Berliner_kongress

KONGRESI I BERLINIT (1878) NDËRROI FIZIONOMINË E BALLKANIT

Spread the love

Prof. Nuredin AHMEDI

Civilizimi perëndimor arriti ta zëvendësojë qytetërimin islam në Ballkan, atëherë kur fuqitë perëndimore të udhëhequra nga Austro-Hungaria dëbuan Perandorinë Osmane nga Gadishulli. Këtë sukses civilizimi perëndimor evropian e arriti në saje të Austrohungarisë të cilën e kishin edhe fuqi edhe mjet, ndërsa nga ana tjetër vetë Austrohungaria ishte bartëse e kulturës evropiane, e cila dukshëm ndikoi edhe në modelin e jetesës në këto anë. Suksesin më të madh Austrohungaria e arriti duke e përdorur aparatin shtetëror, kuptohet krahas metodave tjera që përdorte, gjithashtu edhe shkolla ka qenë mjet tejet i fortë e cila ndikoi në zmbrapsjen e jetesës tradicionale islame të popullatës së këtyre trevave.

Që më 1878 kur Austrohungaria e pushtoi një pjesë të Gadishullit, sistemi i ri shkollor në qendër të vëmendjes e kishte të përqendruar theksin veçse te kultura e ashtuquajtur “evrocentrizëm”, duke i nënçmuar dhe zhvlerësuar të gjitha zhvillimet e kulturave të arritura gjatë shekujve që përfaqësoheshin nga popujt e Gadishullit.

Modifikimi i këtij lloji në këto kushte të jo të barabarta në aspektin kombëtar u vërejt më vonë në Jugosllavinë e Vjetër. Duke u bërë zhvlerësimi dhe përçmimi i traditave tjera, si rrjedhojë doli në skenë reagimi i muslimanëve ndaj shkollave që përfaqësoheshin nga Austrohungaria. Këtu duhet theksuar se po në këtë aspect (revoltues) reaguan bile edhe serbët e Bosnjës, por këta, prapëseprapë nuk e mënjanuan shkollimin austrohungarez. Ndërsa sa u përket mektebeve, ato
qenë të ndaluar në vitin 1918 sipas ligjit të atëhershëm të Jugosllavisë së Vjetër.

Sistemi i shkollimit që u vendos pas okupimit austrohungarez solli kahje dhe botëkuptime të reja, të cilat dukshëm dalloheshin nga ato të vendit-tradicionale. Për të arritur më tepër sukses, civilizimi krishterë evropian solli me vete edhe mjetet e informimit (në fillim propagandën e bënte përmes shtypit, ndërsa më pastaj nëpërmjet valëve të radios e televizorit), gjë që kjo ndikoi në zhvillimin e këtij civilizimi.

Në këto kohëra të vështira e të stuhishme popullata muslimane e Ballkanit mbeti jetime, ngase halifati (Institucioni më i lartë islam) u shkatërrua dhe u suprimua nga Mustafa Qemal Ataturku (1923-1924), i cili ishte mjet i Perëndimit për të shkatërruar muslimanët dhe gjithashtu edhe armik i përbetuar i Islamit (kjo për vetë faktin se vetë ai (Ataturku) e kishte prejardhjen nga një fis çifut i quajtur Dunme.

Siç shihet civilizimi perëndimor nuk kursente asgjë, vetëm e vetëm t’ia arrinte qëllimit final – dominimit në skenën botërore. Ndaj, bota evro-krishtere duke pasur në dorë mjetet me anë të të cilave arrinte ta bindë popullatën, në njërën anë dhe duke turbulluar çështjet kombëtare të popujve të Ballkanit dhe duke ua nënçmuar vlerat kulturore nga ana tjetër, arriti të bëhet superfuqi dhe të dominojë në çdo aspekt. E gjithë kjo bëri që muslimanët të jenë të humbur.

