i ndihmojnë edhe atyre të mjerëve të qëndrojnë.

A ka kuptim që popujt me besim monoteist, siç jemi edhe ne, shqiptarët, qofshin të krishterë apo muslimanë, të presim, të kremtojmë, të gëzohemi, të tranohemi për një festë pagane, siç është Viti i Ri? Këtë e gjykon Bibla, e gjykon Kur’ani, dy Librat Hyjnorë, më të lexuara, më të përhapura, më të nderuara, në rruzullin tokësor.

Shën Pali, në letrën dërguar Efesianëve, ndër të tjera, shkruan: “…Përbehem në Zotin: mos jetoni sikurse jetojnë paganët me mendje të errërsuar, larg nga jeta e Hyut, për shkak të paditurisë që është ndër ta për arsye të trashamanisë së zemrës së tyre. Vetveten e kanë bërë të pandjeshëm, u dhanë mbas shfrenisë, në mënyrë, të shtyrë prej lakmisë, të bëjnë çdo poshtërsi“. (Bibla, Efesianëve, 4:17-20)

A keni menduar, si besimtarë, ndonjëherë rreth kësaj çështje? Nëse nuk keni menduar, atëherë shtrohet pyetja: Deri kur të pranojmë, pa menduar, çdo festë që të tjerët na kanë servuar – si një sofër e shtruar?! Sidoqoftë, para nesh është Viti i Ri, por jo për ta pritur, se ai vjen vet, jo për ta kremtuar, jo për ta uruar, jo për t’u gëzuar, jo për t’u shfrenuar, por për të medituar!

Meditimi rreth Vitit të Ri do të na çon kah një kuptim më i thellë i jetës, i kohës. Koha, për të cilën betohet Krijuesi i Madhnueshëm në Kur’an, është gjëja më e çmueshme për krijesën-njeriun. Njeriu i sotëm, modern, bashkohor, perëndimor, materialist, është i aftë për të drejtuar, për të kontrolluar fuqitë e ndryshme natyrore, por qe de, është i pa aftë për të frenuar epshet e veta shtazore. Mos frenimi i epsheve shtazore, duke qenë larg Zotit, duke mos përfillur udhëzimet e Tij, shumicën e njerëzve e ka tërhequr kotësia, marrëzia, shfrenia të shtyrë nga lakmia.

Në etapa të ndryshme kohore, miliona njerëz për shkak të mosdijes, lakmisë, grykësisë, padrejtësisë janë shkatërruar, janë asgjësuar. Po të kthehemi në histori, do të pyesim me habi: Ku janë gjithë ato perandori?! Perandori shekullore, të fuqishme, që dukeshin aq madhështore, por u shkrinë si me qenë fluska bore!

Sot, sikurse dje, njerëzit që nuk kanë besim në t’Madhin Zot-jetojnë kot! Ata e presin me pa durim Vitin e Ri, duke shpresuar, duke besuar se Viti i Ri ju sjellë begati! Me kohë, bota e kapitalit, e tregtisë, e bisnisit, me reklama, me dredhi, joshje e mashtrime prej çdo lloj pisit, këtë e kanë kuptuar dhe përgatitjet për Vitin e Ri , që moti, ata i kanë filluar. I kanë filluar dhe do t’i përfundojnë përgatitjet të organizuara më bukur se çdo herë, sepse me fitime të mëdha, si asnjëherë, e shpërblejnë vetveten menjëherë…!

Nata e Vitit të Ri

Për natën e Vitit të Ri thuhet se është nata më e gjatë, nata më e mrekullueshme. Po, por këtë e thonë të gjithë ata që janë në gjendje të trullueshme! Në të vërtetë, jo vetëm që është nata më e trullueshme, duke pirë- pije alkoolike e narkotike, duke kënduar, duke vallëzuar, pa rend e vend, pa kurrfarë sjellje, duke hangër deri në vjellje, duke luejtur bixhoz, lotari duke bërë edhe ndonjë marrëzi…! Pra, nata e Vitit të Ri bëhet jo vetëm nata më e trubullueshme, ajo bëhet edhe nata më e mjerueshme, më e mallkueshme, më e dënueshme…! Pse? Sepse kjo është një festë pagane, e cila urohet pothuejse nga mbarë bota, por të gjitha urimet janë të kota ! Urojnë, urojnë, urojnë, derisa e teprojnë, derisa urinojnë dhe pse ata ashtu nuk mendojnë, nuk besojnë…!

