istock-530772108_1514991837-8791473

3 gjuhët që fëmijët duhet të fillojnë t’i mësojnë për një të ardhme më të mirë

Spread the love

Cilën gjuhë do të inkurajoni fëmijën tënd që të mësojë për të përfituar një të ardhme më të mirë?
Historikisht, përgjigjja ka qenë gjuha spanjolle, duke pasur parasysh numrin e vendeve në botë që e flasin, transmeton Gazeta Express.

Mirëpo, studimet e fundit, preferojnë frëngjishten, gjermanishten dhe gjuhën mandarine.

Qendra ekonomike për biznes, hulumtime dhe opinion në bashkëpunim me aeroportin Heathrow, ka anketuar 2,001 prindër dhe fëmijë nën moshën 18 vjeçare, krahas një studimi prej më shumë se 500 liderëve të bizneseve përreth Britanisë së Madhe.

45% e prindërve thanë se fëmijët e tyre nuk flasin një gjuhë të dytë, ndërsa 19% thanë se nuk janë të interesuar që të mësojnë një gjuhë të dytë.

Një në 10 persona tha se fëmijët e tyre e kanë shumë të vështirë të mësojnë gjuhë të reja.

Hulumtuesit gjetën se frëngjishtja, gjermanishtja dhe gjuha mandarine janë tri gjuhët që fëmijët do të duhet të mësojnë për të përfituar jetën e tyre në dhjetë vite.

Aftësitë në gjuhë pritet që të shtojnë deri në 500 miliardë ekonominë deri në vitin 2027.

Profesor i Linguistikës Zhvillimore në Universitetin e Edinburgut dhe Drejtor i Çështjeve Dygjuhësore, Antonella Sorace tha:

Ky hulumtim tregon se sa e rëndësishme është të mësuarit e gjuhës në ekonominë e Mbretërisë së Bashkuar dhe tregon se shumë më tepër dyer u hapen njerëzve që mësojnë një gjuhë të dytë si fëmijë.

Ne besojmë se mësimi i gjuhës është jashtëzakonisht i dobishëm për zhvillimin e fëmijëve dhe është një investim real për të ardhmen: fëmijët të cilët janë të ekspozuar ndaj gjuhëve të ndryshme bëhen më të vetëdijshëm për kulturat e ndryshme, njerëzit e tjerë dhe pikëpamjet e tjera.

Ata gjithashtu kanë tendencë që të jenë më mirë se monolinguët në ‘multitasking’ dhe shpesh janë lexues më të avancuar.

Dygjuhësia u jep fëmijëve shumë më tepër se vetëm dy gjuhë, prandaj është e mrekullueshme të shohësh se Heathrow po ndihmon për të nxitur fëmijët për të mësuar gjuhët.
There are no comments

Add yours