3.1

SHPIKJET MUSLIMANE QË FORMËSUAN BOTËN MODERNE (3)

Spread the love

Vazhdim

MAKINA FLUTURUESE

Abbas Ibn Firnas ishte personi i parë i cili tentoi të konstruktonte një makinë e cila do të fluturonte. Në shekullin IX ai projektoi një aparat fluturues, përafërsisht i ngjan një kostumi të shpendëve. Në gjykimin e tij të famshëm pranë Kordovës në Spanjë, Firnas fluturoi lart për disa çaste, para se të bjerë në tokë dhe pjesërisht kishte thyer kurrizin e tij. Planet dhe projektet e tij padyshim kanë qenë shtysë për artistin e famshëm italian dhe shpikësin Leonardo da Vinçi qindra vjet më vonë.

Vazhdon

(Redaksia e revistës “Vlera”, nr. 18, maj/qershor 2016, fq. 45)
There are 19 comments

Add yours

Post a new comment