3.1

Roli i sportit në shoqëri

Spread the love

Hyrje

Sporti heqë dembelinë dhe forcon tiparet pozitive siç janë guximi, vetësakrifica dhe bën thirrje për të luftuar kundër depresionit dhe ndihmon në forcimin e vullnetit dhe gjithashtu rrit fuqinë tonë të rezistencës”.

Përtacia dhe pasojat e saj të dëmshme janë një problem serioz për shoqërinë njerëzore. Përtacia veçanërisht gjatë verës, është shumë e rrezikshme dhe e rëndë për t’u përballur me të. Shumë kundërvajtje, duke përfshirë: abuzimi i drogës, grabitje, grindjet e rrugës, devijime seksuale etj., janë shkaktuar nga përtacia dhe papunësia. Pa dyshim, Islami e ka vlerësuar punën për të parandaluar të tilla efekte negative të papunësisë. Ka shumë hadithe për këtë çështje, disa nga të cilat janë si më poshtë:

Ç’thotë Islami për punën?

Profeti i shenjtë i Islamit, Muhamedi (paqja qoftë mbi të dhe familjen e tij) ka thënë:

 • Zoti akuzon çdokënd që keqpërdor të tjerët dhe vë barra (ekonomike) mbi shpatullat e të tjerëve”.

Kurse Hazret Imam Aliu (paqja qoftë mbi të) thotë:

 • Zoti i Plotfuqishëm e çmon një burrë/grua të suksesshme, që ka një profesion të caktuar”.

Pa dyshim duke gjeneruar vende të reja pune për të papunët dhe të rinjtë e papunë, duhet të ketë prioritet për të gjitha vendet, megjithatë a është e mundur për të krijuar punë për të gjithë njerëzit në të njëjtën kohë, veçanërisht për adoleshentët dhe të rinjtë?! Çka duhet të bëjmë nëse nuk është e mundur? A ka ndikim organizimi i aktiviteteve të shëndetshme në parandalimin e këtyre devijimeve?

Sporti dhe përgatitja fizike

Sporti është një nga aktivitetet më të dobishme dhe më të suksesshme që mund të ju ofrohet falas adoleshentëve dhe të rinjve. Sporti heqë dembelinë dhe forcon tiparet pozitive siç janë guximi, vetësakrifica dhe bënë thirrje për të luftuar kundër depresionit dhe ndihmon në forcimin e vullnetit dhe gjithashtu rrit fuqinë tonë të rezistencës.

Pushteti i lartë fizik i forcave ushtarake dhe parciale ka qenë gjithmonë i rëndësishëm si në kohët e kaluara kur njerëzit luftuan me armë të ftohta, si dhe në kohët e sotme kur luftërat janë të shoqëruara me armë moderne. Ushtrimet fizike përbëjnë një pjesë të madhe dhe të rëndësishme në trajnimet ushtarake, veçanërisht në trajnime të caktuara për komandat dhe forcat speciale. Në përgjithësi është e njohur se njerëzit e dobët në forcë fizike nuk mund të regjistrohen në ushtri madje ata janë të liruar nga shërbimi ushtarak. Sporti është dukshëm i dobishëm në rritjen e forcës fizike, zhvillimin mendor, njerëzit që bëjnë stërvitje janë dukshëm më të shëndetshëm dhe jetojnë më gjatë se të tjerët.

Qenia njerëzore është e lindur me instinkte duke përfshirë edhe konkurrencën. Nëse garat sportive mbahen në kushte të shëndetshme atëherë instinktet janë përmbushur si duhet, por në qoftë se ato nuk janë kontrolluara dhe të drejtuara në kahje të drejtë, ato mund të jenë të rrezikshme dhe problematike për njeriun dhe shoqërinë. Sporti e rrit kapacitetin njerëzor për të kryer më lehtë punët dhe detyrimet ditore. Madje edhe obligimet fetare si, namazi, haxhi, dhe xhihadi kërkojnë një trup të shëndetshëm dhe të fuqishëm.

Qenia njerëzore instinktivisht është krijesë sociale që kërkon shoqëri nga të tjerët. Ky instinkt mund të plotësohet edhe nëpërmjet sportit. Ushtrimet gjithashtu mund të na ndihmojnë në arritjen e shumë vlerave shoqërore, duke përfshirë: punën grupore, besnikërinë dhe korrektësinë. Një mjedis intim (për femra, ku femrat mund të zhvillojnë sportin më lirë) dhe i shëndetshëm sportiv është një mundësi e duhur për të zhvilluar marrëdhëniet njerëzore dhe shoqërore. Të ushtruarit e bën dinamikën njerëzore, lëvizja dhe dinamizmi janë jetësore për rritje veçanërisht te fëmijët. Janë edhe të tjera përparësi në sport dhe në ushtrime fizike që kanë nevojë për studim dhe hulumtim mbi këtë çështje. Në këtë shkrim ne deshëm të ju bëjmë të njohur këtë praktikë të mrekullueshme.

