stresi

Çfarë është ankthi, depresioni dhe paranoja

Spread the love

Autor : Ikballe Berisha Huduti

Ankthi është pjesë e jetës tonë dhe funksioni i tij mund të krahasohet me atë të tensionit të gjakut – ne na duhet një nivel i caktuar i tij që të jetojmë, por nëse ky nivel ngrihet shumë atëherë mund të na dëmtojë.

Dr. Enila Cenko

Studimet psikologjike lidhur me ndjenjën e ankthit vërtetojnë se ankthi ka ndërlidhje me tiparet e personalitetit. Kur jemi te tiparet mund të themi se personat që kanë më shumë probleme me ankthin kanë këto tipare pozitive, siç janë: kreativiteti, miqësia, ndjeshmëria emocionale dhe ngrohtësia, empatia, sinqeriteti etj. Këto tipare pozitive kur i posedon një person, ai më shumë është i prirë të ketë ankth, ngase lidhet emocionalisht, është ambicioz dhe i përkushtuar për idenë, mendimin dhe ndjenjën që ka për të tjerët dhe për veten. Ndërsa disa tipare të tjera e përkeqësojnë dhe e rrisin ankthin, duke u munguar vetëbesimin tek personat përkatës, pra, tek personi në fjalë që është i prekur nga ankthi. Persona të tillë dëshirojnë që ta shohin veten të përkryer, të pagabueshëm, gjithnjë të suksesshëm, ka nevoja të theksuara që të vlerësohet nga të tjerët, të sfidojë kritikat ndaj vetes etj.

Simptomat e ankthit

Kur përjetoni ankth zemra ju rreh fort, frymëmarrja shpeshtohet, muskujt tensionohen dhe duart ju djersiten. Ndërsa kur jeni të qetësuar, ndodh tërësisht e kundërta. Rrahjet e zemrës janë më të ngadalta, frymëmarrja është e thellë dhe keni temperaturë normale trupore.
Njerëzit që vuajnë nga ankthi kronik shpenzojnë një pjesë të mirë të ditës duke u shqetësuar dhe duke u frikësuar për çfarë mund të ndodhë në të ardhmen. Ky lloj ankthi është paralizues, na detyron të harxhojmë shumë energji emocionale dhe ndërhyn në aktivitetet tona të përditshme duke na bërë të ndihemi të lodhur fizikisht dhe të ngarkuar psikologjikisht. Lajmi i mirë për të gjithë ata që bashkëjetojnë me ankthin është që çdokush mund të mësojë të menaxhojë ankthin nëpërmjet teknikave të ndryshme, qoftë me meditim apo me metodat fetare si falja e namazit (pasi edhe namazi është një lloj meditimi), kryerja e zikrit (përmendja e pandërprerë e Zotit duke e përkujtuar me emrat e Tij) etj.

