profa

Kur’ani fiton zemrën e Profesorit amerikan Dr. Jeffrey Lang

Spread the love

Për shumicën prej muslimanëve, nuk është aspak e beszdisshme që ta lexojnë një histori të gjatë në vetën e parë, nëse ajo histori tregon se si dikush e pranoi Islamin.

E tillë është historia e profesorit Jeffrey Lang. Ai është profesor i matematikës në Universitetin e Kanzas, një nga universitetet më të mëdha në Shtetet e Bashkuara. Ai filloi “udhëtimin e tij fetar” më 30 Janar 1954. Ai u lind në një familje katolike në Bridgeport, Connecticut.

18 vitet e para të jetës së tij i kaloi në shkollat ​​katolike, gjë që e lanë atë me shumë pyetje pa përgjigje për Zotin.

“Ashtu si shumica e fëmijëve, fillova të pyesja të gjitha vlerat që kishim në ato kohë, vlerat politike, sociale dhe fetare”, tha Lang.

“U rebeluam kundër të gjitha institucioneve që shoqëria i mbajti si “të shenjta”, duke përfshirë edhe revoltën ndaj Kishës Katolike”, tha ai.

Kur arriti në moshën 18-vjeçare, Lang-i ishte bërë ateist i plotë. “Nëse ka një Perëndi, dhe ai është i gjithëmëshirshëm dhe i dashur, atëherë pse ka vuajtje në këtë tokë? Pse Ai nuk na çon në qiell? Pse të krijohen të gjithë këta njerëz që të vuajnë? “Këto ishin pyetjet që i dolën në mendje në ato kohë.

Si profesori i ri i matematikës në Universitetin e San Franciskos, Lang gjeti fenë e tij më në fund, Ai filloi të njihej me Islamin nga disa miq muslimanë që kishte takuar në universitet. “Ne folëm për fenë. Ua dhashë pyetjet e mia, dhe u befasova nga ajo se sa me kujdes i kishin menduar përgjigjet e tyre, “tha Lang.

Dr. Lang atëkohë takoi Mahmoud Qandeel, një student i talentuar saudit, i cili tërhoqi vëmendjen e të gjithë klasës që në momentin kur hyri në shkollë.

Kur Lang bëri një pyetje në lidhje me kërkimin mjekësor, Qandeel iu përgjigj pyetjes në gjuhën e përsosur angleze dhe me vetëbesim të madh.

Një ditë Qandil i dha atij një kopje të Kur’anit dhe disa libra mbi Islamin. Lang lexoi Kuranin vetë, gjeti rrugën e tij, dhe iu përkushtua Islamit pa shumë vështirësi.

Në pyetjen se si e sheh aq magjepsës recitimin e Kur’anit në arabisht, i cili është tërësisht i huaj për të, ai përgjigjet; “Pse është ngushëllues zëri i nënës për beben e vogël?

Nga ana tjetër, Lang ndjeku karrierën në matematikë. Ai mori gradën e magjistraturës dhe doktoraturës nga Universiteti Purdue. Lang tha se ai kishte qenë gjithmonë i hipnotizuar nga matematika.

“Matematika është logjike. Ajo përbëhet nga përdorimi i fakteve dhe figurave për të gjetur përgjigje konkrete, “tha Lang. “Kjo është mënyra se si funksionon mendja ime dhe është e frustruar kur merrem me gjëra që nuk kanë përgjigje konkrete”.

Duke pasur një mendje që pranon idetë për meritat e tyre faktike, besimi në një fe është e vështirë, sepse shumica e feve kërkojnë pranimin me anë të besimit, tha ai. Islami bën thirrje për arsyetimin e njeriut, shton Lang.

Si këshilltar i Fakultetit për Shoqatën e Studentëve Muslimanë, Lang tha se e shihte veten si ndërlidhës midis studentëve dhe universiteteve të tyre. Ai merr miratimin nga autoritetet e universitetit për të mbajtur leksione islame.

“Objektivi për të qenë këshilltari i fakultetit të tyre është t’i ndihmojë ata t’i plotësojnë nevojat e tyre deri në përshtatjen me kulturën amerikane dhe procedurat e universitetit. Ata e vlerësojnë mundësinë për të korrigjuar keqkuptimet, “tha ai.

Lang u martua me një grua muslimane saudite, Raika, 14 vjet më parë. Lang ka shkruar disa libra islame që janë “best seller” në mesin e komunitetit musliman në SHBA.

Një nga librat e tij të rëndësishëm është “Edhe Engjëjt pyesin; Një udhëtim drejt Islamit në Amerikë “. Në këtë libër, Dr. Lang ndan me lexuesit e tij shumë njohuri që kanë zbuluar për të nëpërmjet zbulimit të tij dhe progresit brenda fesë islame.
There are no comments

Add yours