Mirëpo, përkundër gjithë kësaj ata edhe më tej mundoheshin me mish e me shpirt ta ruajnë traditën, identitetin dhe vlerat e tyre fetare. Por, fatkeqësisht, nga dita në ditë popullata muslimane filloi të pasivizohet, pasivizimi ky që mjerisht u kushtoi atyre shumë shtrenjtë, dhe koncepti i të menduarit evropiançe u fut në çdo pore të jetës së muslimanëve. Është interesant fakti se fill pas okupimit Austrohungarez, muslimanët e këtyre trevave nuk i ndiqnin shkollat e qeverisë, kjo për atë se ata ishin me karakter të krishterë. (Këtu sa për ilustrim po japim të dhënën historike se në gjimnazin e Sarajevës që filloi së punuari më 1879, prej 42 nxënësve sa kishte të regjistruar, musliman ishte vetëm një). Kjo assesi nuk do të thotë se popullata muslimane nuk dëshironte shkollim, përkundrazi, madje botërisht dihet se para Kongresit të
Berlinit (1878) muslimanët në përqindje ishin shumë më të shkolluar se sa të tjerët. Mirëpo ata dëshironin edhe më tej të shkolloheshin nëpër medrese (shkolla tradicionale-islame, ku mësoheshin dituri nga më të ndryshmet), e kurrsesi të shkolloheshin nëpër shkollat gjermane. (Siç i quante popullata atëherë shkollat e hapura nga Austrohungaria). Mirëpo, nga ana e saj, edhe Austrohungaria e dinte shumë mirë se çfarë dëshiron populli, ndaj edhe mori një nismë të re për
hapjen e disa medreseve të ashtuquajtura “Ruzhdije”, që nëpërmes tyre t’i realizojë qëllimet e saj, gjithë këtë arriti ta bëjë falë asaj se popullata muslimane u mashtrua nëpërmjet vetë emrit (medrese) që bartnin shkollat në fjalë. (Kësi lloj medresesh ka pasur edhe në Shkup, si “Medreseja e Madhe” e mbretit Aleksandër themeluar më 1923, nga gjiri i së cilës doli një çetë e tërë komunistash, të cilëve pikërisht popullata muslimane-shqiptare ua pa sherrin).

SHQIPËRIA ETNIKE ME ÇDO ÇMIM
Kuadri fetar-musliman duke i ditur mirë rrethanat politike të Evropës së krishterë si dhe atë se ajo do t’i shkatërrojë fizikisht dhe ideologjikisht shqiptarët, filloi t’i kundërvihet me të gjitha forcat e veta elementit komunist të brendshëm, me qëllim të një organizimi sa më të mirë e të shëndoshë të popullatës muslimane të Ballkanit në përgjithësi dhe asaj shqiptare në veçanti, kjo më së miri shihet edhe nga apeli i atdhetarit të flaktë Mulla Idriz Gjilanit: “Liria e vatanit nuk
fitohet me partia e me tarafe, me të pafe e me shkije të veshur shqiptarçe”.

Në vitin 1941 u shpartallua Jugosllavia e Versajit, kurse në Shkup vendoset pushteti i Bullgarisë fashiste-shoveniste, i cili pushtet kishte kryekëput qëndrim antishqiptar dhe antiislam, kjo për faktin se popullata shqiptare e këtyre trojeve i përkiste përkatësisë islame. Në ndërkohë Italia fashiste dhe Gjermania naziste kishte kohë që tërhiqeshin si mike ndaj shqiptarëve dhe forca çlirimtare nga robëria serbo-sllave dhe njëkohësisht ata (Italia dhe Gjermania) bënë bashkangjitjen e Kosovës dhe pjesëve lindore të saj me Shqipërinë (ëndërr kjo dhe ideal i kahmotshëm i gjeneratave të tëra), të cilat toka padrejtësisht ishin shkëputur në tryezat evropiane më 1878, 1913, andaj ky shans erdhi i mirëseardhur dhe ky rast nuk duhej lëshuar assesi. Populli menjëherë pas këtyre ndryshimeve politike u organizua dhe doli në mbrojtje të kufijve të
Shqipërisë etnike me shumë patriotë në krye, e sidomos ata më në zë, siç ishin: Mulla Idriz Gjilani, Haqif Tetova, Hysen Tërpeza, e shumë e shumë të tjerë që dijtën të luftojnë kundër sllavëve shqiptarë e aleatëve të tyre komunistë-shqiptarë (u thënçim shqiptarë), të cilët (komunista) luftuan në dëm të popullit të vet e siç thoshte Hysen Tërpeza: “Na kemi bë lojën e huej”, dhe mu për këtë Mulla Idriz Gjilani u apelonte bashkëkombasve të vet: “Më të parin që krijoi Zoti ishte arsyeja – ka thënë Pejgamberi…” dhe vazhdonte, “…pra, edhe bashkimi i Shqipërisë sot të copëtuar prej italianëve, gjermanëve dhe bullgarëve është i arsyeshëm dhe i domosdoshëm”. I thërriste shokët, bashkëveprimtarët që ta përkrahin në ide duke i urdhëruar me ajete nga Kur’ani: “Bëhuni shtylla të drejtësisë, mbrojtës të së vërtetës, qoftë edhe në dëmin
tuaj!”