Shkaktarët e depresionit

Çdo sëmundje fizike apo ndonjë ndryshim i gjendjes shpirtërore tek njeriu ka paralajmërimet dhe shkaqet paraprake, prandaj shkenca e psikologjisë në suaza të mësimeve islame ka vërtetuar se janë tre shkaktarë kryesorë që njeriun e sjellin deri tek depresioni, e ato janë:
– Ankthi,
– Paniku (shqetësimi i befasishëm), dhe
– Mendimet negative.
Ankthi, paniku dhe mendimet negative te dikush paraqiten më shumë e te dikush tjetër më pak. Prandaj, ka shumë metoda paraprake për të larguar depresionin ku ankthi, paniku dhe mendimet negative janë shkaktarë të tij. Ne duhet së pari të përforcojmë vetëbesimin dhe pastaj të kuptojmë disa gjëra para se të fillojmë ta ndihmojmë veten se si ta largojmë ankthin e të mos prekemi nga depresioni.
Mendimet tona ngacmojnë emocionet tona, gjithashtu edhe ne vetes i shkaktojmë panik (shqetësim të befasishëm) për gjëra shumë të panevojshme dhe të vogla. Prandaj, paniku nuk është gjë tjetër vetëm se një gjendje që ne ia krijojmë vetes në kokën tonë. Njerëzit që kanë panik e dëmtojnë veten e tyre sepse në mendjen e tyre fusin mendime të këqija, emocione të këqija dhe pastaj krijojnë gjendje të rëndë si psikike ashtu dhe fizike.
Më lartë e cekëm se ankthi është një sëmundje e cila paraqitet tek personat që kanë tipare pozitive dhe tipare negative. Po kalojmë tek tiparet negative, se si një person gjithnjë posedon atë ndjenjën se dikush nuk po e vlerëson sa duhet dhe kjo pra është një ndjenjë jo reale se ai duhet të jetë gjithnjë perfekt në krahasim me të tjerët (ky ves më shumë përkon me një lloj mendjemadhësie) etj.
Prandaj, personat që kanë ankth dhe i shkaktojnë stres vetes, nuk merren me veten dhe me sjelljet e tyre të pakontrolluara por i japin përparësi vetëm vetes, duke mos pranuar asnjë kritikë nga të tjerët dhe në një moment vërtetohet se ky person me kësi tiparesh negative, mund të kalojë edhe në sëmundje më të rënda psikike. Themi sëmundje më të rënda, ngase kur njeriu është në depresion, në vetvete posedon shumë ankth dhe fillon të mendojë vetëm negativisht, asgjë nuk i duket e drejtë, asgjë nuk i duket e bardhë, dhe po t’i flasësh për të mirë atij i duket e kundërta e saj, ngase nuk pranon kritikën dhe i jep përparësi vetëm mendimit negativ dhe pesimist që ka. Kështu pra, nëse një klient i tillë nuk shfaq dëshirë për të dalë nga ankthi e depresioni, ai në njëfarë mënyrë i ofrohet edhe sëmundjeve të tjera të rënda psikike siç është paranoja që njihet si sëmundje psikike me çrregullim mendor progresiv që zhvillohet ngadalë dhe karakterizohet nga ideja e mendjemadhësisë, e persekutimit (përndjekjes), e dyshimit (vesveseve) etj.
Nëse duam ta konkretizojmë këtë rast, do të përmendja jetën e artistëve, prej të cilëve ka të tillë që për një kohë kanë qenë shumë të famshëm, e pastaj i bie fama, nuk ka më cilësi në punën e tij, fillon të humbasë adhuruesit e tij duke mos arritur ta përballojë mossuksesin, ngase është mësuar gjithnjë që ta duartrokasin, kështu që ky person ose kalon në depresion nëse vërtetë e ka dashur atë famë të madhe, ose nga pakënaqësia dhe frika se s’mund të përballojë një realitet të dhimbshëm që e ka krijuar në kokën e tij. Atëherë ky lloj individi merr doza të mëdha të drogës apo i ndodhin aksidente të rastësishme, apo edhe vetëvrasje, ngase të tillë njerëz janë të prekur prej sëmundjes së paranojës, e paranoja është tërheqje nga e keqja, ajo theksohet në frikë dhe personi ka frikë se do t’i ndodhë diçka e keqe, por këtë e ka futur në kokën e vet dhe kështu ligji i tërheqjes i ofron edhe rrezikun nga ai mendim negativ që ka për veten. Për ta zbutur depresionin e ankthin, këta individë konsumojnë drogën, alkoolin e të tjera gjëra, si arsye për ta tejkaluar më mirë këtë mossukses në jetë.
I njëjti rast si shembull i lartpërmendur ndodhë edhe tek njerëzit radikalë fetarë, të cilët duke e mbajtur veten si besimtarë dhe duke u indoktrinuar nga literatura apo nga ligjërata të prijësve fetarë, ata e pranojnë fenë nga frika e ndëshkimit dhe ndodhive të këqija në këtë botë e jo nga dashuria dhe njohuria e thellë e fesë dhe besimit. Prandaj të këtillë persona, nga mosnjohja e mirë e fesë apo nga njohja shabllone e marrjes së parimeve të fesë përmes logjikës së shëndoshë, nga ankthi që i krijojnë vetes, se nëse nuk e bëjnë këtë, kështu do të hakmerret Zoti ndaj meje, nëse nuk i kryejnë obligimet fetare (doemos, me frikë ose me dashuri) do të më gjejë dënimi i Zotit, e të tjera mendime dhe kështu pra arrijnë të bëhen kokëfortë, këmbëngulës e të frikshëm pa pasur asnjë bazë logjike, e për këtë Profeti Muhammed citon në librat e haditheve se: “Kokëfortësia dhe torollaku janë motër e vëlla.”

