truri_3418

4 ushqimet më të mira për trurin tuaj

Spread the love

Nëse shumica e ditëve tua fillojnë me kërkimin e çelësave nëpër shtëpi, apo duke shkuar nga dhoma në dhomë duke mos e kujtuar arsyen se përse jeni në atë dhomë, ju do të jenë të interesuar për ta lexuar këtë artikull.
Hulumtuesit sugjerojnë se disa ushqime mund të ndihmojnë që të përmirësohet humbja e kujtesës që është e lidhur me moshën, për demencë, dhe madje edhe për sëmundjen Alzheimer.

Një studim i fundit i publikuar në revistën Alzheimer & Dementia është gjetur se një dietë e re e quajtur ‘Dita e Mendjes’ mund të reduktojë rrezikun e zhvillimit të sëmundjes Alzheimer.

Këto janë ushqimet më të mira për trurin tuaj:

Peshku i yndyrshëm
Ushqimi i detit ofron të paktën dy ushqyes të cilët ndihmojnë për të mbajtur mendjen të kthjellët: yndyra omega-3 dhe vitamina D. Hulumtimi i Universitetit Tufts gjeti se njerëzit të cilët kishin ngrënë peshk si salmon dhe tunë, kishin reduktuar rrezikun nga formimi i sëmundjes Alzheimer për 40%.

Acidet yndyrore të omega-3 përmbajnë DHA dhe EPA, të cilët janë në përqendrim të lartë në tru dhe janë të rëndësishëm për funksionin e trurit. Peshku i yndyrshëm është gjithashtu një burim i mirë i vitaminës D, dhe studime të shumta tregojnë se vitamina D mbron trurin.

Perimet me gjethe jeshile
Të ngarkuar me vitaminë K, zarzavatet të tilla si spinaqi dhe lakra jeshile janë treguar se ngadalësojnë rënien e njohjes në tru. Sipas një studimi të ri nga Universiteti Rush Medical Center, njerëzit të cilët kishin ngrënë 1 deri në 2 barishte në ditë kishin fituar aftësinë njohëse të një personi 11 vjet më të ri.

Vaji i ullirit
Një arsye më shumë pse vaji i ullirit është një zgjedhje e mençur: Është një burim i shkëlqyer i polifenoleve – antioksidantë shumë të fuqishëm të cilët mund të ndihmojnë në parandalimin dhe madje largimin e sëmundjeve të lidhura me problemet me kujtesën. Hulumtimi i publikuar në revistën Alzheimer’s Disease gjeti se vaji i ullirit përmirëson të mësuarit dhe kujtesën, dhe studime të tjera kanë treguar se vaji i ullirit është i lidhur me një rrezik më të ulët nga Alzheimeri.

Boronica
Kjo kokërr e kuqe përmban një anti-oksidant – anthocyanin – i cili është shumë i shëndetshëm për trurin tuaj. Hulumtimet e fundit nga Universiteti Tufts gjetën se anthocynin-et mund të kalojnë pengesën gjak-tru, duke i mbrojtur kështu qelizat e trurit nga oksidimi dhe duke rritur komunikimin në mes të neuroneve të trurit, transmeton faktoman.com

Një studim në Harvard i më shumë se 16,000 grave të moshës 70 vjeçare gjeti se gratë të cilat kishin konsumuar 2 apo më shumë gota lëng boronice në javë kishin mbetur me një mendje më të mprehtë se ato të cilat nuk kishin pirë apo ngrënë boronica fare.

Studime të tjera kanë gjetur gjithashtu se boronicat ndihmojnë në përmirësimin e kujtesës afatshkurtër.
There are 16 comments

Add yours

Post a new comment