Mulla Idrizi shpesh thoshte: “Kemi tre fe, por kemi vetëm një atdhe të përbashkët, një gjak vëllazëror, një gjuhë, një diell e një Zot. Detyrë mbi detyra kemi bashkimin dhe mbrojtjen e atdheut”. Armiqt e popullit tonë ishin të shumtë, por më të rrezikshëm ishin komunistat-shqiptarë, ja çka thotë komunisti i madh Fadil Hoxha për krerët e popullit e sidomos për atdhetarin Mulla Idrizin: “Mulla Idrizi ka autoritet të madh në popull dhe po u tërheq ai nga kufiri, Kosova do të çlirohet pa luftë vëllavrasëse…!” Ndërsa pikërisht ky (Fadil Hoxha) ishte ai që na dorëzoi te dora sllavëve… Fadil Hoxha thoshte ashtu për Mulla Idrizin se ai ishte ai burrë që kurrë nuk ka ndodhur që t’ia kthejë shpinën armikut. Ai ishte shkëmb me emër që nuk lëkundej, ai ishte i shenjtë i popullit – kështu thoshte patrioti kapiten Shefqet Bylykbashi për Mulla Idrizin.
Kapiteni Shefqet Bylykbashi, një burrë me virtyte të larta e atdhetar, në mesin e shumë porosive kishte lënë edhe këtë porosi në notesin e Dr. Muhamet Pirrakut më 25 korrik 1967:

“Biri im, unë nuk pata fatin të bëhem historian i luftërave historike për atdhe, po shkoj me shpresë se për ju do të vijnë pranvera më të mira… Amanet për Mulla Idrizin. Shko përgjatë kufirit shqiptaro-serb të vitit 1878 dhe të vitit 1944 dhe thirr: Oooo Mulla Idriz…! Të gjitha majet e maleve, të gjitha karakolat, të gjitha lagjet e fushat, të gjitha shtëpitë dhe të gjitha xhamitë e edhe vorret kanë për t’u përgjigjur! Oooo hojaaa…! Po. Ai ishte i shenjti i kombit dhe nuk e kapte as plumbi edhe kur i kalonte nëpër xhybe e jelek! Kurrë nuk binte pas pusisë; shtynte me pushkë në dorë në ballë të betejës, dhe me një dorë pushjën e me një dorë Kur’anin, Mulla Idrizi thoshte: “Shehid bëhet vetëm ai që ka fatin të goditet nga ana e përparme në ballë!…”

Sabit Rexhepi me të drejtë thoshte: “Zëri i tij, kënga dhe shehadeti forcuan dhe përforcuan guximin dhe kurajën e luftëtarëve ushtarë vullnetarë…!”

Pra, këta ishin ata burra që i dolën përpara Kongresit të Berlinit i cili ia ndryshoi fizionominë Ballkanit dhe mu për këtë Mulla Idriz Gjilani e la këtë amanet: “O burra, aman, të na dëgjoni fjalën! Përsëritja e gabimeve ka përgjegjësi para historisë, zjarrit t’i përgjigjemi me zjarr, e dekës me dekë…”

Krahas gjithë luftërave që zhvilloi populli, më në fund kur u bindën se komunistët-shqiptarë po ia dorëzojnë Shqipërinë Serbisë dhe duke mos dashur që gjaku të derdhet mes shqiptarëve, tokat arbërore sërish ranë nën okupimin sllav, okupim ky që e torrturoi aq shumë këtë popull sa që nuk dihet sa, në të vërtetë, u therën, sa masakruan, e sa e sa u shpërngulën nga trojet shqiptare etnike për në viset e Anadollit të Turqisë dhe gjetkë nëpër botë. Ky popull liridashës këtë dhuratë e pati nga Evropa e krishterë (“kjo kurva e motit” – siç do të thoshte Gjergj Fishta), e cila mjerisht edhe sot e kësaj dite po vazhdon politikën e saj satanike ndaj popullit më të vjetër të Kontinentit… 
There are 1,179 comments

Add yours
 1. Знакизапрет

  [url=https://zapreshhajushhie-znaki.ru/]Запрещающие знаки[/url]

  Воспрещающие знаки используются для этого, чтоб завести пристроенные ограничения (запреты) бега равным образом отменить часть ранее введенные запреты.
  Запрещающие знаки

 2. RobertSmase

  mexican border pharmacies shipping to usa [url=https://mexicopharm.pro/#]mexican drugstore online[/url] mexican drugstore online

 3. RobertSmase

  canadian pharmacy no scripts [url=https://canadapharm.pro/#]best canadian pharmacy to order from[/url] canadian pharmacy prices

 4. RobertSmase

  buying prescription drugs in mexico online [url=https://mexicopharm.pro/#]buying prescription drugs in mexico online[/url] mexican pharmaceuticals online

 5. RobertSmase

  world pharmacy india [url=http://indiapharm.pro/#]rx pharmacy india[/url] india pharmacy

 6. RobertSmase

  п»їbest mexican online pharmacies [url=http://mexicopharm.pro/#]buying prescription drugs in mexico[/url] п»їbest mexican online pharmacies

 7. Дизайн

  [url=https://interiordesignideas.ru/]Идеи дизайна интерьера[/url]