Si mund ta vërejmë nëse jemi paranoik apo jo?

Paranoja është një gjendje jo e mirë kur ne jemi të frikësuar nga jeta dhe nga mjedisi që na rrethon, kur ne ia ndjellim të keqen vetes, pra, kur kemi mendime negative, kur i sinjalizojmë vetes se do të na ndodhë diçka e keqe, kur mendojmë se askush nuk na do, të gjithë janë kundër nesh etj. Ose, ja një shembull më konkret: një person paranoik është duke vozitur makinën dhe në sekondë i shkon mendja se si mund ta lëvizë timonin duke dalë nga rruga apo edhe mund të ketë ndonjë aksident vdekjeprurës.
Prandaj, nga dëshira e asaj që nuk dëshirojmë të kemi as ankth e as depresion, e aq më pak të mos prekemi nga ndjenja e trishtuar e paranojës, si krijesa me forcë dhe mendje të shëndoshë njerëzore duhet të gjejmë një nga dy alternativat përkatëse:
– Ose t’i shmangim (mendimet e këqija) dhe ta largojmë rrezikun, ose
– t’i dalim përballë të keqes.
Pse na duhen këto dy alternativa? Sepse një person me një gjendje të tillë është duke vuajtur, dhe një njeri me mendime të këqija është duke i shkaktuar dëme vetes edhe të tjerëve, prandaj nëse personi është në këtë gjendje, duke vuajtur nga kjo ndjenjë apo ndoshta sapo ka filluar t’i kuptojë simptomat e kësaj sëmundjeje paranoike, atëherë më e mira e të mirës është që ky person të merret me këto dy alternativa: Ose t’i shmanget mendimeve të këqija ose të përballet me situatën e keqe. Përballja me të keqen është një punë shumë e rëndësishme sepse lidhet me mendimet tona, prandaj duhet bazuar në alternativën e parë, që t’i shmangemi mendimeve të këqija dhe të veprojmë me alternativën e dytë, të përballemi me të keqen. Si shembull, nëse kemi ndjenjën paranoike se do të na ndodhë diçka e keqe, duhet t’i themi vetes: “Jo, unë jam në rregull, kam patentën e shoferit, kam njohuri, rruga është e mirë, frenat i kam të mira dhe unë besoj tek Zoti se asgjë nuk ndodhë pa dijen dhe dëshirën e Tij, unë e kam nisur punën me Bismilah apo fillon të lexojë ndonjë sure (lutje) etj.”

Test psikologjik nga Dr. COWLEST

Nga ky testim personal me pyetje dhe përgjigje ne do të vërtetojmë veten se sa paranoikë dhe të frikësuar jemi nga e keqja.
1 – “A ju mungon vetëbesimi dhe a e konsideroni veten të paaftë për të përballuar kushtet e jetesës?
2 – A vuani nga një ndjenjë e dhimbshme e druajtjes dhe të qenët і turpshëm?
3 – A e keni të vështirë në një mbledhje të takoni dikë të cilin nuk e keni takuar më parë, dhe a ju bën kjo gjë të ndiheni në siklet dhe në ankth?
4 – Nuk ndiheni і qetë kur jeni vetëm?
Nëse përgjigjja për pyetjet e mësipërme do të jetë “po”, atëherë ju jeni і frikësuar. Si përfundim do të themi se shumë persona me çrregullime të ndryshme të ankthit për një kohë të gjatë mund ta kenë ngarkuar veten shumë rëndë duke mos e hetuar për shumë muaj, madje edhe vite se kanë arritur në një gjendje të stresit të akumuluar të nivelit të lartë. Menaxhimi i suksesshëm i simptomave të stresit konsiderohet një kusht shumë i rëndësishëm i mbisundimit dhe evitimit të çrregullimeve të ankthit. Një hap kyç në këtë drejtim do të ishte që individi të “jetë në kontakt” me trurin e vet, për të arritur të njohë simptomat e ndryshme të stresit, të vetëdijesohet për praninë e tyre e pastaj të ndërmarrë veprimet e duhura të menaxhimit dhe mbisundimit të tyre përmes relaksimit të thellë.