Ka shumë që do të thonë, është e drejta jonë, jemi n’Evropë, jetojmë në liri, në demokraci dhe e gëzojmë të drejtën të kremtojmë, ta presim Vitin e Ri! Po, me siguri, keni të drejtë ta pritni, të kremtoni , por një ditë do të vajtoni. E drejta juaj nuk do të thotë se po veproni drejt. E drejta juaj, në këtë rast ju bën të huaj! Nëqoftëse dëshironi të jeni si të tjerët, atëherë kush do të jetë si ju?

Me pak fjalë, kjo është e Vërteta, e Vërteta: Pse pritja, kremtimi i Vitit të Ri – është kotësi, është marrëzi? E Vërteta, siç thoshte Shileri, nuk pëson nëse dikush nuk e beson. E Vërteta është Zoti. Zoti është Krijues, Furnizues, Dhurues. Prandej, të gjithë kemi nevojë për Zotin. Zoti nuk ka nevojë për ne. Kush vepron mirë, shpreson mirësi nga Mirësia e Tij, jo nga Viti i Ri. Kush vepron keq, por pendohet, shpreson se do të falet dhe qetësohet, rehatohet… I varfëri shpreson të pasurohet, i sëmuri të shërohet, i papuni të punësohet, i burgosuri të lirohet…

Zoti është i vetmi Krijues, i vetmi Furnizues dhe i vetmi Dhurues për gjithçka. Ai Krijon, Furnizon, Dhuron nga oqeani i pashtershëm i Mirësisë dhe Bujarisë së Tij, jo Viti i Ri. Allahu i Madhnueshëm në Kuran thotë: “Kush nuk beson barrën e mosbesimit e ka kundër vetes“. (30:40)

Pra, kush nuk beson, ai është kundër vetes. Ai që është kundër vetes e ka krijuar burgun e vet. Në burgun e vetë, vetvetja në këtë jetë i duket më e largët se çdo planetë.

Huazuar nga sajti: www.mediaelirë.net
There are 249 comments

Add yours
 1. Lynette

  I have been browsing online more than 2 hours today,
  yet I never found any interesting article like yours.
  It is pretty worth enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made good content
  as you did, the internet will be a lot more useful than ever
  before.

 2. Monty

  Great post. I was checking constantly this blog and I am impressed!
  Very helpful info specially the last part 🙂 I
  care for such information much. I was seeking this particular info for a
  very long time. Thank you and good luck.

 3. Mohammad

  I really like your blog.. very nice colors & theme.
  Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz reply as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this from.
  many thanks

 4. methylprednisolone 4 mg von Fachleuten empfohlen

  I’m amazed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s equally
  educative and entertaining, and let me tell you, you’ve
  hit the nail on the head. The problem is something too few
  folks are speaking intelligently about. I am very happy that
  I came across this during my search for something regarding
  this.

 5. Medikamente in Deutschland erhältlich

  I have been exploring for a little for any high quality articles or weblog
  posts in this sort of space . Exploring in Yahoo I finally
  stumbled upon this web site. Studying this information So i’m satisfied to express that I’ve a very excellent uncanny feeling I
  came upon just what I needed. I so much indubitably will make sure to
  do not fail to remember this web site and give it a glance regularly.

 6. apo-cephalex sans ordonnance en Espagne

  Do you mind if I quote a few of your articles as long as
  I provide credit and sources back to your website?
  My website is in the very same niche as yours and my
  visitors would definitely benefit from a lot of the information you provide here.

  Please let me know if this okay with you. Thanks!

 7. Andres

  What’s up to all, how is everything, I think every one is getting more from this website, and your views are pleasant in support of new people.

 8. conjugated estrogens zonder recept in Zwitserland

  Hey there! I realize this is kind of off-topic however I had to ask.

