4c918fc0196e31cdf375fdadb2f51e82

DISA NGA THËNIET MË TË MIRA NGA RUMI

Spread the love

DISA NGA THËNIET MË TË MIRA NGA RUMI, POETI PERSIAN I SHPIRTIT

 

Poeti Maulana Jalaluddin Rumi ishte një poet Persian, një shejh islam dhe një sufi mistik. Urtësia e tij ka kaluar të gjithë kufijtë qysh nga shekulli i XII-të.

Shumë nga ne keni dëgjuar për fjalët e këtij poeti në një pikë të jetës sonë. Ai ishte një mjeshtër spiritual dhe një poet që la ndikim të madh. Mençuria e tij asnjëherë nuk kishte kufizuar nga barrierat nacionale apo kulturore. Një këndvështrim i tillë si i Rumit për botën është shumë i rëndësishëm për ne në këto kohëra të urrejtjes dhe luftërave që po mbizotërojnë.

Disa nga thëniet më të njohura të Rumit që na tregojnë rëndësinë e ekzistencës dhe na japin një botëkuptim plot pozitivitet janë:

 1. “Ajo që ti kërkon, po të kërkon ty”

 2. “Detyra jote nuk është të kërkosh dashurinë, por të largosh gjithë kufijtë që keni ndërtuar drejt saj.”

 3. “Mos u anko. Çdo gjë që keni humbur, vjen në një formë tjetër tek ju.”

 4. “Dje isha i mençur, dhe doja të ndryshoja botën. Sot jam përplot urtësi, dhe do të ndryshoj vetën time.”

 5. “Fjalët janë pretekst. Është lidhja e brendshme ajo që e tërheq një person te tjetri, jo fjalët”

 6. “Mos u kënaq me histori, se si gjërat kanë shkuar për të tjerët. Zbulojeni mitin tuaj.”

 7. “Çdo gjë e bukur dhe e dashur është bërë për atë që e sheh.”

 8. “E vetmja bukuri që zgjatë është bukuria e zemrës”

 9. “Ngrit fjalët, jo zërin. Shiu është ai që rritë lulet, jo vetëtima.”

 10. “Dhimbjet që ke ndjerë janë lajmëtar, dëgjoj ata.”

 11. “Zemra  jote është sa oqeani. Shko sa më poshtë për të gjetur veten.”

 12. “Duhet të vazhdoni ta thyeni zemrën tuaj deri sa të hapet.”
 13. “Dua të këndoj siç këndojnë zogjtë, duke mos u brengosur kush më dëgjon ose çfarë mendojnë tjerët”

14.“Përse vazhdoni të qëndroni në burg kur dera është krejtësisht e hapur?”