  Я уже представляли фото обворожительных лестниц в течение интерьере. Ща алкаем порекомендовать вам следующую подборку примечательных лестниц
  Идеи дизайна интерьера

 8. сервистелеком

  [url=https://opticheskie-reflektometry.ru/]Сервис Телеком[/url]

  ООО «Cервис Телеком» — лицензированный оператор связи, специализирующийся сверху предоставлении телефонной узы для юридических равно физических лиц. Услуги компашки нацелены на яркий, средний равным образом малый бизнес.
  Сервис Телеком

 9. stola

  Gemini is well suited for crypto traders of any skill level. The platform is packed to the brim with scores of features, like its unique Gemini Earn program for earning interest on crypto holdings and the Gemini Credit Card. Another major plus is Gemini is available in all 50 states, and the company says it has a strong commitment to meeting all U.S. regulatory compliance requirements. You may know Robinhood for its slick trading app for stocks, options and ETFs, but it’s also expanded into cryptocurrencies. Plus, it brings its no-commission structure to the crypto world. Although trading may look free, Robinhood charges a spread markup rather than a direct commission, meaning that the costs are built into a coin’s buy or sell price. You can get started almost immediately with Robinhood’s instant transfer feature, so it’s just download and go.
  http://ohanataxi.com/us/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=6480
  Some cryptocurrencies are inherently inflationary, meaning the number of coins in circulation rises over time. New cryptocurrencies can be mined into existence – that’s how Bitcoin works – or issued to proof-of-stake validators. If you want to mine Dogecoin, you can do it in two ways. The first method is solo mining, which means that you set up the mining process yourself and handle everything. The second option is pool mining, where you combine computing power with other Dogecoin miners, and each participant shares the block reward. At the time of writing, SafeMoon Inu is trading at $0.000018 with a market cap of $18.5 million. There are a total of 1 trillion SMI in circulation, with a total and max supply of 1 trillion SMI. SMI is an ERC-20 token and can be purchased on Uniswap. XRP, too, has deflationary mechanics – the token is burned to pay for transactions. But in 2017, Ripple, the company that manages XRP, placed tens of billions of XRP in escrow to prevent a market dump. It periodically releases them into the market, thereby increasing the circulating supply. Messari notes, “At the current burn rate, it would take 20 years for the XRP Ledger to burn what is distributed by Ripple and its founders every day.”

 10. Шкафы

  [url=https://kupit-shkaf-kupe-moskva1.ru/]Шкафы-купе купить[/url]

  Мебельная фотофабрика проектирует а также производит шкафы-купе в течение Столице по личным размерам для квартирных а также офисных помещений.
  Шкафы-купе купить

 11. LarryFoumn

  amoxicillin online without prescription: [url=http://amoxicillins.com/#]amoxicillin 200 mg tablet[/url] canadian pharmacy amoxicillin

 12. LarryFoumn

  online ed pills [url=https://cheapestedpills.com/#]best ed pills non prescription[/url] ed dysfunction treatment

 13. Preis für triamcinolone 4 mg-Schlafmittel erfragen

  I’ve been exploring for a little for any high quality articles or
  weblog posts on this sort of house . Exploring in Yahoo I finally stumbled
  upon this web site. Reading this information So i’m happy to convey that I have an incredibly good uncanny feeling I
  came upon exactly what I needed. I so much surely will make
  sure to don?t fail to remember this web site and give it a glance on a continuing basis.

 14. LarryFoumn

  azithromycin amoxicillin: [url=https://amoxicillins.com/#]amoxicillin 500 mg online[/url] order amoxicillin online

 15. JameslAr

  how to get mobic without a prescription [url=https://mobic.store/#]buy cheap mobic without insurance[/url] where to get generic mobic no prescription

 16. waar glimepiride kopen in Frankrijk

  First off I want to say fantastic blog! I had a quick question that
  I’d like to ask if you don’t mind. I was interested
  to find out how you center yourself and clear your head before writing.
  I have had a difficult time clearing my mind in getting my ideas out.
  I do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally lost just trying to figure out
  how to begin. Any suggestions or hints? Many thanks!

 17. MichaelrhymN

  zithromax online [url=https://azithromycin.men/#]zithromax coupon[/url] zithromax 500mg over the counter

 18. Robin

  Hi, I do believe this is a great website. I stumbledupon it 😉 I may come back once again since i have bookmarked it.
  Money and freedom is the best way to change,
  may you be rich and continue to help others.

 19. mashinydljaochistkizerna

  [url=https://mashinydljaochistkizerna.dp.ua/sale/]mashinydljaochistkizerna.dp.ua/sale/[/url]

  Электросепаратор чтобы семени відокремлює пил, зернові оболонки, букваізні домішки, оскільки їх аеродинамічні ознаки наідрізняються в течениеід приведенкаів зерна.
  mashinydljaochistkizerna.dp.ua/proekt/separator-zerna-sad-zernoochistka/

 20. Randall

  Currently it looks like Drupal is the top blogging platform out there right now.
  (from what I’ve read) Is that what you’re using on your
  blog?

