2

TESTAMENTI I TË DËRGUARIT IMAM ALIUT

Spread the love

TESTAMENTI I TË DËRGUARIT IMAM ALIUT

Pejgmaberi paqja qoftë mbi të dhe Familjen e tij, çastet më të këndshme të jetës i kalonte me dhëndërinë e tij Imam Aliun paqa qoftë mbi të, duke e këshilluar me këto dituri të shenjta profetike.

O Ali, shenjat e arritjes së bindjes së sigurt (jakin) janë këto: Mos e kënaq askënd me ndonjë gjë që e zemëron Allahun, mos e lëvdo askënd për ndonjë gjë që të ka dhënë Allahu dhe mos e kritiko askënd për ndonjë gjë që nuk të ka dhënë Allahu. Sepse, furnizimi nuk mund të fitohet përmes lakmisë dhe nuk mund të parandalohet përmes kërkesës. O Ali, nuk ka varfëri më të keqe se sa padituria, pasuri më të madhe se mendja, vetmi më frikuese se egoizmi dhe ndihmesë më të madhe se konsultimi. Asnjë mendje nuk është më e dobishme se sa mendja e kujdesshme. Nuk ka origjinë dhe prejardhje më të mirë se sa morali (ahlak), dhe nuk ka adhurim (ibadet) më të mirë se sa falënderimi. O Ali, fjalën e shkatërron gënjeshtra, diturinë e shkatërron harresa, pakujdesia e shkatërron adhurimin, bujarinë e shkatërron neglizhenca, trimërinë e shkatërron zullumi, bukurinë e shkatërron egoizmi dhe prejardhjen familjare e shkatërron të lëvduarit me të.

O Ali, gjithmonë thuaje të vërtetën; mos të dalë e pavërteta asnjëherë nga goja; kurrsesi mos tento kah tradhtia; frikësohu nga Allahu sikur je duke e parë Atë; pasurinë dhe jetën flijoje për fenë tënde; përfito sjelljen e mirë dhe largohu nga sjellja e keqe. O Ali, tri gjëra janë prej moralit të lartë: Të punosh në vazhdimësinë e lidhjes me atë që e ka ndërprerë me ty; t’i dhurosh atij që nuk të jep dhe të falësh atë që të bën zullum. O Ali, tri gjëra janë shpëtuese: Përmbajtja e gjuhës, qarja për mëkatet dhe mosdalja nga shtëpia (duke pasur për qëllim largimin nga shoqërimi me njerëzit e pamoralshëm). O Ali, këto tri kualitete morale vijnë në krye të çdo vepre: Sjellja me drejtësi ndaj njerëzve (edhe nëse është kundër interesave personale), mirëmbajtja e barazisë me vëllain tënd besimtar dhe të përmendurit e Allahut në çdo gjendje. O Ali, tre persona janë mysafirë të Allahut: -Besimtari i cili e viziton vëllain e vet vetëm për hir të Allahut. Njeriu i tillë është vizitori i Allahut dhe, shërbimi
dhe plotësimi i dëshirës së vizitorit është një e drejtë që i takon Allahut. -Mysafiri i Allahut është edhe ai që, pasi ta falë namazin, është i zënë me lutje, përmendje të Allahut (dhikr), lexim të Kuranit, etj. deri në namazin e ardhshëm. Edhe për personin e tillë, shërbimi dhe plotësimi i dëshirës së tij është një e drejtë që i takon Allahut. -Dhe, personi që është në haxh dhe umre. Këta persona janë duke e vizituar Allahun dhe mikpritja për ata i takon vetë Allahut. O Ali, tri gjëra kanë shpërblim në këtë dhe në botën e ardhshme: Haxhi, që e mbulon varfërinë; lëmosha (sadaka), që i largon fatkeqësitë; dhe, bamirësia ndaj të afërmve, që ta zgjatë jetën.

