thumbnail_Pregnancy-655×353

3 mënyrat se si shtatzënia ndryshon trurin tuaj për të mirë

Spread the love

Gjatë shtatzënisë, ka shumë ndryshime fiziologjike dhe psikologjike që ndodhin në trup. Ndër ndryshimet e shumta që ndodhin në organizëm, ndër më të rëndësishmet janë ato që ndodhin në tru.

Ka disa ndryshime që ndodhin në tru sikurse harresa, depresioni e ndryshime tjera që cilësohen si negative mirëpo a e keni ditur që trurit i ndodhin edhe ndryshime pozitive gjatë shtatzënisë?

Ja se si ndryshon truri gjatë shtatzënisë për të mirë.

1. Redukton lëndën gri për të nxitur lidhjen me foshnjën

Studimi i botuar në revistën “Nature Neuroscience” në vitin 2016, sugjeroi që ndryshimet hormonale gjatë shtatzënisë zvogëlojnë materien gri nga pjesa e përparme dhe e përkohshme e trurit. Këto janë fushat që lidhen me funksionet e ndryshme njohëse dhe kontrollin e sjelljeve shoqërore. Por lajmi i mirë është se humbja e lëndës gri më shumë është lidhja e shkaktuar me foshnjës foshnjës, pohon studimi. Pra, nënat që kanë reduktim të ndjeshëm të materies gri gjatë shtatzënisë përjetojnë më pak ndjenja negative ndaj fëmijës më vonë, transmeton Indeksonline.

2. Nuk afekton kujtesën

Shumë nena ankohen se kanë probleme me kujtesë gjatë shtatzënisë dhe pas saj dhe humbja afatshkurtër e kujtesës gjatë shtatzënisë dhe paslindjes është një gjë e vërtetë. Por ky studim thotë se ndryshimet e trurit në shtatzëni nuk ndikojnë në kujtesën. Në të vërtetë, ndërsa truri zvogëlohet, gjithashtu u jep disa fuqive nënës si njohja e një shenje rreziku ose reflekset e saj të shpejta. Por, harresa e rastësishme nuk ka të bëjë fare me madhësinë e trurit.

3. Ndihmon për të përballuar stresin pas lindjes

Meqenëse ndryshimet e trurit ndihmojnë në lidhjen më të mirë me foshnjën pas lindjes, kjo në një farë mënyre mund të ndihmojë nënat të përballen me stresin pas lindjes dhe t’i bëjnë ato të lidhin më shumë me foshnj
There are no comments

Add yours