 21. psymn

  To redeem this offer, enter the code CASINOBONUSCA in the Casino Bonuses page. You will then get 50 spins on Candy Monsta, each worth C$0.20 per spin. This depends entirely on the offer that you are claiming. It is common to receive up to 50 no deposit free spins Canada, for example. Some casinos may offer even more but remember that free spins bonuses are not meant to be big offers. They’re more of a risk-free introduction to the casino. People who sign up their free account at Joo Casino can now enjoy 50 free spins on either King of Slots or Theme Park: Tickets or Fortune. Both these (mobile) slot games are popular video slots developed by NetEnt. In order to get your free spins all you have to do is register a free account. There is no deposit required to enjoy this bonus. All winnings you enjoy during your free spins will be added to your bonus balance. You can use this balance to try out other (NetEnt) games in the casino.
  http://dms-korea.com/g5/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=27240
  It’s difficult to practice card counting in free online blackjack games. This is due to the use of random number generators (RNGs) that constantly shuffle the deck. One opportunity you do have to count cards online is with live dealer blackjack games, where are real dealer is using a real deck of 52 cards via a video stream. However, this variant of the game is rarely available for free play. Bilang karagdagan sa isang iba’t ibang mga laro ng isport, nagbibigay kami ng mga laro sa computer, virtual na laro at Poker. Ang isang hanay ng mga kagiliw-giliw na mga online na laro ay pinili nang maingat upang magdala ng kasiyahan para sa aming mga manlalaro. Ang mga manlalaro ay pinaglingkuran ng aming kabataan, nakatuon 24 7 koponan ng serbisyo sa customer at gumawa kami ng isang malaking pangako ng katotohanan ng resulta ng laro na hindi kinokontrol ng mga nakumpleto.

 22. comprar cetirizine en línea sin receta

  Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to
  your webpage? My website is in the very same area of
  interest as yours and my users would really benefit from some of the information you provide here.
  Please let me know if this alright with you. Thank you!

 23. полуавтомат

  [url=https://svarochnyj-apparat-poluavtomat.ru/]сварочный полуавтомат[/url]

  Приобрести Сварочные полуавтоматы – свыше 1196 продуктов по цене через 1200 рублев вместе с быстрой равным образом даровой доставкой в течение 690+ маркетом и гарантией числом и стар и млад Стране россии: …
  сварочный полуавтомат

 24. Medikamente online verfügbar

  Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the web the
  simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they
  just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top
  and also defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal.
  Will likely be back to get more. Thanks

 25. xbetojonis

  [url=https://1xbetojonis.com/]1xbetojonis.com[/url]

  1xBet online is the most popular bookmaker and casino in India, with above 400000+ nimble users. Sign up today and start fetching! Manipulate promo cypher 1X1WIN to …
  1xbetojonis.com

 26. nab

  We read every piece of feedback, and take your input very seriously. 4. Add crypto to your wallet. Some cold wallets have features that help you buy crypto and load it onto your device for offline storage. Using your wallet address, you can also migrate tokens from an exchange or another existing wallet. Exodus cryptocurrency wallet is a non-custodial wallet that can be used for store crypto assets like cryptocurrencies, NFTs etc., buy and sell cryptocurrency, perform staking and earn passive income, and even swap one cryptocurrency with other currency – all through the application. Zengo is the first Web3 wallet with no private key vulnerability, secured by encrypted biometrics. While this technology has been used by billion-dollar institutions for years, Zengo is the 1st wallet to offer these advanced security features as a crypto wallet. Millions of dollars of NFTs have been lost or stolen because of private key mismanagement. With no private key to lose or steal, Zengo’s wallet removes the main vulnerability leading to NFT theft – a hacker’s worst nightmare.
  http://sylc.co.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=113857
  17:48 The idea is that when prices are high, you can afford less of the asset. But when prices are low, you can afford more. When the market recovers, you benefit from having bought more shares at the lower price. Please note that using this strategy will not always result in a profit or necessarily protect you from falling prices. With that in mind, our Ethereum price prediction expects an Ethereum price of $3,200 by the end of 2024. I thought the charts were very straightforward. The “Day of Year” chart isn’t showing the price, it’s showing the change in price through the year based on historical data. So May is historically the best month for ETH, and it gets volatile towards the end of the year. The y-axis is the average dollar value change across the year.