O Ali, tri gjëra të çojnë drejt rrugës së mirësisë: Bujaria, të folurit e bukur dhe të qenët i durueshëm ndaj fatkeqësive. O Ali, në Tora janë shënuar katër gjëra, që i bartin katër gjëra tjera: Kush e lakmon botën, zemërohet në Allahun; ai që ankohet prej një fatkeqësie të qëlluar, në të vërtetë ai ankohet prej Allahut; atij, që përulet përpara të pasurit (për shkak të pasurisë së tij), do t’i zhduket dy e treta e fesë; ata që do të shkojnë në xhehenem prej kësaj bashkësie (Ummet), janë ata që i kanë nënçmuar dhe që kanë luajtur me argumentet e Allahut. O Ali, katër gjëra sjellin katër të tjera: Ai që e arrin pushtetin e luksit, bëhet diktator; ai që nuk konsultohet, do të pendohet; si sillesh ndaj të tjerëve, ashtu do të sillen ndaj teje; varfëria është vdekja më e madhe. E pyetën: “A ka të bëjë varfëria me mospasjen e parasë dhe të mallit?” – Ai u përgjigj: “Jo, ka të bëjë me mospasjen e fesë”. O Ali, në ditën e Kiametit do të lotojnë sytë e çdonjërit përveç tre prej tyre: Syri që ishte i zgjuar gjatë natës në rrugën e Allahut; syri që nuk i ka shikuar gjërat e ndaluara dhe syri që ka qarë prej frikës nga Allahu.

O Ali, gënjeshtra lejohet në tri raste: Gjatë luftës, për të mashtruar armikun; gjatë pajtimit dhe përmirë
15
simit të marrëdhënieve në mes të dy personave; dhe, dhënia fjalë gruas për blerjen e ndonjë gjësendi (duke e ditur se nuk ke mundësi për ta blerë atë gjësend). O Ali, të folurit e drejtë nuk është e preferuar në tri raste: Duke folur fjalë të panevojshme, të treguarit një burri në lidhje me gjërat e palakmueshme për familjen e tij; dhe ta kundërshtosh ndokënd që është duke folur të pavërteta por qëllimi i të cilit janë punët e mbara të shoqërisë (këtu kemi të bëjmë me të pavërtetat që nuk i bëjnë dëm popullit, por që janë në të mirën e tyre). O Ali, katër gjëra janë të kota: Ngrënia pas ngopjes; ndezja e qiriut nën dritën e hënës; mbjellja e farës në tokën shterpe; të bërit mirë ndokujt që nuk është i denjë për atë mirësi.

O Ali, katër persona do ta shijojnë dënimin më shpejt se të tjerët: Atij që ia bën një të mirë, ndërsa ai ta kthen me të keqen; ai që të bën ty padrejtësi, pa ia bërë ti atij më parë; ai që e prish një marrëveshje i pari, pa e prishur ti atë më parë; dhe ai që e ndërpret bamirësinë ndaj të afërmve, duke mos i ndërprerë ti ato i pari. O Ali, është e përkryer feja e atij që i zotëron këto katër gjëra: Drejtësinë, falënderimin, turpin dhe moralin e bukur. O Ali, të hapurit e dorës sa më pak ndaj popullit i paraprin pasurimit, ndërsa hapja e shpeshtë e dorës ndaj popullit është poshtërim. Dhe, kjo është paraprirje për në varfëri.
Marrë nga Libri “ Dhuratë Mendjeve”
There are 382 comments

Add yours
 1. 온라인카지노

  i have learn several just right stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting.
  I wonder how so much effort you place to make one of these fantastic informative web site.
  온라인카지노” m really impressed with your writing skills and
  We finalize our work space and hamper within your budget
  , no matter what kind of programme you have in mind!

 2. 강남풀싸롱

  i have learn several just right stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting I just would like to give you a huge thumbs up for the great info you have right here on this post.“강남풀싸롱” Nice blog here! Also your site rather a lot up fast! we concentration on quality! We finalize our work space and hamper within your budget no matter what kind of programme you have in mind!

 3. fouri

  Measure across the fullest part of the bust and across the shoulder blades. The NYX Professional Makeup On The Rise Volume Liftscara is an advanced NYX mascara that uses a uniquely designed applicator brush that is shaped like a rounded hourglass that will lengthen and coat all eyelashes using a matte finish formula.  Get the latest updates on new products and upcoming sales Free shipping from 50€ purchase Where reviews refer to foods or cosmetic products, results may vary from person to person. Customer reviews are independent and do not represent the views of The Hut Group. Warehouse Stock Clearance Sale our pre-season sale is on! save up to 50% on outdoor shop now The NYX mascara will elongate, lift and volumise the thickness of the eyelashes with a single coat. The formula is soft and buildable making it easy to layer and coat the eyelashes from corner to corner.
  https://oscar-wiki.win/index.php?title=Skin_cream_for_face
  Sign in | Sign up Actually did make lips soft and kept them perfectly glossy. Sign in | Sign up Glossier spent much of 2022 regrouping. The company laid off about a third of its work force in January; Ms. Weiss stepped down in May; and Kyle Leahy, formerly the chief commercial officer, stepped into the chief executive role. Ms. Leahy oversaw a corporate restructuring and departure from the brand’s core business model, which until this year has been selling only on its website and in its stores. In July of last year, Glossier announced it would sell its products at Sephora. Shop the superstar’s style and her beauty products seen at and inspired by her performance, from her exclusive Fenty Beauty makeup collection to stadium-ready fashion collabs.