Autore: Azadeh Tafvizi

Marrë nga revista “Mahjubah”, nr. 308, gusht 2013, fq 11-12.

(Redaksia e revistës “Vlera”, nr. 13, janar 2015, fq. 40)
There are 4,604 comments

Add yours
 1. Soype

  At PokerStars Casino, you’ll find an expansive collection of casino games available for players of all skill levels. Whether a seasoned pro or a beginner, players are sure to find what they are looking for on the site. The games include casino classics like blackjack, roulette, and baccarat, as well as a wide selection of slots, video poker, and other casino favorites. Any winnings derived from stakes placed from using Casino Instant Bonuses are considered part of the bonus until the required redemption points to convert the bonus to cash have been earned. As soon as players have earned the redemption points required, the bonus funds balance will be converted to real money and credited to their account instantly once all game sessions have been exited. Use the code ‘VEGAS60’ & deposit €20 or more
  https://landenlkif962963.buyoutblog.com/17299277/crypto-gamble-brand
  Amazon is going to make it really easy. Live games will start to play automatically when you log into Amazon.com. TNF games will also be on Prime Video’s home screen and alert subscribers when they are on in real time. You are in the best place possible. Love My Fire is all about helping you find the best apps & games for your Kindle Fire. If you decide that you’d like to download the PokerStars.net app, you’ll be joining thousands of other keen poker players of all abilities, from all around the world, who appreciate the convenience of poker on the go, and the great quality features of this specific app. But when you just want to get on with playing some competitive poker at the world’s largest poker site, the most annoying problem you can run into is software issues.

 2. Что делать

  Происхождение конфликта между собственным Я и внешним миром называется состоянием психоза.
  В свою очередь, состояние невроза отличает возникновение
  противоречивых взаимоотношений между собственным
  Я и Оно. Что делать

 3. Oneve

  If you’re trying to cut the cable TV cord and want to keep your favorite channels, FuboTV is one of the top live TV streaming services to consider. There’s some soccer in your base tier and some in the add-ons. How do people watch soccer? Do they tend to watch one league? Several leagues? While Netflix, Amazon Prime TV, and other major video streaming services operate as video-on-demand systems, fuboTV competes directly with cable TV packages by offering major scheduled TV stations in its bundles. Each show that airs on fuboTV is available on catchup TV for 72 hours after its initial screening. So, fuboTV offers a very different experience of online video services. (Editor’s Note: The original version of this story did not specify that only certain subscribers will receive the ESPN+ credit. We should point out fuboTV sent us mulitple nasty emails threatening legal action if we didn’t update the story to explain not all subscribers will get this free money, because apparently fuboTV does not like free press. We won’t make the mistake of singing fuboTV’s praises in the future.)
  http://www.bjfoodtown.com/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=42565
  рџ¤ј‍♂️ New wrestling power rankings LAWRENCE, Kan. – ESPN announced Saturday morning that College GameDay Covered (CGD) by State Farm will broadcast live at Allen Fieldhouse on Saturday, Feb. 18 in advance of the Baylor-Kansas matchup. Alexander Bublik loses his cool and smashes three rackets in a stunning on-court meltdown. When a match starts, one player begins the points by serving for a whole game. Every time a rally is won, a winning serve is struck, or a double-fault (two successive serves which fail to land in the required area) is served, one of the players scores a point. As briefly explained above, this does not normally add just one to the player’s score. Instead, the first point scores 15. The second point won by a player increases their score to 30, and the next brings them to 40.