1- Etika dhe zhvillimi shpirtëror, f. 201, autor: Sejjid Muxhteba Musavi Lari, botoi: Instituti Ndërkombëtar Kërkimor “Rumi”, Tiranë 2013.
There are 452 comments

Add yours
 1. Kaithlyn

  I have been exploring for a bit for any high quality articles or weblog posts
  on this kind of area . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this
  web site. Reading this info So i’m happy to exhibit that I
  have an incredibly excellent uncanny feeling I found out exactly what I needed.
  I such a lot indisputably will make certain to don?t
  put out of your mind this website and give it a look regularly.

 2. 룸 알바

  That amount could payy for 10 months of youngster care, seven months of rent payments aand 11 months of food fees, thee National Women’s Law Center calculated.

 3. 토지노솔루션

  It is perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or suggestions. “토지노솔루션” Perhaps you can write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!

 4. 두윈카지노

  Right here is the perfect blog for anyone who wants to understand this topic. You know a whole lot its almost hard to argue with you (not that I actually will need to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a topic that’s been written about for many years. Great stuff, “두윈카지노” just wonderful!

 5. 두윈바카라

  I absolutely love your blog and find a lot of your post’s to be just what I’m looking for. Would you offer guest writers to write content for you? “두윈바카라” I wouldn’t mind producing a post or elaborating on many of the subjects you write related to here. Again, awesome site!

 6. zakupy online

  You are actually a just right webmaster. The website loading velocity is amazing.
  It seems that you’re doing any unique trick.
  In addition, the contents are masterpiece. you’ve done a fantastic task on this matter!
  Similar here: dyskont online and also here: E-commerce

 7. link building

  Good day! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?

  I’m trying to get my site to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.
  If you know of any please share. Kudos! I saw similar blog here:
  GSA Verified List

 8. sklep

  Wow, awesome weblog format! How long have you ever been blogging for?
  you made blogging glance easy. The overall look of your web site is wonderful,
  let alone the content! You can see similar here sklep

 9. Adele96

  Wow, wonderful blog format! How long have you been running a blog for?
  you make blogging glance easy. The total glance of your
  web site is fantastic, let alone the content! You
  can see similar here prev next and those was wrote by Dyan63.

 10. France73

  Wow, fantastic weblog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The total look of your website is fantastic, let alone the content material!
  I saw similar here prev next and that was wrote by Angelia67.

 11. Esenistrmep

  Циклёвка паркета: особенности и этапы услуги
  Циклёвка паркета — это процесс восстановления внешнего вида паркетного пола путём удаления верхнего повреждённого слоя и возвращения ему первоначального вида. Услуга включает в себя несколько этапов:
  Подготовка: перед началом работы необходимо защитить мебель и другие предметы от пыли и грязи, а также удалить плинтусы.
  Шлифовка: с помощью шлифовальной машины удаляется старый лак и верхний повреждённый слой древесины.
  Шпатлёвка: после шлифовки поверхность паркета шпатлюется для заполнения трещин и выравнивания поверхности.
  Грунтовка: перед нанесением лака паркет грунтуется для улучшения адгезии и защиты от плесени и грибка.
  Нанесение лака: лак наносится в несколько слоёв с промежуточной шлифовкой между ними.
  Полировка: после нанесения последнего слоя лака паркет полируется для придания поверхности блеска и гладкости.
  Циклёвка паркета позволяет обновить внешний вид пола, восстановить его структуру и продлить срок службы.
  Сайт: ykladka-parketa.ru
  Циклевка паркета