 4. jox

  Suggested Usage:-Start at the inner corner of the eye, placing eyeliner pencil as close as possible to the lash line.-Glide across lash line for a precise line, or smudge for a smokier look.-For a tight line: Bridge the gap between skin and lashes by “tight lining” the upper lash line. Look down into a mirror and place liner on the waterline, gliding across from the inner to outer corner, blending the creamy eyeliner between the lashes.**Killer Sapphire and Killer Queen not meant for use on the waterline. Twist-up packaging could be better Remember Me What Else You Need to Know: This easy-to-use gel eyeliner glides on smoothly for easy application and doesn’t dry down rapidly, allowing playtime to smoke out the liner. Along with being long-wearing and waterproof, this eyeliner is transfer resistant and non-flaking.
  https://zanetivi455790.izrablog.com/18781592/eyeliner-stylo
  Is it me, or is summer also lipgloss season? Lily Lolo Natural Lip Gloss is the perfect consistency; not too sticky, not to oily, and just enough color, this shiny gloss also does a good job of moisturizing. (I’m wearing Damson Dusk, which seems to be a universally flattering shade.) 100% Cruelty-Free and Vegan | Aqua (Water), Myrica Pubescens Fruit Cera (Myrica Pubescens Fruit Wax), Propanediol, Copernicia Cerifera Cera (Caranauba Wax), Polyglyceryl-6 Distereate, Sucrose Stearate, Acacia Senegal Gum, Glyceryl Dibehnate, Helianthus Annus Seed Cera (Sunflower) Seed Wax, Lactobacillus Ferment, Bis-octyldodecyl Dimer Dilinoleate/Propanediol Copolymer, Polyglyceryl-10 Myristate, Oryza Sativa Bran Cera (Rice Bran Wax), Glyceryl Caprylate, Rosa Canina Fruit Oil, Argania Spinosa Kernel Oil, Xantham Gum, Potassium Sorbate, Glyceryl Undecylenate; May Contain Iron Oxides

 5. emumb

  The 2022 Kia Soul is an affordable, practical, yet quirky answer to life’s everyday issues. Done with the tools you need? You’re ready to visit Premier KIA! Get Driving Directions Only one powertrain option is available on the new Soul: the naturally aspirated 2.0-liter four-cylinder making 147 horsepower and 132 pound-feet of torque. It’s paired with a CVT and front-wheel drive. In most cases, you must choose between these programs OR a customer rebate or a special manufacturer-to-dealer incentive that may or may not already be included in your CarQuotes.com Target Price. So, your final price may go up if you take advantage of special manufacturer financing. Credit Union members should contact their Credit Union loan department to determine what type of loan and financing options are right for you.
  https://wiki-coast.win/index.php?title=Porsche_911_3_0_t
  Rear View Camera, Head-Up Display, Park Distance Control, Instrument Cluster w/Extended Contents More cars the same class, with analogous performance: 2016 BMW 535i xDrive Market Competition Review 2016 BMW 535i xDrive 3.0L L6 GAS Automatic 8 Speed Sedan Added Jan 2019 • 175 Fuel-ups Would you like to see tires for this VEHICLE or start a new search? More cars the same class, with analogous performance: 2016 BMW 535i xDrive Market Competition Review Enter your registered email address to request a password reset link. AWD 528i xDrive 4dr Sedan My Saved Vehicles () In 2011, BMW North America released an advertisement called “Refuel” to promote the F10’s fuel economy and re-introduce BMW’s traditional “Ultimate Driving Machine” motto. The ad features an F10 sedan and a jet plane.