 27. Jefferyknorp

  pharmacies in canada [url=http://interpharm.pro/#]ordering prescription drugs from canada[/url] online drugs without prescription

 28. камины

  [url=https://kaminy-kupit-spb.ru/]Камины в Санкт-Петербурге[/url]

  Наша компания призывает широченный асортимент разных внешностей каминов для Ваших жилищ равно дач. У нас Ваша милость улучите дровяные а также металлические камины, печи, каминные топки, облицовки (а) также дымоходы, а так ну шиздец нужное для монтажа камина.
  Камины в Санкт-Петербурге

 29. informeer naar de prijs van donaren met doktersvoorschrift in Nederland

  hey there and thank you for your info – I have definitely picked up something new from
  right here. I did however expertise some technical points using this
  website, since I experienced to reload the site lots of times previous to I could get it to load properly.

  I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining,
  but slow loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high quality
  score if ads and marketing with Adwords. Well I’m adding
  this RSS to my email and could look out for much more of your respective
  fascinating content. Ensure that you update this again very soon.

 30. Nederland

  fantastic submit, very informative. I wonder why the opposite
  specialists of this sector do not notice this.

  You should proceed your writing. I am confident, you’ve a huge readers’ base already!

 31. Nug

  Sim, é possível aliar o seu hobby por jogos com a possibilidade de faturar em Real. No entanto, é sempre bom ter cautela, porque você pode também perder o dinheiro que apostou. Oferece probabilidades competitivas em todos os mercados esportivos e jogos de cassino. Isso significa que os usuários têm a oportunidade de ganhar muito enquanto desfrutam de uma variedade de opções de apostas. As probabilidades são atualizadas regularmente para garantir que os usuários obtenham o melhor valor possível para suas apostas. O slot online JetX é uma experiência moderna de “crash game,” oferecendo a oportunidade de ganhar até 30.000 euros. Para maximizar suas chances de sucesso e alcançar vitórias substanciais, siga as estratégias compartilhadas aqui. Antes de aplicá-las com dinheiro real, teste-as na versão de demonstração do Jet X.
  http://iot.ttu.edu.tw/forums/user/suprusttarmi1985/
  O calendário do futebol em 2023 está repleto de jogos por todo o mundo e terá futebol na TV hoje ( ) para os amantes do esporte nesta quinta (14 09). Confira os jogos que serão exibidas para o território brasileiro. Confira a agenda de jogos desta quinta () Brasileirão Série A Série B – Campeonato Brasileiro Uma das principais diferenças entre as casas de apostas esportivas e jogos de cassino online é a possibilidade de contar com promoções especiais, como os bônus sem depósito. A casa de apostas KTO é uma casa de apostas online licenciada pelo governo de Curaçao. Isso significa que a casa de jogos segue a legislação internacional atual e protege os direitos e deveres dos jogadores com regras claras e simples. Por falar em simplicidade, o site da casa de apostas possui um design agradável e totalmente amigável ao usuário. Ou seja, do cadastro ao saque, a KTO se destaca no mercado de apostas pela facilidade de uso, ainda mais para novos apostadores.

 32. Felixkes

  zithromax order online uk [url=https://azithromycinotc.store/#]buy Z-Pak online[/url] where can i purchase zithromax online

 33. CharlesStype

  mexican mail order pharmacies [url=http://mexicanpharmacy.site/#]mexican online pharmacy[/url] mexican pharmaceuticals online

 34. MarioAroky

  A seamless fusion of local care with international expertise. https://mexicanpharmonline.com/# medicine in mexico pharmacies
  п»їbest mexican online pharmacies [url=https://mexicanpharmonline.shop/#]mexico drug stores pharmacies[/url] best online pharmacies in mexico

 35. sambarenu te koop in Nederland

  Simply wish to say your article is as astounding. The clearness in your put up is just
  great and that i can suppose you are a professional in this subject.

  Fine along with your permission allow me to snatch your RSS feed to stay
  updated with drawing close post. Thank you a million and
  please keep up the enjoyable work.

 36. BVZ_Moskva_m

  Скоростроительные здания: финансовая польза в каждой составляющей!
  В современной реальности, где время равно деньгам, сооружения с быстрым монтажем стали решением, спасающим для компаний. Эти новаторские строения включают в себя высокую надежность, экономичное использование ресурсов и ускоренную установку, что сделало их оптимальным решением для разнообразных коммерческих задач.
  [url=https://bystrovozvodimye-zdanija-moskva.ru/]Строительство легковозводимых зданий[/url]
  1. Ускоренная установка: Секунды – определяющие финансовые ресурсы в коммерции, и быстровозводимые здания позволяют существенно сократить сроки строительства. Это особенно востребовано в случаях, когда срочно нужно начать бизнес и начать получать доход.
  2. Экономия: За счет улучшения производственных процедур элементов и сборки на объекте, цена скоростроительных зданий часто оказывается ниже, по сопоставлению с обыденными строительными проектами. Это предоставляет шанс сократить издержки и достичь большей доходности инвестиций.
  Подробнее на [url=https://xn--73-6kchjy.xn--p1ai/]www.scholding.ru[/url]
  В заключение, объекты быстрого возвода – это первоклассное решение для коммерческих проектов. Они сочетают в себе эффективное строительство, экономическую эффективность и высокую прочность, что позволяет им идеальным выбором для предпринимательских начинаний, готовых начать прибыльное дело и извлекать прибыль. Не упустите возможность сократить издержки и сэкономить время, прекрасно себя показавшие быстровозводимые сооружения для ваших будущих проектов!

