49. Ilaçi shërues

ILAÇI SHËRUES NGA NËNA NAXHIJE

Spread the love

Nëna Naxhije kishte dy vite që nuk kishte ecur me këmbët e saj. Mjekët i kishin caktuar diagnozën duke i thënë se vuante nga mungesa e yndyrës në gju apo lëngut sinovial siç njihet ndryshe në terminologjinë mjekësore. Asaj i preferuan operacion që nuk jepte shumë shpresë se do të mund te ecte si më parë.

Edhe pas marrjes së shumë ilaçeve farmaceutike, ajo vazhdonte të kishte dhimbje të vazhdueshme.

Një ditë kishte biseduar me një shoqe të saj nga Stambolli e cila ia kishte treguar recetën e një ilaçi popullor. Receta ishte mjaft e lehtë për t’u përgatitur, vetëm duhej të merrej palca nga eshtrat e kafshëve në mishtore dhe disa fletë jeshile të lakrës si dhe një foli najloni të hollë ngjitës.

Eshtrat duke thyer për midisi dhe duhet nxjerr palcën apo yndyrën, këtë yndyrë shumë pak duhet ngrohur sa të shkrihet masa të bëhet si krem, pastaj ky krem nga yndyra vendoset ne fletën e lakrës dhe kjo fletë lakre e lyer me një shtesë yndyre, vendoset në gjunjë, apo shpinë ne shtyllën kurrizore dhe mbështillet me najlon streq, pra najlon i hollë elastik që ngjitet përreth belit apo gjurit. Kjo fletë e lakrës e ngjitur për gjunjë, apo për shtyllë kurrizore duhet të rrijë e ngjitur për trupi 2 deri tre ditë.
Ky proces vazhdon më se një muaj rresht pa ndërprerë duke përgatitur çdo dy apo tre ditë fleta të reja të lakrës jeshile të lyera me yndyrë apo palcë të eshtrave të kafshëve si lopës, viçit, deles etj.

Ky ilaç popullor bëri mrekulli tek gjunjët e nënës Naxhije sepse ajo tani ec me shumë lehtësi, pa dhimbje dhe mbi të gjitha nëna Naxhije shpëtoi nga operacioni i cili nuk i jepte shumë shpresë se mund të ecte si më parë.

Pas disa përdorimeve ajo kishte filluar të ecte dhe menjëherë kishte bërë vizitë të mjeku. Ai ishte befasuar nga gjendja e saj e mrekullueshme sepse kishte ardhur me këmbët e veta vetëm për t’ia treguar gjendjen e saj të mrekullueshme dhe te gëzueshme.
There are 24 comments

Add yours

Post a new comment