IMG-20200628-WA0015

Poezi

Spread the love

ZGJOJE DASHURINË E FJETUR

Zoti kur krijoj dashurinë, e vari pranë arshit si stoli

Do ta vë në gjoksin e robit tim, me krijimin tënd o njeri

Dhe zgjuar ta mbash si dritë të ndezur deri në përjetësi

Mos të të mashtrojë ziliqari, as kotja mos të rrëmbejë ty

Zgjoje dashurinë e fjetur para se dielli të ketë perënduar

Do ndriçojë si kandil në netët e errëta me acar të tërbuar

Zemra kupë hyjnore, në të Zoti zbrazi fshehtësinë

E gjetën ata që vrerin larguan dhe zgjuan dashurinë

Pastruan çdo kënd të saj dhe djallin e dëbuan

Botës dashuri i shpërndanë, edhe pse u injoruan

Pjesë e asaj dashurie ende valëvitej në qiell si patkua

Fati bëri të lëshohej vrik, në zemër më goditi mua

I dehur nga vera hyjnore gjithë natën vallëzova e këndova

Të zgjuarit s’mund të flinin, të fjeturit nga gjumi i zgjova

Miqtë më pyesnin: ç’ke që sillesh në sema, o Ali

Sakiu, vere shpërndarësi thashë, më magjepsi me verën e tij.

UDHËRRËFYESIT SHPIRTËRORË

Pa ty jeta e mërzitshme m’është bërë

Rrjedhin ditët, ngadalë kalojnë

Zemra boshllëk ka, dhe ankth përherë

Sytë e pikëlluar gjithkah të kërkojnë

Zëri yt ende vibron nëpër hapësirë

E veshi im dëgjues, e përcjellë

Fjalë dhe Esencë kërkon për t’i përpirë

Bartur nga ti, rreth nesh mbetur përherë

Më mësove se në jetë pa dashuri

Si i vdekur je, edhe pse jeton

Shpirti robërohet nga epshi me ndyrësi

Gjërat e kota zemra adhuron

Rrugën më tregove drejtë së vërtetës

E udhërrëfyes m’u bëre n’këtë udhëtim

Në dashurinë hyjnore më the gjeje vetëvetën

Do bësh shtatë tavafe e do gjeshë shpëtim

Kah drita më the kthehu, ik nga terr i zi

Me gjuhë e zemër Krijuesin, përkujto gjithnjë

Jetën do jetosh kur zemra t’ketë gjallëri

Lumturi gjenë shpirti dhe kënaqësi pa kufi

Jetën ma ndryshove, rilinda përsëri

Feniks legjende u bëra, ngritur nga pluhuri

Si flutur drejt zjarrit fluturova kah ti

Nën dy harqet tua nuk të pashë prej nurit

GJUHË E ALIUT

Sikur Haruni për Musajin

u bëre ti për Muhamedin

të përkushtuarit gjetën mevlain

që pandërpre ta shijojnë xhenetin

Ti je Haruni, veç jo Profeti

zëdhënes i ndjenjave madhore

çka pa dhe ndjeu Muhamedi

me gjuhën tënde e dëshmove

Nga zemra e tij në gjuhën tënde

rrodhën esrare hiç pa ja nda

kjo është esenca kur e përmende

që gjuha pas zemre të rri pa pra

Kur zemra flet dhe gjuha e shprehë

nga aty gjithmonë buron urtësia

tek Muhamedi, kërko ti strehë

njat derë të shenjtë ta hap Alia

Zemrën përpara e gjuhën pas

Ali ta mbashë ti përgjithmonë

veç fjalë të bukura ajo të flas

urdhëroj Zoti dhe Profeti jonë

HAPËRIM DREJT PËRJETËSISË

Hapërova katër hapa

Se sa zgjati nuk e di

Ishte ditë më zuri nata

Dhe u gdhie përsësri

Dhe përsëri nata erdhi

Pataj drita si gjithnjë

Derisa përfundoj terri

Dritë deri në përjetësi

PAQE mbi ju o të drejtë

Sheriatin që zbatoni

Paqi një gjykim të lehtë

Për çdo vepër që veproni

PAQE mbi ju o udhëtar

Që t’vërtetën e kërkoni

Zoti u dhëntë ndihmëtar

Rrugën shpejtë që ta kaloni

PAQE mbi ju o të bindur

Që n’hakikat keni mbërri

Haku ju bëri të ndritur

Dhe ju mbushi dituri