 4. glicy

  Before you can begin to evaluate your freeplay options, it helps to understand how Premium Rewards work. Back in 2019, myVEGAS broke MGM-based rewards into Premium and Non-Premium buckets. Effectively, items that were totally free, such as freeplay, count as a Premium Rewards, whereas rewards where spending is involved, such as BOGOs and discounts, tend to be considered Non-Premium. There are multiple ways you can get free MyVegas chips. If you are patient enough, you’ll never have to pay real money for this game. Below are the ways I get free MyVegas chips. By all means, this is a unique take on traditional bingo with jackpots up for grabs. The casino’s interface makes it run smoothly on all iOS and Android mobile phones and tablet devices. Neteller – Neteller is the fast, simple and secure way to move your money online. Fund your account with all of the major payment brands like Visa, MasterCard, Maestro, bank wires, international and local bank transfers.
  https://contribuableucf.net/category/poker/
  GET THIS BONUS NOW! I’ve tried so many different ones, but this is by far my favorite! Lots of bonuses, promotions for extra chips, lots of spinning & winning! I would recommend this game to all casino game players! 👍 A: Fairness? Well, that’s our middle name – call us the fairest casino out there, you wouldn’t be lying! At Twin Online Casino, we believe that fair game play is the most important of all online casino standards so we take it upon ourselves to bring you the best providers that meet our requirements when it comes to Return to Player (RTP) percentages. LEARN MORE Just so you know, it is highly recommended that you try games out before you play them for money, and it is always possible to try a demo version before you play for real. This is a worthwhile approach, as you can then get an idea for which slots suit your taste. The reason this matters is that a slot you enjoy playing is likely to keep you more engaged. The more awake you are when playing a game, the more you can concentrate on making the right decisions, including when to stop playing. If you’re just habitually pushing buttons, you can end up eating into your bankroll more than you’d like.

 5. subame

  Enjoyed reading through this, very good stuff, regards . “It is well to remember that the entire universe, with one trifling exception, is composed of others.” by John Andrew Holmes.

 6. hup

  This below is how the Zoom Soccer appears on mobile and desktop version Zoom Whiteboard improves hybrid work, as it connects to interactive display on tablets and wallboards–mimicking a physical whiteboard, but unifying live and remote users. Whiteboards meet many business needs: team collaboration, education and teaching, training, project management and roadmaps, presentations, meetings, and workshops. Zoom’s Audio Plan is decent, but based on our research, providers like RingCentral and 8×8 may be better if your business requires specialist VoIP features. Read our RingCentral vs Zoom guide to learn more about how Zoom’s business phone system compares to our #1 VoIP provider. Copyright © 1999 – 2019  |  Cognex Corporation  |  All Rights Reserved. In just a few moments, you will be able to see the teams’ strategies with the chosen tactical schemes (attack? counter-attack? 100% defence?), to see if the key players of both clubs are in form or not, or if the match will be rich in goals or not, or rather to be cut short by numerous stoppages in play (cards, fouls, free kicks…). By following the Serie A live, you will be able to follow all the twenty participating clubs, ensuring that your online bets are well informed.
  https://collinvhpy099888.total-blog.com/aston-villa-football-results-today-42548278
  All games are displayed in the live mode; hence, you keep your finger in the pulse of a game, being informed of all live score changes (when a team scores a goal, the service displays this information, changing the overall score). Follow on Twitter You can find all football today results on our website, as well as view scores of each event for free. This is a great opportunity to dive into the world of football for both sports fans and sports betting fans. Over 20 years in the business – accepting all US players Sports events are among the most in-demand globally, as world-known championships attract the attention of millions or even billions. Sport is variable enough, and there are fans of different disciplines: football, ice hockey, volleyball, etc. Home >> Football Live Scores :: You play only for fun without deposits, awards.

 7. Top 10 Reviews

  Hello.This article was extremely motivating, especially becauseI was browsing for thoughts on this subject last Thursday.Also visit my blog post – Arctic Air Pure Chill Portable Air Conditioner

 8. Kaw

  У вас под рукой всегда должны быть ватные палочки, немного увлажнив их вы сможете убрать получившиеся ошибки. Не используйте обычные палочки, которые вы приобретаете в магазинах, сделайте аккуратную тоненькую палочку самостоятельно, для этого вам понадобиться зубочистка и ватка. Так что теперь со всеми этими советами и трюками , все, что осталось сделать, это взять подводку для глаз и попробовать этот ультра гламурный взгляд. Не волнуйтесь, если вы не получите его в первый раз. Это займет немного практики и немного терпения, чтобы освоить искусство подводки для глаз, как профессионал. Вы обязательно добьетесь своего, до тех пор, используйте эти хаки и продолжайте пробовать. Глаза — зеркало души. Стрелки подчеркивают форму и цвет глаз, благодаря правильно выбранному цвету и ширине самой стрелки. Рассмотрим, какими бывают разновидности стрелок, как их выполнять и в каком случае будет уместен тот или иной макияж.
  https://rowancczx630730.pointblog.net/чем-можно-заменить-масло-для-бровей-57823385
  Где-то читала, что не очень полезно аевит наносить в чистом виде на кожу. Я вообще сторонница домашних масок на основе оливкового масла) А в последнее время еще и Натубиотин принимаю для молодости кожи. Лицо явно стало лучше выглядеть, плюс, польза для ногтей и волос от этих витамин. Активные компоненты: АЕвит можно добавлять в ночные восстанавливающие средства (кремы, сыворотки, гели и т.д.) На разовое применение достаточно 2-3 капель препарата (получить состав капсулы можно проткнув её иглой). Перед тем как использовать “Аевит” в качестве средства для кожи вокруг глаз, нужно насытить организм витаминами изнутри. Если врач не предложил другую схему лечения, обычно “Аевит” пьют по одной капсуле в сутки на протяжении двух недель. Косметологическая продукция сейчас предлагает широкий выбор средств. Среди них предложенное компанией Либре Дерм средство для кожи вокруг глаз Аевит, которое, судя по отзывам, прекрасно восстановит процессы на клеточном уровне, вновь придав глазам здоровый и сияющий молодостью вид.

