18920681_1924435001128817_4735283552240635110_n

DIJA DHE URTËSIA E EHLI BEJTIT

Spread the love

Një ditë prej ditësh Ebu Uehebi (BuhluIi) po ecte në një prej rrugicave të Kufes. Aty pa disa fëmijë që po luanin me arra dhe rrathë. Buhlulit i bëri përshtypje një djalë i vogël, i cili ishte ulur në anë të murit dhe po mendohej. Buhluli iu afrua dhe i tha: I dashuri im. Më jep dorën që të shkojmë sëbashku në treg që të të blej lojra si ata të atyre fëmijëve.

Djali i tha: Ne nuk jemi krijuar për të luajtur.
Buhluli i tha: Atëherë përse jemi krijuar i dashuri im?
Djali i tha: Për të adhuruar Allahun.
Buhluli i tha: Nga e ke mësuar këtë?
Djali i tha: Nga thënia e Allahut të Madhëruar në Kur’an: Mos vallë, keni menduar që Ne ju kemi krijuar kot dhe që nuk do të ktheheshit te Ne (për t’ju gjykuar)?!” dhe nga thënia e Allahut: “Xhindet dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë.”

Më pas Buhluli thotë: Unë e mora djalin dhe e ula në prehër dhe i thashë: I dashuri im. Përse e gjithë kjo frikë ndërkohë që ti je akoma i vogël dhe nuk ke bërë mëkate të mëdhaja. Përse flet kështu?
Djali i tha: Larguhu nga unë o Buhlul. Betohem në Allahun unë kam parë nënën time duke vendosur drunjtë e vegjël në zjarr para drurëve të mëdhenj. Unë e pyeta: O nëna ime. Lëri të vegjlit dhe vendos të mëdhenjtë në zjarr. Ajo më tha: O biri im. Të mëdhenjtë nuk punojnë veçse me praninë e të vegjëlve. A nuk duhet të frikësohet njeriu se ndoshta mund të jetë prej drurëve të vegjël të zjarrit të Xhehenemit? O Buhlul mos shiko vogëlsinë e asaj që bën por mendo madhështinë e Atij që i bën mëkat.

Buhluli tha: Kur dëgjova fjalët e djalit të vogël mua më rat ë fikët. Kur u zgjova nuk e pashë atë djalë. Unë pyeta se kush ishte ai djalë? Më thanë: A nuk e njohe atë o Buhlul? U thashë: Jo. Ata më thanë: Ai është Ali Rizai i biri i Musa Kadhim dhe gjyshi i tij është i Dërguari i Allahut (paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të dhe mbi familjen e tij!). Pastaj Buhluli tha: Betohem në Allahun se këto urtësi nuk burojnë veçse prej tyre (Ehli Bejtit).
Allahumme sal’li ala Muhamed ue ala ali Muhamed
See Translation
There are no comments

Add yours