5.1

Zehra Lari – Princesha e akullit (intervistë)

Spread the love

Ajo është një grua e fortë dhe e ndritshme që ka sfiduar mosmarrëveshjet për t’u bërë një lidere, dhe ndoshta kjo është arsyeja pse Nike zgjodhi atë për të përfaqësuar produktin e tyre të ri: “Nike Pro Hijab”.

Në këtë intervistë ekskluzive, “Princesha e Akullit” me gazetaren Vasila Ejub flet rreth përpjekjeve për të bërë histori në Lojrat Olimpike të vitit 2018, polemikat e shkaktuara të “Nike Pro Hijab” dhe misionin e saj për të thyer stereotipet për atletet muslimane.

Nuk është normë për një person që rritet në një klimë të ngrohtë për të marrë pjesë në një sport dimëror. Çfarë ju mashtroi të bëheni vajza e parë rrëshqitëse e akullit?

Zehra Lari: Kur isha 12 vjeç, pashë një film të Disney-t me titull “Princesha e akullit” dhe menjëherë u dashurova me të dhe babai më dërgoi në mësime. Që atëherë, unë kam ndjekur rregullisht mësimet në patinazh dhe kam mësuar shumë për këtë sport.

Deri më tani, keni konkuruar në garat kryesore ndërkombëtare në vende si Sllovakia, Hungaria dhe Italia. Si një grua e re muslimane, çfarë lloj ndikimi mbarëbotëror mendoni ju mund të keni? A ekziston një presion që vjen nga muslimanët konservatorë?

Zehra Lari: Unë përpiqem të bëhem shembull dhe model për vajzat e reja muslimane dhe tashmë shoh rritjen e këtij sporti në këtë rajon. Ne tani kemi rrëshqitëse nga Emiratet e Bashkuara Arabe, Katari, Bahrejni, Kuvajti dhe Omani. Unë mendoj se puna më e madhe është e Akademisë së Sporteve, konkretisht e Zonjës Fatima Bint Mubarak dhe përkrahja e tyre për mua dhe qindra zonja të tjera, luan një rol kyç në këtë zhvillim të këtij sporti dhe shumë sporteve të tjera në dispozicion për zonjat sot.

Pas rënieve të tmerrshme, çfarë ju shtyn të ktheheni në patina?

Zehra Lari: Rëniet mund të jenë të vështira dhe gjithmonë të dhimbshme, por kurrë nuk duhet të jetë një ndrojtës. Për çdo patinator gjithmonë do të rrëzohesh, por ato që rrëzohen mësojnë gabimet. Kur të mësoni një kërcim të ri, do të rrëzohesh qindra herë derisa një ditë ta merrni dhe ta vendosni në mënyrë të përsosur. Kjo ndjenjë e suksesit është ajo që do t’ju mbajë gjithmonë të ngriteni dhe të vazhdoni të përpiqeni.

Ju jeni në rrugën për t’u bërë atletja e parë e Emirateve për të konkurruar në Olimpiadën Dimërore 2018. A mendoni se prania juaj në Lojërat Olimpike do të ndihmojë të hapë rrugën për atletët dhe që do të inspironi ato që mbajnë hixhabin?

Zehra Lari: Nëse unë kualifikohesha, unë do të jem më e lumtura, nëse nuk e bëj, menjëherë do të filloj përgatitjet për Olimpiadën Dimërore 2022. Mendoj se çdo grua që konkurron në një sport me hixhab është një shembull i madh i diversitetit të kësaj bote dhe se hixhabi nuk ju ndalon të jetoni ëndrrat tuaja. Nike Ad përmban pesë atletë të suksesshëm profesionalë muslimanë që ndjekin ëndrrat e tyre atletike, ndërsa një zë pyet: “Çfarë do të thonë ata për ty?” “Si do t’i përgjigjeshit pyetjes retorike të Adit?” Disa vjet më parë do të thosha: “Do të thonë se kjo vajzë nuk duhet të jetë jashtë duke bërë këtë profesion, ajo duhet të jetë në shtëpi”, por tani them: “Kjo vajzë është mahnitëse, e bukur, e fortë, e fuqishme, frymëzuese dhe e suksesshme”.

Burimi

(Revista “Vlera”, nr. 23, korrik/gusht 2017, fq. 41-42)
There are no comments

Add yours