 9. Domotica

  Your style is very unique in comparison to other folks I’ve read stuff from. Thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I will just book mark this blog.

 10. Mang hpde

  Awesome things here. I’m very happy to look your article. Thanks so much and I’m looking ahead to touch you. Will you kindly drop me a mail?

 11. mma

  Hello.This post was extremely remarkable, particularly since I was searching forthoughts on this topic last couple of days.My blog post – Orval

 12. cong xep

  I wanted to thank you for this good read!! I absolutely loved every bit of it. I have got you book marked to check out new things you postÖ

 13. cua chong chay

  จำเป็นต้องยอมรับสารภาพว่าคาสิโนออนไลน์ เป็นวิธีการพนันที่ทั้งยังสบายรวมทั้งไม่เป็นอันตราย UFABET ที่ได้รับการยอมรับอย่างมากมายจากสาวกพนันออนไลน์ว่าจ่ายจริงจ่ายเต็ม ทำเงินได้จริง ที่สุดของเว็บคาสิโนออนไลน์จำเป็นต้อง UFABET

 14. casino bonus

  What’s Taking place i am new to this, I stumbled upon thisI’ve discovered It positively helpful and it has aided meout loads. I’m hoping to give a contribution & help different userslike its helped me. Good job.

 15. Frank Palmer

  I read this piece of writing fully about the comparison of most up-to-date and previous technologies, it’s remarkable article.

 16. Irene Armstrong

  My family members always say that I am killing my time hereat net, however I know I am getting knowledge everyday by reading thes good articles.

 17. csdownload

  [url=https://ftpby.ru/]Скачать Counter-Strike 1.6[/url]

  Переписать КС 1.6 – этто просто! Counter-Strike 1.6 — это эпический шутер, трахнувшийся обществу инвесторов числом старый и малый миру.
  Скачать Counter-Strike 1.6

 18. online slots

  That is a really good tip particularly to those new to the blogosphere. Simple but very accurate info Thanks for sharing this one. A must read article!

 19. taxi madrid

  I need to to thank you for this very good read!! I definitely enjoyed every bit of it. I have you book marked to check out new things you postÖ

 20. assef

  Most online casinos hosting the Eye of Horus slot machine admit its seamless gaming. It is a 3D platform, with all words, pictures and arts clear and organised. You can never miss any feature. To cap it up, the Autoplay feature makes it easy to spin and can help zero down on the number of spins needed. Staking is not only easy and faster but also fun. The Eye of Horus slot machine is your go-to game for those who love Egyptian mythology. When it comes to the visuals of this Eye of Horus slot machine, there is a rather minimalist but clean look. As you can tell from the name, it is based off the Eye of Horus which is the symbol of royal power, protection, and good health in ancient Egypt. The five reels and three rows of this online slot are set in front of two pillars in a pyramid, so there really is no mistaking the fact that you have been transported to Egypt.
  https://studybible.co.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=38605
  Casinoland surely was built with a the case licence inside UKGC, and so it includes stumbled upon a huge number of health assessments. Furthermore, Casinoland has a certify in the Tuscany Dissipated Expert and your software programs are encrypted from Gandi Correspondence. You can be positive that most your personal and begin finance files is definitely conserved safe and secure located at SSL shield of encryption. Casinoland is one of the top online operators for UK players for a few good reasons. For starters, its fantastic slot selection consists of more than 1300 beloved titles. Besides that, you will learn about the roulette selection and live platform in our Casinoland review. We will also provide you with details about the ongoing bonuses and the Casinoland casino app, so let’s begin.