alkooli

Alkooli, kancerogjen dhe dëmtues i gjenetikës

Spread the love

Organizata Botërore e Shëndetësisë i klasifikon pijet alkoolike si kancerogjene të “grupit 1”, çka do të thotë se ka prova bindëse që mund të shkaktojnë kancer. Por studime të reja tregojnë se si alkooli mund të dëmtojë trupin edhe nga ana gjenetike.

K.J. Patel i Këshillit të Studimeve Mjekësore, i cituar nga Zëri i Amerikës, thotë se kur alkooli përpunohet nga trupi dhe shndërrohet në energji, akumulohet si toksinë që sulmon ashpër ADN-në dhe dëmton informacionin gjenetik që përbën kodin e jetës.Toksina e quajtur acetaldehyde qe prodhohet kur trupi konsumon alkool, mund të dëmtojë qelizat në mënyrë të pariparueshme.

“Kjo mund të ndodhë në nivelin e qelizës embrionale që është shumë e rëndësishme, sepse kjo ajo prodhon shumë qeliza të reja dhe është qeliza rigjeneruese e trupit të njeriut”, pohon studiuesi. Ky dëm gjenetik mund të shkaktojë deri pasoja vdekjeprurëse në trupin e njeriut.

Shumë njerëz kanë disa sisteme riparuese për ADN-në, por siç shpjegon Patel konsumi mund t’i dëmtojë linjat mbrojtëse dhe të shkaktojë dëm serioz gjenetik.
There are 7 comments

Add yours

Post a new comment