 12. 1lpenistrmep

  Лендинг-пейдж — это одностраничный сайт, предназначенный для рекламы и продажи товаров или услуг, а также для сбора контактных данных потенциальных клиентов. Вот несколько причин, почему лендинг-пейдж важен для бизнеса:
  Увеличение узнаваемости компании. Лендинг-пейдж позволяет представить компанию и её продукты или услуги в выгодном свете, что способствует росту узнаваемости бренда.
  Повышение продаж. Заказать лендинг можно здесь – 1landingpage.ru Одностраничные сайты позволяют сосредоточиться на конкретных предложениях и акциях, что повышает вероятность совершения покупки.
  Оптимизация SEO-показателей. Лендинг-пейдж создаются с учётом ключевых слов и фраз, что улучшает позиции сайта в результатах поиска и привлекает больше целевых посетителей.
  Привлечение новой аудитории. Одностраничные сайты могут использоваться для продвижения новых продуктов или услуг, а также для привлечения внимания к определённым кампаниям или акциям.
  Расширение клиентской базы. Лендинг-пейдж собирают контактные данные потенциальных клиентов, что позволяет компании поддерживать связь с ними и предлагать дополнительные услуги или товары.
  Простота генерации лидов. Лендинг-пейдж предоставляют краткую и понятную информацию о продуктах или услугах, что облегчает процесс принятия решения для потенциальных клиентов.
  Сбор персональных данных. Лендинг-пейдж позволяют собирать информацию о потенциальных клиентах, такую как email-адрес, имя и контактные данные, что помогает компании лучше понимать свою аудиторию и предоставлять более персонализированные услуги.
  Улучшение поискового трафика. Лендинг-пейдж создаются с учётом определённых поисковых запросов, что позволяет привлекать больше целевых посетителей на сайт.
  Эффективное продвижение новой продукции. Лендинг-пейдж можно использовать для продвижения новых товаров или услуг, что позволяет привлечь внимание потенциальных клиентов и стимулировать их к покупке.
  Лёгкий процесс принятия решений. Лендинг-пейдж содержат только самую необходимую информацию, что упрощает процесс принятия решения для потенциальных клиентов.
  В целом, лендинг-пейдж являются мощным инструментом для продвижения бизнеса, увеличения продаж и привлечения новых клиентов.
  Заказать лендинг

 13. ac indoor unit installation

  I had been honored to receive a call coming from a friend as he observed the important points shared in your site. Looking at your blog publication is a real great experience. Thank you for thinking of readers like me, and I desire for you the best of achievements for a professional surface area. resorts in cuba

 14. new central air

  Great ?V I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 15. easy to install ac unit

  Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So nice to search out any person with some unique thoughts on this subject. realy thank you for starting this up. this web site is one thing that’s needed on the net, someone with a bit of originality. useful job for bringing something new to the internet!

 16. gas engineer register

  This would be the right blog for everyone who hopes to learn about this topic. You already know a great deal its virtually not easy to argue to you (not that I really would want…HaHa). You actually put a fresh spin with a topic thats been discussed for decades. Fantastic stuff, just excellent!

 17. emergency heating engineer

  Nice post. I learn something much harder on distinct blogs everyday. Most commonly it is stimulating to see content off their writers and employ a little something from their site. I’d would rather use some while using content on my weblog whether or not you do not mind. Natually I’ll provide a link on your web blog. Thanks for sharing.

 18. f gas registered engineer near me

  This is a good influencing take on this specific thought. I am glad you shared your thoughts as well as ideas and I find that i am in agreement. I certainly like the straightforward writing additionally , the work you’ve you spend working on this post. A great many thanks yous for that great work and great luck with your web site, I will be looking forward to new subjects in the future.

 19. gas safe registered boiler engineers

  You lost me, friend. What i’m saying is, I imagine I am what youre saying. I am aware what you’re saying, however, you just appear to have forgotten that might be another folks inside the world who view this issue for which it truly is and may even perhaps not go along with you. You may well be turning away many people that may have been lovers of your website.