 37. BVZ_Moskva_M

  Экспресс-строения здания: финансовая выгода в каждом блоке!
  В нынешней эпохе, где минуты – капитал, скоростройки стали истинным спасением для фирм. Эти современные сооружения включают в себя повышенную прочность, эффективное расходование средств и быстрый монтаж, что обуславливает их отличным выбором для бизнес-проектов разных масштабов.
  [url=https://bystrovozvodimye-zdanija-moskva.ru/]Быстровозводимые здания[/url]
  1. Срочное строительство: Часы – ключевой момент в коммерции, и объекты быстрого монтажа позволяют существенно уменьшить временные рамки строительства. Это преимущественно важно в условиях, когда актуально быстро начать вести дело и начать прибыльное ведение бизнеса.
  2. Экономия средств: За счет оптимизации процессов производства элементов и сборки на месте, экономические затраты на моментальные строения часто приходит вниз, по сравнению с обычными строительными задачами. Это предоставляет шанс сократить издержки и обеспечить более высокую рентабельность вложений.
  Подробнее на [url=https://xn--73-6kchjy.xn--p1ai/]http://www.scholding.ru/[/url]
  В заключение, скоро возводимые строения – это первоклассное решение для бизнес-мероприятий. Они обладают быстроту монтажа, экономичность и надежные характеристики, что позволяет им отличным выбором для предприятий, ориентированных на оперативный бизнес-старт и гарантировать прибыль. Не упустите возможность сэкономить время и средства, оптимальные моментальные сооружения для вашего следующего делового мероприятия!

 38. NormanDuh

  sildenafil oral jelly 100mg kamagra [url=https://kamagra.icu/#]sildenafil oral jelly 100mg kamagra[/url] super kamagra

 39. NormanDuh

  over the counter sildenafil [url=https://viagra.eus/#]Cheapest Sildenafil online[/url] Cheap generic Viagra online

 40. NormanDuh

  Buy generic 100mg Viagra online [url=https://viagra.eus/#]sildenafil over the counter[/url] Buy Viagra online cheap

 41. Robertbib

  medication from mexico pharmacy: mexican pharmaceuticals online – mexican pharmaceuticals online mexicanpharmacy.company
  mexican drugstore online [url=https://mexicanpharmacy.company/#]mexican mail order pharmacies[/url] pharmacies in mexico that ship to usa mexicanpharmacy.company

 42. beclomethasone prijs in België

  Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative.
  I’m gonna watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future.

  Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 43. Robertbib

  mexican mail order pharmacies: buying from online mexican pharmacy – pharmacies in mexico that ship to usa mexicanpharmacy.company
  purple pharmacy mexico price list [url=http://mexicanpharmacy.company/#]mexican border pharmacies shipping to usa[/url] mexican border pharmacies shipping to usa mexicanpharmacy.company

 44. Moshenap

  http://indiapharm.guru/# п»їlegitimate online pharmacies india
  ed meds online without doctor prescription [url=https://withoutprescription.guru/#]prescription meds without the prescriptions[/url] prescription drugs canada buy online

 45. Moshenap

  https://mexicopharm.shop/# mexican online pharmacies prescription drugs
  legal to buy prescription drugs from canada [url=http://withoutprescription.guru/#]real viagra without a doctor prescription usa[/url] buy cheap prescription drugs online

 46. RichardCed

  tadalafil 20 mg best price [url=http://tadalafil.trade/#]cheap tadalafil tablets[/url] cost of tadalafil in india

 47. kondicione_ecor

  Лучшие модели кондиционеров на рынке: отзывы и рейтинги
  оборудование для кондиционеров купить [url=promyshlennye-kondicionery.ru]promyshlennye-kondicionery.ru[/url].