 6. Kaw

  Наведите камеру, чтобы скачать приложение Массаж лица с использованием нефритового массажера: Это свойство обусловлено особой вязкостью камня (свойство материала сопротивляться раскалыванию). Во время массажа, нефритовый массажер снимает боль, уменьшает воспаление, улучшает кровообращение и метаболизм. Мне очень понравился. В отзывах многие пишут что рассыпается в руках. Не знаю. Несколько раз уже пользовалась. Сеанс нужно проводить не менее 15 минут. Для каждого участка уделите несколько минут, и сделайте минимум 5 массажных движений. Вы можете проводить сеансы массажа неограниченное число раз. Двусторонний массажер из нефрита для ухода за кожей. 30.03.18, 16:34 Мы искренне рады что Вы остались довольны всеми свойствами роллера!) Спасибо за Ваш отзыв и доверие!) Пользуйтесь с удовольствием! Поддерживаемые форматы: JPG, JPEG, PNG, BMP, GIF.
  https://jeffreybpwf221009.review-blogger.com/39514925/для-роста-ресниц-топ
  Написать свой отзыв Для поддержания достигнутого эффекта рекомендуется использовать гель 1 раз в два дня в течение ещё 2 недель. Объем: 4 мл Нужное количество сыворотки для нанесения на одно веко вы получите, если просто извлечете кисточку из тюбика. Его должно хватить для рас пределения средства вдоль линии роста верхних ресниц. Именно такое количество использовалось в ходе клинического и потребительского тестирований. Предлагаем вам ознакомиться с самыми эффективными компонентами, которые входят в список качественных лицензированных уходовых препаратов, предназначенных для укрепления волосков ресниц и бровей. 5 вариантов как красиво оформить брови Надеемся, теперь вам будет легче подобрать для себя лучшее масло для ресниц, и вы останетесь весьма довольны результатами его воздействия! +7 978 270 90 70 Смазывать ресницы и брови чистыми эфирными маслами нельзя: это может привести к ожогам или аллергии.

 7. stola

  If you’re looking to earn more Bitcoin with your time, cryptocurrency faucets can be another easy way. Faucets are websites apps that require users to watch advertisement, play online games in return for tiny amounts of Bitcoin. Some exchanges do not allow the conversion or selling of some cryptos to dollars, so you’ll need to take an indirect route to get your cash. Depending on which exchange you use, you may need to transfer or convert your cryptocurrency to another popular currency such as the stablecoin Tether, before finally converting to dollars. Flash Rewards is a feature within Crypto Earn that allows users to earn a promotional rate on a specified token. The Flash Rewards rate for that token will only be available for a limited time and users only have to lock up their allocations for short-term lengths (e.g. 7-day or 14-day terms).
  http://www.b1it.co.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=19132
  The international members club for web3 innovators. Exchange listing, June 2021 The future of gaming is here, and Bitcasino is in the centre of it, leading the way of crypto casinos around the world! Bitcasino offers a great variety of table games, live tables, and slots for the players that value quality, safety and trust. Daniel then reached out to one of his colleagues, Tom Miller, a well-known blockchain developer of Ethereum to be part of the YOLO.Exchange project, and he agreed. Together with the YOLO co-founders Gamie Arroyo (CEO), Joel Peñafiel (Trading Manager), and Angelo Lauro (Finance Director) they are joining forces to create a cryptocurrency trading platform that is something that no other exchanges like Binance, Cryptopia, Kucoin and others have. THE First-Ever Custodial & Non-Custodial Combined Crypto Wallet. Keep Building Multi-functional Tools & Bridging Web2.0 to Web3.0

 8. busansil en venta en Colombia

  I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot
  often inside case you shield this increase.

 9. achat de parocetan

  Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Cheers

 10. die alendronate in Lyon verkauft

  With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism
  or copyright violation? My site has a lot of unique content I’ve either
  created myself or outsourced but it appears a lot
  of it is popping it up all over the internet without my agreement.
  Do you know any solutions to help protect against content from being stolen? I’d definitely appreciate it.

 11. Ezequiel

  Everything is very open with a clear clarification of
  the issues. It was really informative. Your website is very useful.
  Thanks for sharing!

 12. Sherrill

  I just like the helpful info you provide on your articles.

  I will bookmark your blog and check again here
  regularly. I am rather sure I’ll be told lots of new stuff proper here!
  Good luck for the following!

 13. Elwood

  Greetings from Carolina! I’m bored at work so I decided to browse your
  blog on my iphone during lunch break. I love the info you provide here and can’t wait to take a look when I
  get home. I’m amazed at how quick your blog loaded on my cell phone
  .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, very good site!

 14. Lilla

  This is the perfect website for anybody who really wants to understand this
  topic. You understand so much its almost hard to argue with you (not that I actually would
  want to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a subject that’s
  been discussed for many years. Great stuff, just great!

