awake-in-bed-1024×682-810×539

13 Fakte interesante që nuk i keni ditur për gjumin

Spread the love

jumi është njëri prej elementeve thelbësore të jetës tonë. Nëse nuk flemë mjaftueshëm kthehemi në përbindësha të tmerrshëm të cilët shkatërrojmë të gjithë dhe gjithçka që na del përpara. – transmeton faktoman.com

Ja disa fakte të rëndësishme për gjumin të cilat mbase nuk i keni ditur.

1# Fillimisht kur bini në gjumë truri juaj nisë të rimbushet. Trupi juaj liron disa hormone të rëndësishme që qelizat ta riparojnë veten dhe të përgatiten për punë nesër.

2# Sasia e gjumit që na duhet ndryshon me jetë. Bebeve iu duhen 16 orë gjumë, fëmijëve 10 orë gjumë në ditë ndërsa të rriturve vetëm 8 orë.

3# Meshkujt shohin ëndërr meshkuj tjerë më shumë se sa shohin femra ndërsa femrat shohin njëjtë si meshkuj si femra.

4# Njerëzit më përpara vdesin nëse rrinë pa gjumë se sa pa ushqim për një periudhë të caktuar.

5# Delfinët kur flenë një pjesë e trurit rri zgjuar për të monitoruar ciklet e frymëmarrjes.

6# Njerëzit e prekur nga verbëria mund të shohin imazhe në ëndrra. Ata ëndërrojnë për përvoja bazuar në aroma dhe ndjesi.

7# Ushtarët britanikë zbuluan të parët një metodë për të qëndruar zgjuar për 36 orë.

8# 1 në 4 të martuar flenë në shtretër të ndarë.

9# Pozicioni në të cilin flini mund të zbulojë shumë gjëra për personalitetin tuaj.

10# Rreth 12 % e njerëzve ëndërrojnë në bardhë e zi.

11# Rreth 1 në 50 adoleshentë kanë vështirësi ta kontrollojnë urinimin gjatë natës. Kjo është normale dhe pjesë e rritjes.

12# Në 5 minutat e para pas gjumit harrohen gjysma e ëndrrave. Sa më shumë kohë që kalon harrohen ëndrrat edhe më shumë.

13# Kafsha që fle më së shumti është Kuala me 22 orë gjumë në ditë.
There are no comments

Add yours