473a308c7979e3ad622a14fb642a9ca7

FRAGMENT NGA QERBELAJA – “Poezi të Shpirtit- Poemes de Lames“

Spread the love

 

Pjesë e marrë nga libri me poezi të përzgjedhura të Naim Frashërit; “Poezi të Shpirtit- Poemes de Lames“ përkthyer në frëngjisht nga artisti etnomuzikologu Prof. Enris Qinami.

 

FRAGMENT NGA QERBELAJA (1)

Urdhëro, Zot’ i vërtetë!
e më dërgo tatëpjetë
engjëllinë krah-zjartë,
fjalë-ëmbl’ e këmbë-artë.
Do të këndonj urtësinë,
e do të rrëfenj Alinë,
edhe fëmijën’ e tija,
t’ i mësojnë njerëzija,
të nxjerr një pikë nga deti,
një druthezë nga rremeti,
e të tregonj trimërinë,
dhe durimn’ e njerëzinë,
pa të them dhe Qerbelanë,
edhe zotërinjtë t’anë.

………

FRAGMENTS DE QERBELA (1)

Dévoile-toi, Dieu le Vrai,
ne me laisse pas en retrait,
l’ange paré d’ailes de feu,
aux mots doux, au bons vœux.
Je chanterai la sagesse,
à imam Ali je m’adresse,
et raconterais sa progéniture,
amāna* aux générations futures,
afin d’extraire une goutte de la mer,
d’éclaircir ce brouhaha amèr,
faire preuve de patience et de bravoure,
afin que l’humanité savoure,
ja vais vous conter l’histoire de Kerbala,
l’histoire de la descendance de l’envoyé d’Allah.