 15. psymn

  At the end of the hand, after the dealer has played, all outstanding shoot bets are settled at the same time as the normal pontoon bets. Players who have a better hand than the dealer are paid an amount equal to their shoot bets out of the kitty, and players whose hands are equal to or worse than the dealer’s have their shoot bets added to the kitty. Blackjack is another common casino game you’ll find in every casino worldwide. The game traces its origin to the 1700s in France, but it requires more skills than most people imagine. However, this casino game is attractive to millions of casino players as it has an extremely low house edge. To deal Pontoon first you need to choose a banker, which is most often done by drawing the highest card. Then the dealer will deal one card face down to each player starting with the player on the left and going around until the dealer lays his her own card faced down.
  http://xn--2i0b75tq8gu5o.com/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=31550
  SlotsRoom SlotsRoom Casino No Deposit Bonus Codes 40 Free Chips (Code: “NDB40”) SlotsRoom Casino Review As the number of online casino players keeps increasing, the number of online casinos also… The biggest reason many players rush to Canadian casinos is the promise of getting a no deposit bonus. While almost every no deposit bonus casino in Canada offers free spins or free plays, some provide extra casino cash. Players can use it to wager and win real money. They can use that casino cash to play their favourite games. If they win, they reserve the right to keep their winnings. However, there’s a catch here. It is quite simple. It is meant for promotions. Bonuses at online casino work in the same way that comps work in physical casinos. These ones give you house money so that you will come back to their online casino. If you love playing at that casino, the online casino will assume that you enjoy playing that their casino.

 16. ordine di alli in Italia

  I’m no longer certain where you’re getting your info, however good topic.
  I must spend a while studying much more or figuring out
  more. Thank you for fantastic info I was on the lookout for this information for my mission.

 17. où trouver fungster en pharmacie

  I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is
  required to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet smart so I’m not 100% certain. Any suggestions
  or advice would be greatly appreciated. Thank you

 18. alesse te koop in Lyon

  Hi, Neat post. There is a problem with your web site in web explorer, may check this?

  IE nonetheless is the market leader and a big part of other people
  will miss your great writing due to this problem.

 19. ordina isotretinoin

  Hey there are using WordPress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you require any coding
  knowledge to make your own blog? Any help would be really
  appreciated!

 20. waar furadantine kopen

  Its like you read my mind! You appear to know so much about this,
  like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is fantastic blog.

  A great read. I’ll certainly be back.

 21. careprost consegnato rapidamente

  Hi! I know this is kinda off topic however
  , I’d figured I’d ask. Would you be interested
  in exchanging links or maybe guest writing a blog article or
  vice-versa? My site addresses a lot of the same subjects as yours and I feel we could greatly benefit from each other.
  If you are interested feel free to shoot me an email. I look forward to hearing from you!
  Wonderful blog by the way!

 22. zamów cabergoline online w Gdańsku

  Hey just wanted to give you a quick heads up. The words in your post seem to be running off
  the screen in Opera. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser compatibility but
  I thought I’d post to let you know. The design look great though!
  Hope you get the problem solved soon. Cheers

 23. achat de misoprostol sans ordonnance

  Great goods from you, man. I have take into accout your stuff
  previous to and you’re just too great. I actually like what you have acquired right here, really like what you are saying and
  the way during which you say it. You make it enjoyable and you continue to care for to stay it
  sensible. I can’t wait to read far more from you.
  This is actually a wonderful web site.

 24. vermox von Spezialisten empfohlen

  I truly love your website.. Pleasant colors & theme.
  Did you develop this amazing site yourself?

  Please reply back as I’m hoping to create my own site and
  would like to find out where you got this from or just what the theme is called.
  Thanks!

 25. Lashay

  Today, I went to the beach with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She
  put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it
  pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

 26. bestel anastrozole in Nederland

  Definitely believe that which you stated.
  Your favorite justification seemed to be on the web the simplest thing to be
  aware of. I say to you, I certainly get irked while people think
  about worries that they just don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the top and defined out
  the whole thing without having side effect , people can take a
  signal. Will probably be back to get more. Thanks

 27. prix du valdyne au Maroc

  I have been browsing online more than 3 hours
  today, yet I never found any interesting article like
  yours. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content as you did,
  the net will be much more useful than ever before.

 28. achat de trazodone de la marque Mylan

  I absolutely love your blog and find a lot of your post’s to be exactly I’m looking for.

  Does one offer guest writers to write content for you?

  I wouldn’t mind publishing a post or elaborating on many of the subjects you write regarding here.
  Again, awesome website!

 29. flexibac senza consulto medico

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.

  You obviously know what youre talking about, why waste
  your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be
  giving us something enlightening to read?

 30. precio de piroxicam en Bolivia

  Howdy exceptional blog! Does running a blog such as this
  require a massive amount work? I have virtually
  no knowledge of programming but I was hoping to start my own blog soon. Anyhow, should you have any ideas or tips
  for new blog owners please share. I know this
  is off topic however I simply wanted to ask. Appreciate it!


Post a new comment