 20. air conditioner maintenance service

  The planet are actually secret by having temperate garden which are usually beautiful, rrncluding a jungle that is certainly certainly profligate featuring so many systems by way of example the game courses, golf process and in addition private pools. Hotel reviews

 21. ac service

  I feel this is among the most important details for me. And i am glad looking at your report. But want to remark on some general things, The web site style is excellent, the articles or blog posts is truly great : D. Very good work, cheers

 22. plumber gas engineer

  Hey! This post couldn’t always be written much better! Examining this post reminds me of these area mate! He always stored talking about this. I’ll ahead this article to be able to your ex. Convinced he will have a very good go through. We appreciate you revealing!

 23. central heating engineer

  hey all, I was simply checking out this blog and I actually admire the idea of the article, and don’t have anything to do, so if anybody want to to have an engrossing convo about it, please contact me on AIM, my identify is heather smith

 24. 24 hour gas engineer

  Wow that was strange. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to say wonderful blog!

 25. home air conditioner maintenance

  Thank you for your own hard work on this website. Ellie enjoys conducting investigation and it is obvious why. All of us learn all of the compelling mode you produce simple tricks through this blog and as well cause participation from other ones about this area of interest then our daughter is now starting to learn a lot of things. Take advantage of the rest of the new year. You have been conducting a very good job.

 26. Ductless mini-split installation

  It was a real pleasure getting to your site a short while ago. I came here this day hoping to find out something new. And I was not upset. Your ideas about new solutions on this subject were helpful and a good help to me. Thank you for making time to write out these things as well as sharing your thinking.

 27. heating repair

  I’d should seek advice from you here. Which is not something I usually do! I love to reading an article that can get people to believe. Also, thank you permitting me to comment!

 28. gas safe engineers in my area

  I simply wished to thank you so much once more. I am not sure what I would’ve gone through without the entire methods contributed by you about such subject matter. It had been a very intimidating circumstance for me personally, nevertheless coming across a new well-written manner you resolved the issue forced me to leap for contentment. Now i’m happy for your support and trust you realize what a powerful job you were carrying out educating most people thru a web site. Most probably you haven’t encountered all of us.

 29. ac maintenance

  Many thanks for making the effort to discuss this, I feel strongly about this and like learning a great deal more on this matter. If feasible, as you gain knowledge, would you mind updating your webpage with a great deal more info? It’s really helpful for me.

 30. gas safe engineer to install cooker

  *The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my choice to read, but I actually thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could fix if you werent too busy looking for attention.

 31. gas engineer for cooker

  I am glad for writing to let you know what a magnificent discovery my friend’s daughter gained reading your site. She even learned many things, most notably what it is like to have a very effective coaching character to make other folks easily know specific impossible subject areas. You undoubtedly surpassed people’s desires. Thanks for offering these good, trustworthy, explanatory and in addition cool tips on that topic to Ethel.

 32. recommended gas safe engineers

  Could I make a bit of advice? I’m sure youve got something great above. But let’s say you also provided a couple of links towards a website that backs up what you were you mentioned? Or even you could provide us with something to check out, something might associate just what youre mentioning, sth more tangible? [Reply]

 33. heat pump maintenance

  The idea of “trichotillomania” emanates from that Greek hydrogen water stick review terms “thrix, ” significance “hair” and “tillein” that means “to pull” as well as “mania, ” your Greek concept regarding “madness” or maybe “frenzy”. Because identify indicates trichotillomania is a psychiatric condition whereby somebody has a good unrestrainable desire to help take out the personal physique curly hair. If anyone else is struggling with trichotillomania, hair yanking is usually greater than a habit. It is rather your compulsive behavior, which the individual discovers very hard to halt. The cause of tricholomania should preferably be this difference regarding chemicals from the human brain.

 34. local gas boiler service engineers

  Can I simply say what a reduction to search out someone who actually is aware of what theyre speaking about on the internet. You definitely know easy methods to bring an issue to gentle and make it important. More folks must read this and understand this facet of the story. I cant believe youre not more widespread because you undoubtedly have the gift.