  Does running a well-established website like yours require
  a lot of work? I am completely new to operating
  a blog however I do write in my diary on a daily basis.
  I’d like to start a blog so I can easily share my experience and feelings
  online. Please let me know if you have any ideas or tips for new aspiring blog owners.

  Appreciate it!

 9. empfohlen

  Spot on with this write-up, I actually feel this site
  needs a great deal more attention. I’ll probably be returning to read more,
  thanks for the information!

 10. precio del reductil en farmacia

  With havin so much content do you ever run into any problems of
  plagorism or copyright violation? My blog has a lot of completely unique content I’ve either created myself or outsourced but it
  looks like a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any solutions
  to help protect against content from being stolen? I’d
  certainly appreciate it.

 11. Chara

  Have you ever thought about adding a little bit more than just your
  articles? I mean, what you say is important and all. Nevertheless think about if you added some great images or video clips to give your
  posts more, “pop”! Your content is excellent but with images
  and video clips, this blog could definitely be one of the
  very best in its field. Terrific blog!

 12. Selene

  Thank you for another informative site. The place else may I am getting that kind of information written in such
  an ideal method? I have a venture that I’m just now
  operating on, and I’ve been on the glance out for such
  info.

 13. Italia

  I am really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog.
  Is this a paid theme or did you customize it yourself?
  Either way keep up the excellent quality writing, it is rare
  to see a nice blog like this one these days.

 14. comprar orlistat en España de manera sencilla

  Unquestionably consider that that you stated.
  Your favourite reason seemed to be on the net the simplest thing to keep in mind of.
  I say to you, I certainly get irked at the same time as other folks consider worries that they just do not understand about.
  You managed to hit the nail upon the top and defined
  out the entire thing with no need side effect , people could take
  a signal. Will probably be back to get more. Thank
  you

 15. comprar finilac en línea sin receta en España

  I think that what you published made a great deal of
  sense. However, think about this, what if you composed a catchier
  title? I mean, I don’t wish to tell you how to run your blog, however
  what if you added a post title to maybe get folk’s attention? I mean PREJARDHJA E VITIT
  TË RI | Revista Vlera is kinda plain. You could peek at Yahoo’s front page and note how they create
  article headlines to grab viewers interested. You might try adding a video or a picture or two to get readers interested about what you’ve got to
  say. Just my opinion, it would make your posts a little bit more
  interesting.

 16. knight online promosyon kodu

  Hi there! This post could not be written any better!
  Reading this post reminds me of my previous room mate! He always kept chatting about this.
  I will forward this post to him. Fairly certain he will have a good
  read. Thank you for sharing!

 17. Suivre Téléphone

  Suivre le téléphone portable – Application de suivi cachée qui enregistre l’emplacement, les SMS, l’audio des appels, WhatsApp, Facebook, photo, caméra, activité Internet. Idéal pour le contrôle parental et la surveillance des employés. Suivre le Téléphone Gratuitement – Logiciel de Surveillance en Ligne. https://www.xtmove.com/fr/

 18. Novella

  I do not know if it’s just me or if everyone else encountering problems with your site.
  It appears as though some of the written text within your content are running
  off the screen. Can someone else please comment and let me
  know if this is happening to them as well?
  This might be a problem with my web browser because I’ve had this happen before.
  Cheers

 19. Preis von fludrocortisone in Belgien

  After I originally commented I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now
  on whenever a comment is added I get four emails with the exact same comment.
  There has to be an easy method you are able to remove
  me from that service? Many thanks!

 20. capegard aanbevolen door artsen in Nederland

  It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this
  fantastic blog! I suppose for now i’ll settle
  for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to brand new updates and will share this site with
  my Facebook group. Talk soon!

 21. Rastrear telefone

  Melhor aplicativo de controle parental para proteger seus filhos – Monitorar secretamente secreto GPS, SMS, chamadas, WhatsApp, Facebook, localização. Você pode monitorar remotamente as atividades do telefone móvel após o download e instalar o apk no telefone de destino.

 22. Harold

  I like the valuable information you provide in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check again here frequently.
  I am quite sure I will learn many new stuff right here!
  Good luck for the next!