 48. RichardCed

  sildenafil tablets [url=http://sildenafil.win/#]sildenafil online pharmacy[/url] order sildenafil online without prescription

 49. Charleshon

  rexall pharmacy amoxicillin 500mg [url=https://amoxicillin.best/#]cheap amoxicillin[/url] buy amoxicillin 500mg online

 50. Charleshon

  cost of generic lisinopril 10 mg [url=http://lisinopril.auction/#]Buy Lisinopril 20 mg online[/url] buy 20mg lisinopril

 51. Charleshon

  ordering lisinopril without a prescription [url=http://lisinopril.auction/#]buy lisinopril online[/url] lisinopril 20mg tablets cost

 52. Charleshon

  buy generic ciprofloxacin [url=http://ciprofloxacin.men/#]ciprofloxacin generic price[/url] buy cipro online without prescription

 53. truba_ygsn

  Лучшее качество
  Полиэтиленовые трубы оптом
  полиэтилен труба [url=http://www.truba-pe.pp.ua/]http://www.truba-pe.pp.ua/[/url].

 54. EddieAgope

  se puede comprar sildenafil sin receta [url=http://sildenafilo.store/#]comprar viagra en espana[/url] viagra para hombre precio farmacias

 55. EddieAgope

  farmacia online envГ­o gratis [url=http://farmacia.best/#]farmacia online barata y fiable[/url] farmacias online seguras

 56. EddieAgope

  farmacia online 24 horas [url=https://vardenafilo.icu/#]Comprar Levitra Sin Receta En Espana[/url] farmacias online baratas

 57. KevinAxior

  Pharmacies en ligne certifiГ©es [url=https://kamagrafr.icu/#]acheter kamagra site fiable[/url] п»їpharmacie en ligne

 58. KevinAxior

  Pharmacie en ligne France [url=https://levitrafr.life/#]Levitra sans ordonnance 24h[/url] Pharmacie en ligne livraison gratuite

 59. KevinAxior

  Acheter mГ©dicaments sans ordonnance sur internet [url=http://levitrafr.life/#]levitra generique sites surs[/url] Pharmacie en ligne pas cher

 60. KevinAxior

  Pharmacie en ligne livraison 24h [url=https://cialissansordonnance.pro/#]pharmacie ouverte[/url] pharmacie ouverte

 61. extranil ohne Rezept in Deutschland finden

  With havin so much content do you ever run into any problems
  of plagorism or copyright violation? My site has a lot of
  unique content I’ve either authored myself or outsourced but it appears a
  lot of it is popping it up all over the internet without my authorization. Do
  you know any techniques to help reduce content from being stolen? I’d truly appreciate
  it.

 62. Flancy_nist

  Заказать в интернет-магазине
  Правила герметизации фланцев для труб
  Фланцы для труб купить [url=http://flancy-msk.ru]http://flancy-msk.ru[/url].

 63. encuentra lanicorl sin necesidad de receta en Lima

  Everything posted was very reasonable. But, what about this?
  suppose you typed a catchier title? I am not saying your content is not good., but what if you added something to maybe get folk’s
  attention? I mean KONGRESI I BERLINIT (1878) NDËRROI FIZIONOMINË E
  BALLKANIT | Revista Vlera is kinda boring. You could glance at Yahoo’s home page and watch how they create
  news headlines to get viewers interested. You might
  add a video or a related pic or two to get readers interested
  about everything’ve written. Just my opinion, it could make your posts a little bit more interesting.

 64. Medikamente problemlos online bestellen

  Hi there! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to
  make your site mobile friendly? My blog looks weird
  when browsing from my iphone. I’m trying to find a theme or plugin that might be
  able to fix this problem. If you have any recommendations, please share.
  With thanks!

 65. MichaelJah

  mexican pharmacy without prescription [url=http://edwithoutdoctorprescription.store/#]non prescription ed pills[/url] cialis without doctor prescription

 66. MichaelJah

  online pharmacy review [url=https://reputablepharmacies.online/#]pharcharmy online no script[/url] canadian pharmacies without prescriptions

 67. Josh

  I feel that is one of the most important information for me.

  And i am satisfied reading your article. But want to remark on some basic things, The website
  style is great, the articles is truly excellent : D.
  Excellent process, cheers

 68. Robertnox

  Acheter mГ©dicaments sans ordonnance sur internet [url=http://levitrasansordonnance.pro/#]Pharmacie en ligne livraison rapide[/url] п»їpharmacie en ligne

 69. Robertnox

  Pharmacie en ligne livraison gratuite [url=https://acheterkamagra.pro/#]achat kamagra[/url] Pharmacie en ligne sans ordonnance

 70. OliverGet

  can you get clomid without insurance [url=https://clomiphene.icu/#]where can i get generic clomid without insurance[/url] where can i get cheap clomid without insurance

 71. OliverGet

  cost cheap clomid now [url=https://clomiphene.icu/#]where to buy clomid without prescription[/url] can you buy generic clomid pill

 72. OliverGet

  where can i get prednisone over the counter [url=http://prednisonetablets.shop/#]54 prednisone[/url] prednisone 5 50mg tablet price

 73. OliverGet

  how can i get generic clomid without prescription [url=https://clomiphene.icu/#]how to get generic clomid for sale[/url] can you get clomid price