 35. air duct cleaning near me

  That is very interesting, You are an excessively professional blogger. I’ve joined your feed and stay up for searching for more of your great post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

 36. find local gas safe engineer

  Thank you for making the honest try to explain this. I feel very strong about it and wish to be informed more. If it’s OK, as you attain extra intensive knowledge, could you thoughts adding more posts similar to this one with more information? It could be extremely helpful and helpful for me and my colleagues.

 37. air condition repair

  I simply could not go away your web site before suggesting that I extremely loved the usual information an individual provide for your guests? Is gonna be back steadily to check out new posts

 38. choose escape room

  Hello there! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my site to rank for some
  targeted keywords but I’m not seeing very good success.

  If you know of any please share. Appreciate it! You can read similar article
  here: Choose your escape room

 39. corgi gas engineer near me

  hello!,I really like your writing very a lot! proportion we keep up a correspondence extra about your article on AOL? I require an expert in this house to resolve my problem. Maybe that is you! Having a look forward to see you.

 40. british gas gas safe engineer

  I need assist with criticism. The problem I have with it, I consider it to seriously and it ends up getting to me and lowering my self-esteem large time. I require assist finding ways to get over what individuals say that ends up hurting my feelings. Any advice? Thanks.

 41. Vivian

  I’ve been surfing on-line greater than three hours lately, but I by no means discovered any fascinating article like yours. It is lovely price enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content material as you probably did, the web can be a lot more helpful than ever before!

 42. ac repair near me

  I am often to blogging and i actually appreciate your site content. Your content has really peaks my interest. I am going to bookmark your web site and keep checking for new data.

 43. ac tune up

  I discovered your weblog site on google and examine a couple of of your early posts. Proceed to keep up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. In search of ahead to studying more from you afterward!? I’m typically to running a blog and i actually admire your content. The article has really peaks my interest. I’m going to bookmark your site and hold checking for brand new information.

 44. hvac repair

  Presently the grade of our very own bordering is now a vital condition. The complete community human population shall be rising hence swiftly the planet is now also congested.

 45. ac not cooling

  Nice post. I find out some thing more challenging on different blogs everyday. Most commonly it is stimulating to read content using their company writers and exercise a little something from their site. I’d choose to apply certain together with the content on my own weblog regardless of whether you do not mind. Natually I’ll offer you a link in your internet weblog. Many thanks sharing.

 46. Rooftop AC unit installation

  Someone necessarily assist to make critically articles I’d state. This is the first time I frequented your web page and thus far? I amazed with the analysis you made to make this actual submit incredible. Excellent activity!

 47. 24-hour emergency heating service

  Thanks a ton for your time to have decided to put these things together on this website. Janet and I very much treasured your suggestions through your blog on certain things. I understand that you have a number of demands on program and so the fact that an individual like you took just as much time like you did to help viewers just like us via this blog is even extremely loved.

 48. hvac company

  Hey there just stoppin by. Good site you got, keep it going. If you happen to be interested in how to make a beat and have heard about DubTurbo, check out the press release.

 49. 24 hour heating and air conditioning repair

  There are actually plenty of particulars like that to take into consideration. That is a great point to bring up. I offer the thoughts above as normal inspiration however clearly there are questions just like the one you carry up where the most important thing will likely be working in trustworthy good faith. I don?t know if best practices have emerged round things like that, but I’m positive that your job is clearly identified as a good game. Each girls and boys feel the impact of only a second’s pleasure, for the rest of their lives.

 50. hvac repair

  I love the dear data you be offering to your articles. I can bookmark your weblog and feature my youngsters test up here generally. I’m slightly sure they’ll be told a whole lot of new stuff here than any one else!

 51. heat pump maintenance

  Woah this is just an insane amount of information, must of taken ages to compile so cheers so much for just sharing it with all of us. If your ever in any need of related info, perhaps a bit of coaching, seduction techniques or just general tips, just check out my own site!


Post a new comment