 23. gymiso jest dostępny w aptekach w Polsce

  Howdy! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using
  for this website? I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at options for another platform.
  I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 24. lithium 300 mg in der Apotheke in den Niederlanden

  Hey! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.
  Is it hard to set up your own blog? I’m not very
  techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about making my
  own but I’m not sure where to begin. Do you have any points or suggestions?
  Many thanks

 25. xrp Ұлыбританиямен бөліседі

  May I just say what a comfort to uncover somebody that really understands what they are discussing on the web.
  You certainly know how to bring a problem to light and make it important.

  More people need to look at this and understand
  this side of your story. I was surprised you aren’t more popular
  since you certainly have the gift.

 26. ted

  Wow, here is a rare deal to save on airfare. Get a $500 Southwest Airlines Gift Card for $449 on Costco right now. What is really great about this is that it works like cash, so you can still use it on any of the airline sales to save even more! Fun is guaranteed at LEGOLAND® Water Park, where you can dive into millions of LEGO® bricks, in a sea of interactive water games, play on the colorful slides and relax in the extraordinary fully themed areas! Purchasing theme park tickets from Costco is likely an unfamiliar process, so we’re here to answer some of the most frequently asked questions about purchasing LEGOLAND tickets from Costco! During the summer of 2012, there were free LEGOLAND tickets for children when you presented a Burger King crown at the ticket window or entered a specific LEGOLAND discount code online. You also had to purchase an adult Legoland ticket to secure the discount. This deal is no longer offered. Sadly there are no longer Burger King LEGOLAND coupons in 2023.
  https://research.openhumans.org/member/skulopalje1988/
  Come inside and take advantage of the 56,000 Sq. Ft. of Field and Court Space at Adrenaline to have some fun and burn off some energy. Session I of Family and Tot Time will run every Monday and Wednesday from January 9th through February 8th from 9:00 to 11:00 AM. Cost is $10 per family DISCLAIMER: While we work hard to keep our calendar updated, we encourage you to check directly with original sources for any last-minute changes or cancellations. All events include a link to the event organizer. Please check directly with event organizers for current mask requirements and safety protocols. University of Wisconsin-Superior students showcase food and cultures from around the world during the university’s 23rd annual Cultural Night. The event features an international reception with a fashion show, flag show and performances by students. A dinner with food from around the world will take place in the Yellowjacket Union Great Room at 4:30 p.m. The performance starts at 6:30 p.m. in Thorpe Langley Auditorium in Old Main. The community is welcome to attend the family-friendly event which will feature…

 27. maymN

  Result: 125 – 108 Is it true that they are talking methodology? Or on the other hand, would they say they are attempting to intrigue individuals. By saying whatever number player names as would be prudent to make the hallucination of understanding? It is safe to say that they are talking practically about the assortment of ways a game could go? Or then again, would they say they are utilizing some excessively forceful terms from charisma. In order to recommend their direction is the solitary way a game could go. Tipsters Prediction Services Your go-to AI for sports betting insight! Analyzes stats, predicts outcomes, and offers betting strategies to elevate your game. рџЋЇрџ“€ TODAY’S best-soccer-tipsters PREDICTION TangoPredict is one of the best SRL football prediction sites.
  http://dokunsystem.com/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=34399
  To make a payment transaction on Babu88, head to the cashier’s desk section of the website or mobile app. You will see two tabs: one for deposits and another for withdrawals. Choose whichever option you need, then select your preferred payment system and enter the amount of your transaction, as well as any necessary details. After filling out all of the information, press “confirm” to finalise your payment. Bangladeshi users will find that all of the top payment systems in the country are available on Babu88 for convenient transactions. Enter the exciting world of real-life casino gaming at Mega Casino World, where players may engage in actual dealer-player interactions in a true gaming environment. In addition to a tempting assortment of classic table games, Mega Casino World also has state-of-the-art streaming technology that provides a realistic and engaging live casino experience. Indulge in the excitement of genuine interactions and top-notch entertainment at Mega Casino World, where every moment is a journey into the center of exciting live gaming.


Post a new comment