splash

10 fakte interesante për ujin

Spread the love

Uji, burimi i jetës, është lëng i cili është i domosdoshëm për jetën tonë.

Lexoni 10 fakte interesante për ujin!

1 – Madje 85 për qind e sëmundjeve në botë barten me ujin.

2 – Në troposferë uji përbën 80% të gazrave serrë dhe shkakton ruajtjen e nxehtësisë, si dhe rritjen e temperaturës globale.

3 – Në qoftë se nuk pini mjaft ujë, trupi e thith nga lëkura, e cila plaket më shpejt. Prandaj duhet të pini deri në dy litra ujë në ditë.

4 – Në disa organizma uji përbën 99% të masës së tyre, deri sa te njeriu rreth 70%

5 – Njeriu pa ujë mund të qëndrojë deri në shtatë ditë. Për krahasim, pa ushqim mund të jetojmë rreth një muaj.

6 – Uji i dejonizuar fitohet me heqjen e kripërave të ngopura me këmbyes jonikë, ndërsa përdoret si zëvendësim i ujit të destiluar.

7 – Filozofët grekë e kanë konsideruar ujin si fillim të gjithçkasë.

8 – Uji natyral, i cili përmban karbonat kalciumi (Ca(HCO3)2), klorid kalciumi dhe sulfat kalciumi quhet ujë i fortë.

9 – Dita botërore e ujit shënohet çdo vjet më 22 mars.

10 – Hulumtimet kanë treguar se uji i ngrohtë ngrihet më shpejt se i ftohti!
There are 4 comments

Add yours

Post a new comment